Εκθέσεις Εμπειρογνωμόνων για την Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα:1920-2000 - Παρουσίαση Βιβλίου Γ. Κουρή

preview_player
Показать описание
Το βιβλίο του Γαβριήλ Α. Κουρή με τίτλο "Εκθέσεις Εμπειρογνωμόνων για την Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα: 1920-2000" παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε, στην Αθήνα.

Για το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, μίλησαν οι:
- Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου - Πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου

- Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας - Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Χριστίνα Οικονομοπούλου, Στέλεχος Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας - Προϊσταμένη Τμ. Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Ο συγγραφέας στο πλαίσιο της εκδήλωσης επισήμανε ότι "η πολιτική υγείας στην Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης μεταξύ κοινωνικών αναγκών, πολιτικών επιλογών και οικονομικών δυνατοτήτων. Και οι εκθέσεις εμπειρογνωμόνων - οκτώ στον αριθμό, οι πλέον σημαντικές μπορούμε να πούμε από άποψη ιστορικού χρόνου, μεθοδολογικής επάρκειας και επιστημονικής εγκυρότητας - που αναλύονται στο πλαίσιο του παρόντος βιβλίου, αντικατοπτρίζουν αυτή τη διαρκή προσπάθεια να χαραχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική υγείας που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, μέσα από ένα συστηματικά επεξεργασμένο πλέγμα προτάσεων και μέτρων πολιτικής" ενώ παράλληλα αναφέρθηκε "στο «παγόβουνο» των μεταρρυθμίσεων της υγείας – δηλαδή το σύνολο των θεσμικών, πολιτικών και κοινωνικών εμποδίων που συχνά μένουν αόρατα ή υποτιμημένα – και που αποτελεί σταθερά έναν ανασχετικό παράγοντα στην εφαρμογή των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.

Κλείνοντας, ο κ. Κουρής κατέστησε σαφές ότι "για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα και να επιτύχουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, απαιτείται μια θεμελιώδης αλλαγή παραδείγματος. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος δεν μπορεί να περιορίζεται σε αποσπασματικές δράσεις ή επικοινωνιακά σχήματα, αλλά πρέπει να εδραιωθεί σε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πολιτική, η οποία να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, επιστημονικές μελέτες και, κυρίως, σε αξιολόγηση των υπαρχόντων αδυναμιών του συστήματος" προσθέτοντας πως "ο σχεδιασμός των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι πολυδιάστατος και να εξετάζει τις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τη ζήτηση και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας".
Рекомендации по теме