Pelin Buzluk: Ben 'kadın yazar' değil, yazarım - DW Türkçe

preview_player
Показать описание
Yazar Pelin Buzluk, geçen yılın en cesur kadınlarından biri… O sosyal medyada hiç tanımadığı bir kadının, uğradığı tacize ses çıkardığı için nasıl linç edildiğini gördüğünde, o kadına destek olabilmek için yıllarca kimseye anlatamadığı travmasını kamuoyuna açık bir şekilde anlatmayı göze aldı. Çünkü kendisi de aynı adamın tacizine uğramıştı ve anonim bir adla bunu ifşa eden kadının linç edilmesine dayanamamış kendi adı ile yaşadıklarını anlatma cesaretini göstermişti. Çünkü o "Kendimiz olma cesaretini dayanışmanın gücüyle bulacağımıza" inanıyor.

Pelin Buzluk, dergicilikten gelen bir öykü yazarı. Kendini “kadın yazar” değil, “yazar” olarak tanımlıyor çünkü onun hayatı tam bir “eşitlik mücadelesi”.

Toplumda eşitliğin sağlanması için tüm cinsiyetlerin birlikte mücadele etmesi gerektiğine inanan Buzluk, herkesin kendi korkularıyla, tabularıyla, önyargılarıyla yüzleşmesi gerektiğini düşünüyor.
ODTÜ’lü bir çevre mühendisi de olan Buzluk, mühendis olarak çalıştığı Çevre Bakanlığı’ndan Türkiye’de barış isteyen akademisyenlere destek verdiği için OHAL kararnamesiyle ihraç edildi.

Pelin Buzluk edebiyat dünyasında kadın olmayı, homofobisi ile yüzleşmekten otosansüre dek yazarlık dünyasını, 8 Mart Dünya Kadınları Günü'nde DW Türkçe ile paylaştı.

YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ben 90 ların sonu 2000 lerin başında Eskişehir'de üniversite öğrencisiydim. Eczacılık fakültesindeydim. Sınıfımızda kızlar erkeklerden çoktu. Daha çok beraber vakit geçirdiğimiz grup arkadaşlarımızın 4 ü erkek, 6 sı kızdı ve birbirimizle çıkmıyorduk arkadaştık. Biz kızların evine giderdik, onlar bizim evlere gelirlerdi. Ders çalışırdık, yemekler yapardık, sohbet eder güler eğlenirdik. Sohbetlerimizde, beraber yaptığımız aktivitelerde kız yada erkek farkı yoktu, birbirimizi kız-erkek diye görmez insan olarak görürdük ve çok ama çok güzel vakit geçirirdik. (cinsellik anlamayın bundan)
Bigün bi kız arkadaş ile restorandayken arkadaş bana "çaktırmadan şu yan masadaki çifte bak ve yorum yap" dedi. Baktım. Boylu poslu, çok güzel, çok çekici ve çok şık bir kız, karşısındada kısa boylu, köylü giyimli hatta başında köylü kasketi olan bir erkek. O kadar kısa ki oturduğu sandalyede ayakları yere bile değmiyor. "Erkek kendi klasının çok üstünde bir kızla, helal olsun" dedim. Arkadaş bana o erkek dediğin erkek değil, kız" dedi. Gördüğüm ilk lezbiyen çiftti. Sonralarda öğrendim ki bu çift popülermiş. Kafelerde özellikle çift olarak değil, tek olarak arkadaşlarıyla otırduklarında onları tanımayanlarda yanlarına oturur, kimse de sen kimsin de oturuyorsun demezmiş. Birkaç defa bizde oturduk masalarına. Çok eğlenceli insanlardı. Vakit nasıl geçiyor anlamazdınız onların yanındayken.
Niye yazdım bunları bilmiyorum. Eski Türkiye yeni Türkiye karşılaştırması mı, Pelin hanımın oturulan bir masada kadınsanız sözünüz değerli değil düşüncesine itiraz mı, LGBTİ insanlara kimse karışıp bulaşmasa onlar niye örgütlensinler sözüne onay mı? Ortaya karışık işte.

therebel
Автор

Eğitim aileden başlara güzel bir örnek kendini yetiştirmiş ve çocuğunu yazmaya teşfik etmiş o annenin yüreğinden öpüyorum

elmasgokcinar
Автор

Çok güzel bir röportaj olmuş. Canım Pelin Buzluk 🌼

hilalalbayrak
Автор

Hiçbir zaman beğendiğim bir kitabın yazarının cinsiyetini ve ırkını umursamadım isterse Neptünlü olsun...

DEMIR_DUK
Автор

Hiç bir zaman cinsiyetçi pencerem olmadı, birey ve insan olarak bakıyorum. Sınırlar kafaların içinde ve toplumları evrimleyen muktedirlerin zihin mühendisliğine müsade etmemek kazım.

saskatchewan
Автор

Çok güzel bir röportaj olmuş teşekkür ederiz :) Pelin Buzluk'u karda yürürken görünce aklıma Su İşi adlı güzel öyküsü geldi :)

aydapektas
Автор

"İnsan her zaman güçlü olamaz." sözü ne güzel söz.

yusuftoktas
Автор

ilk cezaevindeyken okuduğum bir yazar...Zevkle okuyorum. teşekkürler Pelin Hanım...

m.M.RaSKaLNiKovV
Автор

Evlilik ; anlasabildigin insanla yasamin güzellesir. Ben 2 kere evlendim ama mutlulugu bulamadim.✌️👍👋🙏. Sizin gibi ODTÜ mezunu olupta isten atilanlara cok üzülüyorum. Cok haksizliga ugradiniz.Insallah en kisa sürede eski isinize tekrar dönersiniz.

almanyaulmdeturkailesi
Автор

Trakya Ege ve kıyı kesimlerişnde böyle sorunlar yok... acabaaaa

hulaguhan
Автор

Ailem için bir not: 9 yaşında çalışmaktan söz ederken haneiçi emeği kastediyorum. Azımsanmayacak bir emek çocuk açısından. Konfeksiyonda, tarlada vs. çalışmadım.

Bir de "Şunun ardından pat diye bunu neden söylediniz" gibi yorumlar var. Çekimlerin sadece röportaj kısmı 4 saat sürdü, bu şekilde 12 dakikaya düşürülmesi DW'nin kurgusu. Sorulan sorulara verdiğim cevaplardan tercih edilen kesitleri aldılar. Bu nedenle bağlamından kopuk olabiliyor. Lütfen biraz sakin :))

pasolinisdr
Автор

Kadınım mağdurum. Kitaplarımı satın alın.

nasrullahyilmaz
Автор

Kadın olsan bize ne erkek olsan bize ne, cinsiyetsiz olsan bize ne

aryapal
Автор

Kadın ve erkek eşittir.Kadınlar olmasa bu dünya cehennem olurdu.Kadınlar isterse herşeyi yapabilir👩💪💯

orhan