Είμαστε όλοι ίσοι; | StarovasTV

preview_player
Показать описание
Με αφορμή δυο καθημερινά περιστατικά, μερικές απόψεις για την ισότητα και κατά πόσο έχει εφαρμογή στην πράξη.

Ακολουθήστε με στα Social Media:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ευτυχώς που υπάρχει το ίντερνετ, για μας τους Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό.Να βλέπουμε και να μην ξεχνάμε ποιος είναι ο Έλληνας.Τι κόμπλεξ και τι νοοτροπίες.Και να μην κάνουμε ποτέ την μαλάκια και γυρίσουμε πίσω.Καλυτερα μακρια κι αγαπημένοι.

nikarg
Автор

"Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν έχουν ήδη ειπωθεί. Αλλά αφού κανείς δεν άκουγε, όλα πρέπει να ειπωθούν ξανά. "
- Αντρέ Ζιντ

deffendoroh
Автор

γενικότερα ....οτι μας αρεσει και μας βολεύει στη φυση το υιοθετούμε..οτι δεν μας βολεύει και δεν μας αρέσει εκει μπαίνει το : "ε.. είμαστε νοητικά ανώτεροι για να κάνουμε τετοια πράγματα ...δεν είμαστε ζωα!"οποτε προφανως αναγνωρίζουμε τι ειναι καλο και τι κακο για εμας και το τροποποιούμε στα μετρα μας. έχουμε αυτη την ικανότητα δηλαδή. διαφορετικος ? ισος ? ανώτερος ? κατώτερος ? εχει αξία (value) ο ανθρωπος? ειμαι ανώτερος καλύτερος, εχω αλλη αξια εγω που ξερω μουσική απο εσενα που ξερεις να μαγείρευες ?η απο εσενα που ξερεις να μεγαλώσεις ενα παιδι? η απο εσενα που μπορείς να λισεις το κυβο του ρουμπικ η απο εσένα που γράφεις γρήγορα στο πληκτρολόγιο? η απο εσένα που απλα απολαμβάνεις τη ζωη και τη φυση και δε κανεις τιποτα απο αυτα? μμμμμ....δυσκολα τα πραγματα παιδια...

vptheo
Автор

“The death of one is a tragedy. The death of a million is just a statistic.”

jsuntres
Автор

Δημήτρη, είσαι άξιος σεβασμού φίλε. Λειτουργείς με βάση την λογική, κρίνεις αντικειμενικά και δίκαια πάντα και έχεις σωστή ροή του λόγου πιάνοντας τον παλμό της κάθε κατάστασης, μιλώντας απλά και ανθρώπινα. Πολιτικά μάλλον είμαστε σε αντίθετη όχθη, όμως δεν έχει σημασία, από τη στιγμή που συμφωνούμε στα πιο βασικά και αυτή είναι η ουσία.

Dominum-
Автор

Είμαι σύμφωνος μαζί σου..
Παλεύουμε βέβαια να είμαστε ίσοι σε κάποια πράγματα, όπως η γνώση, η υγεία, οι νόμοι... Κάπου εκεί βρίσκεται η βάση του πολιτισμού μας και μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όντα

lazarossarantaris
Автор

Το πιο σοφο πραγμα που ειπωθηκε στα σχολια ειναι το παρακατω
" Η ισοτητα ειναι μια χαρα, αλλα παει περιπατο οταν προκειται για τα παιδια μας". Εκει θα παρακαμψουμε νομους, ουρες, αξιοπρεπεια, δικαιοσυνη, αξιοκρατια αρκει να τα βολεψουμε ( όπως και γινεται).

grolstum
Автор

Οι άνθρωποι που είναι ανώτεροι σε κάτι από τους συνανθρώπους τους, έχουν την υποχρέωση να παραδειγματισουν και να υπηρετήσουν τους άλλους. Αλλιώς δεν έχουν ουσιαστική ποιότητα αλλά επειδή υπερτερούν απέναντι των άλλων σε κάτι, το προβάλλουν και προσπαθούν να το καπηλευθουν. Επίσης υπάρχουν πράγματα που είμαστε ίσοι και σε αυτά δε νοουνται διακρίσεις. Αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δυνατότητα της ανεμποδιστης αυτοαναπτυξης. Τέλος, στη φύση επικρατεί ο νόμος της και κανένα πλάσμα δεν τον παραβιάζει. Στον άνθρωπο επικρατούν οι νόμοι της φύσης, συν κάτι επιπλέον. Ο νόμος του Λόγου, τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωριζουμε και να τηρούμε, γιατί όσο δεν το κάνουμε πέφτουμε σε λάθη. Ενώ για τα υπόλοιπα πλάσματα της φύσης, δεν υπάρχει η έννοια του λάθους, κάνουν ακριβώς ότι θέλησε η φύση να κάνουν, χωρίς επιλογή ή παρέκκλιση.

Tsanakalos
Автор

Αγαπητέ Δημήτρη, βεβαίως και υπάρχουν ανισότητες και μάλιστα πολλών ειδών. Από τη φύση που γεννήθηκε καθένας ή από τη θέση στην οποία βρέθηκε μετά από κόπο ή τύχη. Αυτή υπήρξε η ιστορία των ανθρώπων καθώς, όπως είπες, οι διαφορές μεταξύ τους επιβάλλονται πρώτα από τη φύση και κατ’ επέκταση ενυπάρχουν στις κοινωνίες που συνθέτου. Έτσι, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, οι άνθρωποι δεν απολάμβαναν και ίσα δικαιώματα. Οι ισχυροί επιβάλλονταν στους ανίσχυρους και είχαμε παντού μόνο αυταρχισμό. Αυτό δεν απέδιδε σταθερές κοινωνίες αλλά μόνο ευκαιριακές συνθήκες συμφερόντων. Μετά από αμέτρητους διωγμούς, πολέμους, επαναστάσεις κ.λ.π., βρέθηκε, πρόσφατα σχετικά, μία «συνταγή» για το πώς μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται τόσοι και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι, με στόχο την κοινή προκοπή και όχι το ποιος θα «πιεί το αίμα» του άλλου. Η «συνταγή» είναι τα λεγόμενα δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία συμφωνήθηκε ότι θα αναγνωρίζονται σε όλους, ανεξάρτητα από τις διαφορετικότητες που τους χαρακτηρίζουν, ότι θα είναι δηλαδή όλοι ίσοι στην απόλαυση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, εξού και ο όρος «ισότητα». Βεβαίως, ακριβώς επειδή κάθε άνθρωπος δεν έχει την ίδια δυνατότητα να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, προκύπτουν υποχρεώσεις στα κράτη να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Αυτό καταλήγει στο να βλέπουμε πολλές φορές τις λεγόμενες «θετικές διακρίσεις» που κάνουν τα κράτη για να ωφελήσουν ανθρώπους που είναι θέση ανίσχυροι απέναντι σε άλλους, εφαρμόζοντας πολιτικές που, σε πρώτη ανάλυση, μοιάζουν άδικες. Δίκαιο όμως δεν είναι το ίδιο ή το ίσο, αλλά το αναλογικό. Καλησπέρα.

lisVag
Автор

Στη φύση υπάρχει μια έννοια ανώτερη απο την ισότητα... η αρμονία....

MrTirilliri
Автор

Αγαπητέ Δημήτρη καλησπέρα, λίγο τα μπέρδεψες τα πράγματα. Ένα θέμα είναι η προσωπική αξία κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, προσωπική αξία που προέρχεται από ατομικές ικανότητες προσπάθειες και επιτεύγματα, και όχι κληρονομικώ θεολογικώ οικονομικώ κλπ δικαίω, και άλλο θέμα πως σε αντιμετωπίζει το κράτος. Στην πρώτη περίπτωση δεν είμαστε όλοι ίσοι, αν και θα δεχτώ για αυτή και μόνο αυτή την περίπτωση όλες τις αντιρρήσεις. Στην περίπτωση όμως του κράτους και στο πως αντιμετωπίζει τους πολίτες του τότε όλοι θα έπρεπε να είμαστε απόλυτα ίσοι χωρίς καμία αντίρρηση. Αυτά βέβαια σε μια ιδανική πολιτεία. Το τι συμβαίνει στις πραγματικές πολιτείες το έχει πει καλύτερα από εμένα ο G. O. στην φάρμα των ζώων: Όλα τα ζώα είναι ίσα απλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα. Σχόλιο με απόλυτη καλή διάθεση. Μου άρεσε το θέμα που έθιξες.

nikotsalis
Автор

Ούτως η άλλως συμφωνώ στα περισσότερα απ ότι λες αλλά επειδή έχω υπάρξει για πολλά χρόνια σερβιτόρος θα ήθελα να σου πω ότι κάθε δουλειά έχει τις δικές της δυσκολίες οπότε δεν μπορεί εσύ να δουλέψεις σαν σερβιτόρος από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για να κάνουμε μια δουλειά, αυτό θα πρέπει να το ξέρεις καλύτερα από πολλούς, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Ο σερβιτόρος, για παράδειγμα, θα πρέπει να ψυχολογει τον πελάτη και να τον κάνει χαρούμενο ακόμα κι αν δεν του αρέσει κάτι εκείνη τη βραδυά, και να ανέχεται κάθε ανάποδο πελάτη φυσικά. Από την άλλη άποψη φυσικά, γιατί έχω δουλέψει και με ζωντανή μουσική και με λάτρεψαν όλοι οι μουσικοί που δούλεψα μαζί τους, δεν έχω να χωρίσω κάτι εγώ ο σερβιτόρος με τον μουσικό, αυτός κάνει την δουλειά του και εγώ την δουλειά μου, αυτό είναι το ένα και το άλλο είναι ότι μέσα στα καθήκοντά μου είναι και να κάνω τον μουσικό χαρούμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πελάτης θα θελήσει να κεράσει τον μουσικό η να τον ενοχλήσει και εγώ θα πρέπει να τρέξω να του φέρω το ποτό του, που φυσικά θα μου έχει πει εμπιστευτικά πως να το φτιάξω ελαφρύ για να μπορεί να το πιει χωρίς να τον χτυπήσει, και από την άλλη θα πρέπει να σταματήσω τον πελάτη που θα πάει να τον ενοχλήσει χωρίς να τον στεναχωρήσω. Αυτό που λέω είναι ότι ο σερβιτόρος και ο μουσικός είναι συνεργάτες και όχι εχθροί από τη μια, ενώ από την άλλη εγώ δεν μπορώ να κάνω την δουλειά σου και εσύ θες πολλά χρόνια εμπειρίας για να κάνεις την δουλειά μου

manolisioannidis
Автор

Ισοτητα στη φυση δεν υπάρχει. Με συνείδηση ομως ο άνθρωπος επιλεγει την ισοτιμία

athene
Автор

Συμφωνώ Δημήτρη μια χαρά τα λες. Δεν είμαστε όλοι ισοι κι ούτε θα γίνουμε ποτέ. Άλλοι έχουν αξία, αλλοι όχι. Δυστυχώς έτσι λειτουργεί ο κόσμος.
Αν πέσουν δίδυμοι Πύργοι στην Ουγκάντα, δεν θα αλλάξει κάτι, αν πέσουν στην Νέα Υόρκη αλλάζει η ιστορία..
Συμφωνώ μαζί σου για το χάλι των πολιτικών στην Ελλάδα. Αν χρειάζεται να κλείνεις όλη την πόλη για να βγεις, δεν σέβεσαι τον κόσμο που λες ότι υπηρετείς και βρίσκεσαι εκτός πραγματικότητας....

miliou
Автор

Ισοτητα ίσως δεν υπάρχει, θα πρέπει όμως να υπάρχει ισοτιμία και αξία. Και κάτι ακόμη, τα χαρίσματα ενός ανθρώπου δεν θα πρέπει να ναι από μόνα τους στοιχεία εντυπωσιασμού. Είναι χαρίσματα, δώρα, δεν είναι επιλογή. Αυτό που θα πρέπει να μάς εντυπωσιάζει είναι ο χαρακτήρας αυτού που έχει το όποιο χάρισμα. Γιατί, ο χαρακτήρας ειναι αποτέλεσμα επιλογής.
Καλή εβδομάδα εύχομαι Δημήτρη!

antonisskounakis
Автор

Η ισότητα έχει πολλές βαθμίδες που η καθεμία επηρεάζει διαφορετικά ανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα.

Εσύ αναφέρεις αυτές τις βαθμίδες που επηρεάζουν λιγότερο σημαντικά αγαθά(όπου πράγματι δεν υπάρχει ούτε πρέπει να υπάρχει ισότητα) και λανθασμένα καταλήγεις στο συμπέρασμα πως γενικά δεν πρέπει να υπάρχει ισότητα (με επιχείρημα πως συμβαίνει και στην *άλογη* φύση).

Όμως αγαθό της ζωής, της ελευθερίας, της υγείας, της μόρφωσης.. όλοι ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε ίσοι απέναντι στη δικαιοσύνη, στην περίθαλψη, στις ευκαιρίες για μόρφωση κλπ, ασχέτως εάν αυτό δε συμβαίνει.

bddb
Автор

Τη φύση ας μην τη θυμόμαστε όποτε μας συμφέρει. Αν το πάμε έτσι είμαστε φτιαγμένοι να σκαρφαλώνουμε σε δέντρα και να κυνηγάμε αγριογούρουνα όχι να καθόμαστε σε γραφεία μπροστά από Η/Υ ή να παίζουμε κιθάρα όρθιοι 5ώρες μέσα στην κάπνα. Εξου και η αύξηση των καρδιοαγγειακών και νεοπλασματικών ασθενειών τις τελευταίες δεκαετίες. Τεχνητά έχουμε καταφέρει να το αντιπαρέλθουμε (ιατρική, στοχευμένη γυμναστική κλπ). Με τη φυσική σου κατάσταση το πιθανότερο είναι να είχες εκδράμει αν αφήναμε τη φύση να επιλέξει. Αλλά φτιάξαμε πολιτισμό σαν είδος για να φύγουμε από τη νοοτροπία της ευγονικής που είναι εγγενές χαρακτηριστικό της φύσης και της φυσικής επιλογής εν γένει. Για αυτό το λόγο μπαίνεις στον κόπο και στο έξοδο πχ. να βάλεις βηματοδότη σε ένα συνταξιούχο αν και με όρους παραγωγικότητας είναι πλέον άχρηστος.

Είναι μέγα παραμύθι και λαϊκισμός, τον οποίο λες πως αποστρέφεσαι να υπονοείς ότι το παρόν σύστημα εφαρμόζεται λόγω εγγύτητας στη ίδια τη φύση. Με μια στοιχειώδη ιστορική αναδρομή για το πως έχει επικρατήσει ο καπιταλισμός ανα τον κόσμο θα βρεις πολύ αίμα, εμφυλίους, δολοπλοκία, μηχανορραφίες, ξένες παρεμβάσεις κλπ. Μη το πας στον Μιλόσεβιτς και στον Αλιέντε ή στο Κραχ και τις συνέπειές του. Γιατί έγινε εμφύλιος στην Ελλάδα και μάλιστα με ξένη παρέμβαση αφού η φύση θα διάλεγε ούτως ή άλλως;

Και να είσαι σίγουρος πως ο Νουρέγιεφ δεν ήταν ίδιος με τους οδοκαθαριστές αν αυτό είναι που σε προβληματίζει.

ΓιώργοςΧριστ-γτ
Автор

Πολύ σωστά Δημήτρη. Πάντα θα ζηλεύεις τον γείτονα σου για κάτι. Και πάντα του άλλου θα είναι μεγαλύτερο από το δικό σου. Και όχι μόνο αυτό που νομίζεις.

stavrosioannidis
Автор

Δημήτρη σκεφτόμουν το ίδιο πράγμα αυτό τον καιρό και ότι δεν υπάρχει ισότητα στη φύση.. η δικαιοσύνη και η ισότητα είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα το οποία δυστυχώς δεν μπορεί να τηρηθεί απόλυτα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παραδείγματα ίδια με αυτά που βλέπουμε στη φύση και τελικά να καταλαβαίνουμε ότι είμαστε κι εμείς μέρος αυτής της ανισότητας

fensam
Автор

Δεν υπάρχει ισότητα στη φύση και δε χρειάζεται να υπάρχει κιόλας!
Το θέμα είναι να παίρνει κανείς ο, τι του αξίζει και οχι ο, τι πηρε ο διπλανός.Η φύση δε κάνει ποτέ λάθος!

AndreasAdalis-cwod