Ființe fantastice și înfiorătoare din basmele românești

preview_player
Показать описание
Intra pe linkul de mai jos si Introdu codul “Zaiafet”
pentru primele 3 luni gratuite si 83% reducere la lunile urmatoare.👇

O incursiune prin lumea basmelor, dar și a folclorului nostru în genere, în căutarea celor mai fioroși monștri și făpturi fantastice îngrozitoare, de la zmei și balauri la Gheonoaie, Zgripțuroaică sau Scorpie, Muma pădurii, Samca, jumătățile de oameni pociți, dracii, strigoii, Crâsnicul, Cățelul-pământului sau brehnele.

Celelalte episoadele ale lui Andrei despre mitologie pe Zaiafet:

Cuprins:
0:00 Introducere
03:42 De ce zmeii nu sunt balauri (și nici invers)
28:25 Împărăția păsărilor
33:28 Bătrânii horror și jumătățile de oameni
41:16 Draci, strigoi și alte arătări

Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:

Aparatură Folosită:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ai har de povestitor! Le-ai cuprins foarte bine! Felicitări! ❤ Si multumesc pentru sustinere!

Mithologica
Автор

La mamaia mea, la munte, se spunea despre o fată, când tânjea după dragoste, că "a prins zmeu la inimă", adică era vizitată de Zburător.

monicafabioladragomir
Автор

Zmeul cu sensul de dragoste nu se găsește în cărți, ci la țară, printre oameni, la fel ca alte superstiții. În zona mea, Zmeul sau Zburătorul era o iubire înșelată sau neîmplinită care s-a întors sub formă de spirit să-l chinuie pe unul dintre cei doi iubiți.

pazzacca
Автор

Ce frumos descrii, imi aduc aminte fix de basmele dragi din copilarie, partea preferata pana acum este cum ai descris palatele si imprejurimile palatelor zmeilor. Big Love :)

mihaeladesaga
Автор

Confuzia dintre zmeu și balaur e dată de influența limbii slavone asupra românei
In rusă, până azi, "zmei" e singular și înseamnă pur și simplu șarpe, iar Zmei Gorîci e Balaurul Balaurilor slavoni

sebycraciun
Автор

Bravo!
Pentru o ora am uitat de lumea moderna.
Mi-am adus aminte de copilăria mea când eram înspăimântat de Baba Cloanță, Zmei, Balauri și alte creaturi fantastice din mitologia noastră.
Ce filme frumoase s-ar putea face cu tehnologia actuala, Avengers ar fi mic copil pe lângă Greuceanu, Stan Bolovan, Mamă Zmeilor etc.
Încă o dată...bravo !!!

caesar
Автор

Ce mult așteptam un nou video din seria mea preferată, mituri și legende românești.

mushroommagic
Автор

Într-un cuvânt, zmeul este dracu' gol, în tot cazul un personaj malefic ce trebuie învins, totdeauna cu mari eforturi și uneori chiar cu sacrificii. Am întâlnit expresia "are zmeu", expresie care se referea la o persoană cu o suferință sufletească, o stare generală alterată, o depresie, având ca principală cauză un sentiment de iubire neîmpărtășit, o dragoste trădată, ca și cum ar fi fost bântuită de un spirit rău.

danieldanut
Автор

Superb. Un adevarat documentar despre basme.

laurentiuudrea
Автор

Abia așteptam următorul video din seria asta! Mulțumesc mult!

Ana-ldjs
Автор

Abia așteptam un alt video pe acest subiect 🎉 Mulțumesc! 😊

irinaiovanel
Автор

Legat de Cățelul Pământului: Când eram mic, pentru a adormi mai repede la amiază atât mama cat și bunica mea ma puneu să pun capul în pernă și sa ascult cum latră Cățelul Pământului. Acest lucru nu era prezentat ca un lucru fiind rau, mai de graba că dacă aud cum latră acest câine, el vrea să se joace cu mine. Evident era o metodă bună de a mă adormi😂. ( Povestea provine din Județul Arad, dintr-o familie de moți )

kingalinro
Автор

Fata din grădina de aur, basmul din care e inspirat Luceafărul de Mihai Eminescu. Unde este prezentată povestea de dragoste dintr-un zone și o fată de împărat, in final fata se îndrăgostește de un fecior și fuge cu acesta, dar zmeul aruncă o stâncă peste fata de împărat iar pe tânăr îl lasă să moară în durerea sufletească( sa zicem așa). Cu toate acestea Eminescu a schimbat basmul punând accent pe tema cunoașterii și a omului de geniu. Unde zmeul e Luceafărul ( chiar daca amintește prea puțin de acesta), Cătălin ( feciorul).

Aici poate apărea legătură între zmeu și dragoste.

cristi
Автор

Mi-ar plăcea să faci un capitol despre Statu-Palmă-Barbă-Cot, personaj mitologic venetic în basmul românesc, originar din mitologia scandinavă, un fel de gnom cu putere deosebită și care nu era întocmai malefic.

danieldanut
Автор

Foarte interesantă seria, keep up the good work

radu
Автор

Eu cred ca ai omis fiinta fantastica si infioratoare care se bronzeaza cu 3 lighiane in Titan!

mictache
Автор

Aveţi vro carte de Estetica Basmului de George Călinescu, de vânzare?😊

alexnedelcu
Автор

, ,Zmeul ranit in dragoste" apare in basmul, ,Fata in grădina de aur" cules de austriacul Richard Kunish

MadalinaCimpoaie-oxlo
Автор

Aş putea să faci un videoclip şi cu Căpcăunul.

alexnedelcu
Автор

expresia legată de iubire este „a avea zmeu”, care face referire la Zburător, o specie de zmeu aerian, iubăreț, care-și ia amante umane și după care fiice oamenilor suspină de dor. zmeul este o ființă care corespunde întru totul djinnul sau ifritul din mitologiile arabe. Sunt muritori, vulnerabili, puternici la fel ca djinii, se perpetuează și sunt identificați după relațiile lor familiale, au cetăți, case, cortegii, posesiuni, etc. Nimic din mitologia zmeului nu lipește din mitologia arabă. Ca o paranteză interesantă, am cules cțteva povești foarte interesante din Gorj unde vrăjitoarele care doreau să facă vrăji, mergeau la baltă, chemau Necuratul cu ajutorul unei ulcele ținută între picioare, le cereau ce doreau și pecetluiau înțelegerea prin acuplare. Exact ce găsim în demonologiile lui Bodin sau Molitor, și ce găsim în vrăjitoria arabă, doar că acum una sau două generații.