Κωνσταντίνος Γρίβας: Η μεγάλη σκακιέρα στήθηκε, οι παίκτες παίρνουν θέση

preview_player
Показать описание
Στη συζήτησλη μας (25-10-2023) ο γνωστός καθηγητής Γεωπολιτικής (καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, διδάσκων επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών) σχολιάζει αφενός τα επιχειρησιακά δεδομένα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αφετέρου την ευρύτερη γεωπολιτική κινητικότητα που εκτυλίσσεται.

Σε ό,τι αφορά στα επιχειρησιακά ζητήματα αυτό που προκύπτει σαφώς είναι ότι ο πόλεμος αλλάζει μορφή ταχέως προσλαμβάνοντας όλο και περισσότερο ασύμμετρα και υβριδικά χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη γεωπολιτική σκακιέρα προχωρά η σταδιακή αλλά όλο και ταχύτερη μορφοποίηση δύο πόλων, σε γενικές γραμμές και με όλους τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς, ο ευρασιατικός και ο ευρωατλαντικός, παραπέμποντας στη κλασική γεωπολιτικής θεώρηση περί χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων.

Μία εξαιρετική συζήτηση με ένα βαθύ γνώστη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Απο τους πλεον αξιόλογους αναλυτές και οχι "αναλυτές", απο τους οποιους εχουμε πλεονασμα στην Ελλάδα. Πρακτική και ουσιαστική σκέψη και ανάλυση, οχι αερολογιες και συλλογισμοι επι συλλογισμων.

kassandrosmitralexis
Автор

Λαμπρο, ωραιες συζητησεις. Θα προτιμουσα μερικες φορες να μιλας λιγο πιο αργα για να ακουγεσαι πιο καθαρα.

Gyftomancer
Автор

Να καταλάβουμε ότι είμαστε Σημαντική χώρα; Αυτό θα ίσχυε εάν δεν τελούσαμε υπό κατοχή, Όσο για το διπολικό κόσμο όλοι φορέσανε μάσκες και όλοι δεχτήκανε ότι ζούσαμε μία πανδημία; Γιατί να μην είναι όλοι μαζί;

Автор

Υπάρχει ένα κριμο ερώτημα για την πορεία της Τουρκίας.Οι οικονομικές ελίτ και οι κοσμικοί που βρίσκονται κυρίως στα παράλια πως θα αντιδράσουν στην στροφή της προς ανατολάς;

aggeloskonstantilieris
Автор

Με όλον τον σεβασμό στον αγαπητό κύριο Γρίβα, του δίνω κίτρινη κάρτα για την χρήση της λέξης "τούνελ" και την αγνόηση της ελληνικής "σήραγγα"... Η υπεράσπιση της πατρίδας ξεκινά από τον σεβασμό προς την υπέρτατη κληρονομιά μας: την γλώσσα μας.

nikosthanassopoulos
Автор

Επισης θα ηθελα να σχολιασω κατι το οποιο κυριολεκτικα δεν εχει αναφερθει πουθενα.Ενα απο τα πιο σημαντικα γεγονοτα φετος ηταν η επεκταση των BRICS.Ομως το σχολιο που θελω να κανω δεν εχει σχεση ακριβως με αυτο και τις γεωπολιτικες συνεπειες του αλλα με την ιδια την σταση της Ινδιας γενικοτερα και το τι ισως συμβαινει στο εσωτερικο των BRICS.Λιγες ημερες πριν γινει η συνοδος υπηρχαν δυτικα αρθρα που ελεγαν πως η Ινδια ειναι αντιθετη με την επεκταση αυτη κατι που διαψευσθηκε αρκετα γρηγορα απο τον Ινδο υπουργο εξωτερικων.
Ας δουμε ομως τις λεπτομερειες...εισηλθαν η θα εισελθουν 6 χωρες στους BRICS απο τον Ιανουαριο του 2024.Αυτες ειναι ΙΡΑΝ, Αιγυπτος (με την στηριξη της Ρωσιας), Σαουδικη Αραβια και ΗΑΕ (με την στηρξη της Κινας), Αργεντινη (με την στηριξη της Βραζιλιας) και Αιθιοπια (με την στηριξη της Ν.Αφρικης).Που ειναι η Ινδια σε ολο αυτο? Πουθενα !! Δεν φανηκε να ειχε καμμια δικια της προταση, λαθος για εμενα της πολιτικης του Μοντι που θα επρεπε να εχει εστω μια δικια του χωρα που θα βελτιωνε και σημαντικα την σχεση της Ινδιας με αυτη την χωρα.Αρα μαλλον, πραγματι η Ινδια δεν ηθελε την επεκταση, το διεψευσε απλα για να το διαψευσει και δεν μπορουσε να κανει τιποτα γιατι ηταν ενας εναντια στην επιθυμια τεσσαρων.

valitsaki
Автор

Η Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντική για την Αμερική Λόγω γεωγραφικής θέσης είναι μοναδική χώρα που βλέπει απέναντι την Κριμαία και μπορεί να επιτεθεί γι’ αυτό η Αμερική δεν αφήνει π εύκολα Τουρκία

Ak-nffx