Μηνάς Τσικριτσής: Παλαιότερη κατά 500 χρόνια η ελληνική γραφή Γραμμική Α & τα κρητικά ιερογλυφικά

preview_player
Показать описание
Στη συνέντευξή μας (25-04-2023) ο καθηγητής μετεφέρει σπουδαίες πληροφορίες για τη δημοσιευμένη εργασία του μαζί με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Αδαμάντιο Σαμψών η οποία μεταθέτει κατά 500 χρόνια στο παρελθόν την ελληνική γραφή Γραμμική Α & τα κρητικά ιερογλυφικά.

Η δημοσίευση διευρύνει προς το παρελθόν τον χρονικό ορίζοντα των ελληνικών γραφών και επιβεβαιώνει αυτό που ως εκτίμηση υπήρχε στους σχετικούς κύκλους, ότι το ιστορικό βάθος των ελληνικών γραμμάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από τις επίσημες παραδοχές.

Οι οποίες "παραδοχές" διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες όχι μόνο στη βάση επιστημονικών δεδομένων, αλλά και ένεκα πολιτικών (και γεωπολιτικών) σκοπιμοτήτων.

Διότι υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Συγχαρητήρια στον κύριο Τσιγκριτσή και στον κύριο Σάμψων για την σοβαρή τεκμηρίωση της έρευνας τους αναφορικά με την χρονολόγηση της Αιγιακής γραφής.

Πολλά συγχαρητήρια και σε εσένα αγαπητέ μου Λαμπρό για την επιλογή του συγκεκριμένου συνεντευξιαζόμενου και του υπό ανάπτυξη θέματος.

Τον κύριο Τσιγκριτσή τον παρακολουθώ χρόνια κι οι συνεντεύξεις του εμφανίζουν πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον . Πρόκειται για έναν εμβριθή επιστήμονα ερευνητή του οποίου οι ρηξικέλευθες αναλύσεις προσδίδουν γνώσεις στον ακροατή .
Δίνει από την Κρήτη τον αγώνα του δεκαετίες τώρα κι έχει καταφέρει να κάνει την Γραμμική Β' - την μόνη συλλαβογραφή που έχει μέχρι στιγμής αποκρυπτογραφηθεί πλήρως από τον Βέντρις - προσιτή στο ευρύ κοινό.
Από τις αναλύσεις του πληροφορήθηκα κι εγώ ότι διαβάζοντας την Γραμμική Β' στο ηχητικό της αποτύπωμα αναπαράγεται η Ελληνική γλώσσα κι ακούς πχ τα σύμβολα της Γραμμικής Β' διαβάζοντας τα να αναπαράγουν την λέξη πχ "ελιά" ή την λέξη "βους" κλπ.

Τα τηγανόσχημα, παρουσιάζουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον! Με ιδιαίτερη χαρά σε μια επόμενη συνέντευξη θα ακούσω και πάλι τον κύριο Τσιγκριτσή να μας αναλύει γιατί δόθηκε το όνομα "Αφροδίτη" στον συγκεκριμένο πλανήτη και τι σχέση έχει το έτος του με την γυναικεία κυοφορία...

Πολύ θα ήθελα να τον ακούσω ξανά να μας ξεδιπλώνει τα μυστικά των μινωϊκών σφραγιδολιθων .
-*Ίσως, αν μπορούσε να αναφερθεί στον Γρύπα Πολεμιστή της Πύλου στο πρόσωπο του οποίου "δένει" η μινωϊκή με την μυκηναϊκή περίοδο ..
-*Ίσως και στην μελέτη κι έρευνα του για την αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού...

Τα περισσότερα από τα κυκλαδικά ειδώλια έχουν στραμμένο το πρόσωπο στον Ουρανό, γεγονός που υποδηλώνει την σύνδεση του πρωτοκυκλαδίτη ανθρώπου με τα αστρονομικά φαινόμενα ως προς τα οποία συνδέονταν άμεσα η ζωή κι η καθημερινότητα του ( ναυσιπλοΐα, σπορά, κυοφορία κλπ, ).
Είναι πολύ ωραίο να ακούς τον κύριο Τσιγκριτσή να σου ξεδιπλώνει τα μυστικά της ζωής στον Ελλαδικό χώρο πριν 5.500 και πλέον χρόνια και να σου τεκμηριώνει τον αέναο κύκλο και την διασύνδεση του σύγχρονου Έλληνα με τους προγόνους του ...

Ειλικρινά ευελπιστώ στην επόμενη συνέντευξη !

mariloupapa
Автор

εξαιρετικός ο κ. Τσικριρζης... εύγε Λάμπρο που τον καλεσες.. θρυλικές οι εκπομπές του στον Σαχίνη..

thanasis_k
Автор

Ευχαριστούμε και πάλι κύριε Καλαρρυτη για την ενημέρωση, την γνώση που μας προσφέρετε μέσω των καλεσμένων σάς.
Χαιρετισμούς από Γερμανία σε όλον τον ελληνισμό 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇨🇾🇨🇾🇨🇾

dimikargas
Автор

Συγχαρητήρια κύριε Καλαρρύτη για τα θέματα που αναδεικνύετε. Τα νέα είναι εξαιρετικά και η εργασία των κυρίων Τσικριτσή και Σάμψων. Όσον αφορά τα ευρήματα του Χουρμουζιάδη στο Δισπηλιό εκτιμώ ότι δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς καθώς απορρίφθηκε η άποψη της πιθανότητας να αφορούν γραφή χωρίς να έχει προηγηθεί η δέουσα ενασχόληση.

Maria_Ellinis
Автор

Μπραβο Λαμπρο !!
Εξαιρετικα ενδιαφερον θεμα με ιστορικες και γεωπολιτικες προεκτασεις!!!!

kgzmu
Автор

Συγχαρητήρια Λάμπρο για την εκπομπή και χαίρομαι που ασχολείσαι με τέτοια θέματα, τα οποία ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της δημοσιογραφίας, είναι όμως η βάση του Ελληνικού πολιτισμού.

Ασχολούμαι επίσης, ως Έλλην, με ιδιαίτερη καταγωγή την Κρητη, από δεκαετίες με αυτές τις γραφές.
Άκουσα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με αυτό το θέμα και χάρηκα που επιβεβαιώνονται οι απόψεις μου, για την παλαιότητα και την πρωτογενή δημιουργία της Ελληνικής γλώσσας και γραφής στον Ελλαδικό χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αρτιότητα, η ωριμότητα και η τελειότητα της Ελληνικής γλώσσας στην Ομηρική εποχή, προϋποθέτει μια μακρά περίοδο δημιουργίας και εξέλιξης, όχι μερικών αιώνων αλλα πολλων χιλιάδων ετών.

Ο Βέντρις προσέφερε στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη προσφορά, με την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β, και της αποδείξεως ότι είναι Ελληνική γραφή.
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό θα αποδειχθεί και με την παλαιότερη Γραμμική Α.
Η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού επιγραφών δυσκολεύει την αποκρυπτογράφηση, (μόνο μερικές εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Α, ενώ έχουμε μερικές χιλιάδες της Γραμμικής Β).
Επειδή οι πρόγονοί μας δεν έψηναν τις πήλινες πινακίδες με τις επιγραφές, (είναι συνήθως καταγραφές αποθηκών με διάφορα προϊόντα), αλλά τις ξέραιναν στον ήλιο, δεν σώθηκαν παρά μόνο αν από φωτιά, ατύχημα, ή πυρκαγιά κτηρίων, ψήνονταν και διατηρούνταν.

Ορισμένοι, Έλληνες και ξένοι, θέλουν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν την Ελλάδα και την σημασία της στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Όμως το μέλλον θα ρίχνει όλο και περισσότερο φώς, σε αυτόν τον γιγάντιο πολιτισμό που έχουμε την τύχη να είναι η κληρονομιά μας.

manolisleon
Автор

Συγχαρητήρια Λάμπρο, και στο κ Τσικριτσή!!! είναι αλήθεια ότι στα νησιά μας υπάρχει άλλη νόηση των κατοίκων που απομονωμένοι ανά χιλιάδες χρόνια έπρεπε νά τιθασεύσουν την άγονη γη να γίνει γόνιμη, να βρουν τρόπους επιβίωσης, εξοικονόμησης και αποθήκευση νερού, καλλιέργεια σε ξερολιθιές !!!! ευχαριστούμε ❤️🇬🇷

ΝίκηΒαλιούτη-δξ
Автор

Ο Αριστοτέλης ονόμαζε τους αρκάδες ΠΡΟΣΕΛΗΝΕΣ διότι οι πρώτοι κάτοικοι της Άρκα-δίας είχαν εμφανιστεί πριν ακόμα κάνει την εμφανισή της η Σελήνη γύρω απο τη γη. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο ακόμα πίσω, μπορεί να πηγαίνει η ιστορία αυτού του τόπου.
Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά!

thedrivefields
Автор

Έ Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω εσας για την ενημερωση και εκεινους για την αληθεια που πλησιασαν και μας εδειξαν. Παντα ετσι.

ΚορίναΠ-πψ
Автор

Μπράβο, να προχωράμε ακάθεκτοι, και όχι φοβικοι εθνομηδενιστές. Ο Ελληνισμός έχει τεράστιο βάθος και πλάτος

ΑλεξανδροςΒραχνος
Автор

Ευχαριστούμε για το τόσο ενδιαφέρον θέμα.Χαλαρώσαμε λίγο από την εκλογική καταιγίδα

frondman
Автор

η γραμμική α είναι μια μορφή της ελληνικής γλώσσας . H γραμμική α είναι μια γραφή με συντομεύσεις και ρίζες ελληνικών λέξεων η διαφορα γραμμικης β και α ειναι εκει.. εγω πιστευω πως ειναι ενας τροπος γραφης που διαφερει απο της β και για αυτο δεν μπορουν να την μεταφρασουν.

nikosmihalo
Автор

Λαμπρό καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εκπομπή σου. Στην γραμμική β δεν αναφέρεται? Από ότι ξέρω την γραμμική α δεν την έχουμε "μεταφρασει" ακόμα. Καλή συνέχεια

lioggas
Автор

Δεν κατάλαβα όμως γιατί εμείς σαν Έλληνες έχουμε τόσο πλούσια και Αρχαία γλώσσα, "ζωντανό" & αρχαίο αλφάβητο και περίπλοκη γραμματική ενώ οι "Ινδοευρωπαιοι" συγγενείς μας οι Ρωμαίοι αντέγραψαν την γραφή μας και οι Ιρανοί που υποτίθεται λέει είμαστε σχεδόν το ίδιο με αυτούς δεν είχαν καν γραμματική απλά πολύ αργότερα αντέγραψαν συγκεκριμένα γράμματα της Ακκαδικης γραφής για να φτιάχνουν λέξεις? Πως εμείς οι Έλληνες ήμασταν τόσο εξελιγμένοι νοητικά και πολιτισμικά ενώ οι άλλοι δύο Ρωμαίοι και Πέρσες ήταν Ουγκανοι?

τοσο η Ινδοευρωπαικη θεωρεια οσο και η Φοινικικη ειναι θεωρειες του 19αιωνα οταν ακομα η αρχαιολογια ηταν στα σπαργανα Σκοπος παντα ηταν τοσο απο την δυση η την ανατολη η αποδομηση η και η οικιοποιηση του Ελληνικου πολιτισμου Πολιτισμικες βομβες δηλαδη
Η ινδοευρωπαικη θεωρεια μας ειθελε μεχρι και μετα τον Β παγκοσμιο πολεμο οτι στον ελλαδικο χωρο πριν τον 7αιωνα πΧ δεν μιλουσαν ελληνικα Φυσικα μετα την αποκρυπτωγραφιση της Γραμικης Β απο την Βεντρη το 1952 εβαλαν την ουρα στα σκελια
Οταν ειχα μια διαδικτιακη αψιμαχια με εναν ινδο του ειπα να μου γραψη με λατινικους χαρακτηρες συνηθης λεξεις οπως ανηρ-ανδρας, γυνη, ποταμι, ορος, ναυς -πλοιο, θαλασσα, ουρανος, βους κλπ για να δω αν τεριαζουν καπως οι λεξεις Ουτε που απαντησε Εδω με τα αντιστοιχα αγγλικα δεν βρισκουμε κοινη ριζα πχ sky-ουρανος, ship-ναυς κ.ο.κ και θα βρουμε με τους ινδους; Απλα συσκοτιζουν οι ινδοευρωπαιστες, την προελευση των λεξεων που πηραν οι λατινοι απο τους ελληνες και την διαδωση τους στις αλλες ευρωπαικες γλωσσες η και την επιδραση πολλων λεξεων κατα την ελληνιστικη εποχη στην Ινδια και περιξ Να σκεφτης οτι οι ινδοι αποκτησαν συστημα γραφης για πρωτη φορα απο τους Σασανιδες Περσες το 200 πΧ τα ορνιθοσκαλισματα της σφηνοηδης Πριν ειχαν ιερογλυφικα Και θελουν να μας παρουσιασουν ετυμολογιες με αυτες τις
Η φοινικικη θεωρεια παρουσιαζει ενα ΣΥΛΑΒΙΚΟ συστιμα γραφης, το φοινικηκο, σαν ΦΘΟΓΓΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ!!!! το οποιο προερχετε απο την κυπρομινωικη γραφη, η οποια με την σειρα της προερχετε απο την μικτη ΣΥΛΑΒΟΦΘΟΓΓΙΚΗ Γραμικη Β . Δεν καταλαβαινουν οτι απο επιστημονικης πλευρας μια συλαβικη γραφη δεν μπορει να αποτελεση ποτε ΦΘΟΓΓΟ -ΑΛΦΑΒΗΤΟ.
Δηλαδη ειναι αδυνατον να γραφτη η ελληνικη γλωσσα που εχει πολλα φωνηεντα και μαλιστα οι αφηριμενες δυσνοητες ενοιες, οπως επισης μια γραμματικη και συντακτικη δομη, με την λεγωμενη φοινικικη γραφη, οπου κραταν το συμφωνο και μαντευεις με ποιο φωνηεν ταιριαζει για να βρεθη η λεξη Μονο για καταλογους και απλες συνιθησμενες λεξεις κανει Οι Ελληνες παντα στην μυθολογια τους ειχαν σαν αναμνηση και εφευρετη των γραμματων, των μετρων και των σταθμων τον μεγαλο Παλαμυδη η τον Ορφεα η τον Λινο. Τα φοινικικα ειναι ενα συστημα γραφης..ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΟΝΤΕ σαν ΑΛΦΑΒΗΤΟ με την κλασικη ενοια του ορου αφου εχει ελειπη δομη, δεν παρουσιαζουν ΕΠΙΦΩΝΗΜΑΤΑ ΦΘΟΓΓΟΥΣ αλλα ΣΥΛΑΒΕΣ, περαν του οτι τα φωνηεντε η τα συμφωνα Χ, Ψ, Φ δεν συμπεριλαμβανωντε διολου.Αληθεια το Α το φοινικικο πως εξηγητε εφοσων οι φοινικες δεν ειχαν φωνηεντα και εχει τελειως αλλη ιδιοτητα επιφωνηματως απο το Α το ελληνικο. Ποτε λοιπον και σε ποια μεταγενεστερη περιοδο τοποθετηθηκε το στοιχειο αυτο στο λεγομενο <<φοινικικο αλφαβητο>> και μαλιστα θεωρητε και το πρωτο στοιχειο σαν ονομαζωμενο στην λεγωμενη ΟΝΟΜΑΣΙΑ του αλφαβητου με τον ορο ΑΛΕΦ; Αν το αλφαβητο ειχε βρεθει στην Μεση Ανατολη θα επεκτεινοντα σαν πρακτικοτερη γραφη σε Αιγυπτιους, Συριους, Αραμαιους, Μεσσοποταμιους αλλα αυτο δεν εγινε οι οποιοι συνεχειζαν να γραφουν μεχρι και τους ελληνιστικους χρονους με την σφυνοειδη γραφη.Η ολη ανωμαλια και η μεγαλη συγχιση εγινε στους ελληνιστικους χρονους απο τους Αλεξανδρινους φιλοσοφους ελληνες και Μη μεχρι και τους πρωτους χριστιανικους χρονους, μεσα στα πλαισια του συγκριτισμου της εποχης, με στοχο την πολιτισμικη υποβαθμηση των Ελληνων εναντι των λαων της Μεσης Ανατολης.Μια ματια στα εργα της εποχης ειναι ολοφανερο, ιδικα των χριστιανων απολογητων που ολα ξεκινουν απο τον λεγωμενη <<λαρνακα του Αχιραμ>> τοτε χαραχθηκε με τα υποτηθεμενα φοινικικα γραμματα με αναχρονιστικη διαθεση και αποδοθηκε με βαση την Βιβλο!!!! στην εποχη του Αχιραμ στα μεσα 10αιωνα π.Χ., οπου επι βασιλειας του Σολομωντα βοηθησε στην μεταφορα ξυλειας απο τον Λιβανο.Φυσικα η Λαρνακα ειναι του 5αιωνα π.Χ εφοσον μεσα της βρεθηκαν κυπριακα αγγεια τεχνοτροποιας αυτης της εποχης που υποπτα αποκρηψαν. Σκετικα ο μεγαλος Κυπριος αρχαιολογος Σαβας Παπαδοπουλος. Πολλα μπορουμε να πουμε!

panagiotis
Автор

..εκτιμω την ερευνα για την γλωσσα μας, αλλα ΔΕΝ μπορω να παραβλεψω τα μαγαζακια σε καθε τετραγωνο που ειναι σχολεια για να μας αλλαξουν την γλωσσα μας κ το εχουν κατορθωσει -λες κ οι ξενοι δινουν μια δεκαρα για την ξενομανια μας.

krisphoton