Oturum III - 'Çalgı Yapım ve Organoloji Çalıştayı' (TUMAC BSE No.28)

preview_player
Показать описание
ÇALIŞTAY HAKKINDA
Çalgı, müzikal sesleri meydana getiren her türlü materyalin ortak adıdır. 20. yüzyılda organologlar (çalgı bilimciler) bir aletin müzikal bir çalgı olabilmesi için ses üretimiyle birlikte, akustik ölçüm ve planlarının, standardının olması ve sanatsal yapıya hizmet etmesi gerektiğini bildirmiştir. Bununla birlikte çalgının salt müzikal ses üreten bir malzeme mi olduğu yoksa planlı, standart ve estetik bir üretim mi olduğu konusu halen tartışılmaktadır.
Organoloji genel olarak çalgının ne olduğu, nasıl yapıldığı, nasıl sınıflandırıldığı ve bölgesini nasıl temsil ettiği üzerine odaklanır.  Her bir çalgı icra edildiği sınıf, bölge, toplum ve milleti temsil ederken, icra edildiği müzik türüyle özdeşleşmekte ve aslında icra edildiği yere ait olmaktadır. Bu doğrultuda organoloji aslında çalgının var oluşundan itibaren geçirdiği tüm süreci özellikle çalgı yapım, icra ve çalım tekniği açısından değerlendiren, disiplinler arası çalışmalardan, akustik bilimi, etnomüzikoloji ve sosyal teorilerden oldukça yararlanan bir bilim dalıdır.
İşte Tanbûrî Cemil Bey'in 150. doğum yılı etkinlikleri kapsamında Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu anısına düzenlediğimiz “Çalgı Yapım ve Organoloji Çalıştayı” alanda çalışan bilim insanlarını, sanatçıları ve akademisyenleri bir çatı altında toplayarak çalgıya ilişkin çalışmalara farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Özellikle bilimsel olarak varlığını kanıtlayan çalgı yapımı alanında yeni yaklaşımlara değinerek,  çalgı yapımcıların da soru ve sorunlarını dile getirebilecekleri bir platforma ilk adımların atılması hedeflemektedir.

15:15-17:15 OTURUM III (Tarihi Çalgılar)
Oturum başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tunç Buyruklar (İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı)
“Tarihi Çalgıların Yeniden Canlandırılması”
Feridun Obul (Çalgı Yapımcısı)-Gökçe Güneygül (Selçuk Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi-Araştırmacı Müzik Öğretmeni, Çalgı Yapımcısı)
"Hattuşa Duvar Kabartmalarındaki Hitit Lutu Tasvirlerinden İki Replika Üretimi"
Dr. Öğr. Üyesi Özay Önal (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi)
“Türkiye'de Çalgı Bilimi: İgilden Iklığa”
Güner Özkan (İzmir Devlet Türk Müziği Korosu Emekli Müdürü, MÜZİKSEV Kurucusu)
"Bir Çalgının Göçü: Kapadokya Kemânesi"
Doç. Dr. Mehmet Söylemez (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi)

Afiş tasarımı: Orçun Güneşer
Yayın sorumlusu: Serkan Günalçin, Eşref Berk Türkoğlu, Korkutalp Bilgin
Рекомендации по теме