Grant T. Harward. Războiul Sfânt al României. Istoria neștiută a trecerii Prutului

preview_player
Показать описание
Prieteni, urmează un interviu cu istoricul american Grant T. Harward, bazat pe cartea sa Războiul Sfânt al României. Este un interviu, dureros, greu și complicat despre implicarea Armatei române și a Administrației române din anii ‘40 în Holocaustul care a avut loc în Basarabia și în Moldova noastră. O istorie despre care nu citim în manuale.

06:00 Cine este soldatul Neață
15:00 Pregătirea țăranilor din corpul armatei
23:23 Ce spun documentele Armatei române despre soldații ruși
40:30 Tensiune în Basarabia anului 1940
53:40 Povestea arendașilor evrei
1:02:46 Oradea, anul 1927
1:19:08 Ce înseamnă ordinul ”să curețe terenul”
1:31:09 Purificarea etnică
1:49:23 Holocaustul nu a fost comandat de ”sus”
1:55:03 Masacrul de lângă Odesa
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Multumim pentru interviu. Surpriza mare este pentru cei care nu au citit si altceva decat cartile de istorie din scoala, pentru ceilalti, nu foarte mare. Sunt curios cat de repede va fi atacat interviul si mai ales din ce perspectiva.
Oricum, felicitari pentru munca depusa, pentru reflectrorul pus pe partea aceea din istorie.

userangry
Автор

Multumesc mult pentru aceste discuții care ma ajuta sa înțeleg mai bine istoria noastra!

lauralungu
Автор

Dr. Grant T. Harward is a native of southern California. He obtained a BA in History from Brigham Young University in 2009, an MSc in the Second World War in Europe from the University of Edinburgh in 2010, and a PhD from Texas A&M University in 2018. He previously worked for the US Army Medical Department Center of History and Heritage in 2018–21, and is currently a historian at the US Center of Military History.

sorinbalanescu
Автор

Felicitări pentru interviu! Cu adevărat de folos!

ionutglogojan
Автор

Ce bine vorbeste romana!!! Sunt impresionata de dl Grant T. Harward!

lauralungu
Автор

Multe atrocitati au fost, trebuie ascultate, citite, foarte interesant, felicitari si multumim!

bliscuana
Автор

Excelent podcast, multumim pt episod si invitat. M-a convins sa cumpar si sa-i citesc cartea.
Toate cele bune, bafta!

oberstul
Автор

Tot respectul pentru jurnalistul Cătălin Striblea!

androniccamelia
Автор

La multi ani ! Daca nu depasim erorile si ororile istorice nu putem inainta ca popor. Tot mintindu-ne si traind din mituri nu facem decat sa ramanem afundati in ideile cum ca suntem buricul pamantului si ca strainii ne vor raul.

amic
Автор

Ce mișto ca vorbește in limba romană ❤

ionicastefan
Автор

Impresionant!
Un pasionat și un profesionist!
👏🏼👏🏼👏🏼

sorinbalanescu
Автор

Foarte tare invitatul! Am apucat sa vad doar vreo 20 de minute dar m-a captivat. Multumesc!

Birnasuc
Автор

Foarte interesat, multumesc si felicitari!

AngelicaUcrainiciuc
Автор

Felicitări pentru podcast.Foarte interesante informațiile.

marianjohn
Автор

Vedeti si filmul (aveti rabdare pana la sfarsit) "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari".
Veti intelege ca onorabilul invitat din podcast a fost chiar elegant.

laurentiuc
Автор

Multumesc mult de tot.. cert e ca, musai sa cunoastem cat de mult din trecutul nostru, imi zic.. e si o forma de educatie sanatoasa, nu doar informare, imi zic.. Felicitari din toata inima, domnilor!! Cu multa, multa pretuire alaturi!!❤ A fost o bucurie sa va ascult, deoarece adevarul aduce lumina pe ceea ce inseamna dreptate si corectitudine, imi zic..si mai ales, aici, privind suferinta si sacrificiul stupid, al unor oameni, numiti evrei si nu altfel, dar, din nefericire adanca, tratati ca tapi ispasitori, ..si lasate asa lucrurile, inclusiv politic..😢.. si sa nu uitam, ca istoria mereu se repeta, altii la randul lor, luindu-le locul de.. tapi Baaa, uneori te saturi de atata nefericire, de atata suferinta in randul oamenilor... As vrea sa ne deschidem mintea sa privim adanc ce inseamna umanitate, umanism si sa respectam in fapte, aceste cuvinte, in felul profund al lucrurilor.. ca deja, imi zic..au trecut mii de ani de evolutie umana, au trecut si suta de ani de emancipare progresista si noi inca inotam periodic in ura, antiumanism.. ceva comun Evului Mediu timpuriu...cand pe o simpla banuiala pe motive stupide, omul isi pierdea viata...😢

aurademetra
Автор

Bunicul meu a fost dublu ranit la Tiganca Basarabia in August 1941. A luptat acolo in regimentul 6 Garda Mihai Viteazul.

costintvm
Автор

Apreciez pe invitatul dvs din seara aceasta pentru efortul depus pentru documentare și elaborare a cărții domniei sale. Sunt lucruri pe care nu le cunoșteam în amănunțime, mai mult le bănuiam. Apreciez de asemenea și efortul de a vorbi în limba română ca pe un gest de curtoazie și captatio benevolentiae. Din păcate cred că, deși este demn de admirație că reușește să susțină interviul în limba română (mai bine decât aș reuși eu ceva similar în engleză), ar fi fost mai bine pentru fluiditate să fi recurs totuși la limba engleză pentru discuția principală. Probabil sunt subiectiv (și probabil în minoritate) dar aș fi înțeles mai bine direct engleza decât româna (admirabilă dar totuși stângace și poticnită).

dragos
Автор

Aceste aspecte ale istoriei ar trebui predate și în liceu și poate așa știm cu adevărat ce istorie moștenim și cum să ne raportăm la prezent.
Astfel nu vom vedea razboaiele/atrocitățile cu alți ochi!

curilavasilegabriel
Автор

Foarte interesante problemele discutate, dar doar cei care nu doresc sa citeasca si altceva decat ce se preda in scoli nu stiau ca si noi am participat la holocaust. Noi ca neam, adica la fel cum germanii nu pot sa separe poporul de crimele nazistilor (cel putin prin faptul ca nu au protestat), nici noi nu putem separa poporul de nebuniile legionare si antonesciene. Felicitari autorului, felicitari editurii si felicitari dlStriblea pentru incercarea de prezentare a istorie (a unei parti din ea) asa cum a fost. Cu bune si cu rele. Sper ca aceasta emisiune sa fie vazuta de cati mai multi si sa nasca dezbateri intense pe retele fiindca doar printr-o cunoastere reala a istorie putem evita repetarea partilor negative ale ei!

MariusCioran