Sivas'ın 'Çin Seddi' görenleri büyülüyor

preview_player
Показать описание
Sivas'ın İmranlı ilçesine bağlı Boğazören köyü yakınlarındaki kayalıkları görenler, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan Çin Seddi'ne benzetiyor. Bölge sakinleri, yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki kayalıkların turizme kazandırılmasını istiyor.

İmranlı ilçesine 16 kilometre uzaklıkta bulunan Boğazören köyü yakınlarındaki kayalıklar, görenlerin ilgisini çekiyor. Yer yer yüksekliği 50-60 metreye kadar çıkan kayalıklar bölgeyi ikiye ayıran bir görüntü veriyor. 'Çin Seddi'ni anımsatan oluşum, kilometreler boyunca kıvrımlar şeklinde devam ediyor. Meraklıların ilgisini çeken doğal Çin Seddi, drone ile havadan da görüntülendi.

'DOĞAL BİR ÇİN SEDDİ'NE BENZİYOR'

Köyde yaşayan Metin Uçar uzun yıllardır kayalıkları bildiğini ve Çin Seddi'ne benzettiklerini belirterek, "Köyümüzün doğusundan 500 metre mesafeden kayalıklar başlıyor ve Zara ilçesine kadar uzanıyor. Yaklaşık 35-40 kilometre kadar bir uzunluğu var. Bazı yerlerde bu kayalık batıyor ve çıkıyor. Yüksekliği 50-60 metre yüksekliğine ulaşıyor. Elle yapılmış değil ama doğal, mucizevi bir yapı. Çin Seddi'ne benziyor" dedi.

Köy sakinlerinden Alparslan Bal ise "Bu Çin Seddi gibi görünen, kilometrelerce devam eden bir oluşum. Bunun özelliği iki tarafının da düz olması ve insan eliyle yapılmış gibi dümdüz duvar gibi gözükmesi. Yetkililerin bu yapının nasıl oluştuğunu araştırması gerektiğini düşünüyoruz. Çin Seddi insan eliyle yapılmış ama burası da doğal haliyle onu andırıyor. Buranın araştırılıp tarihe ışık tutulmasını ve turizme kazandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

YouTube kanallarımıza abone olun:

Sosyal Medya
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İmranlı ilçesinde Sarıseki köyüne gidilen yol üzerinde

nurayuzum
Автор

Oluşum doğaldır insan eli ile yapılmamıştır. Açıklaması ise şöyle; bir çaydanlıkta sürekli su kaynattığınızı düşünün ve bu su kireçli olsun. Her seferinde suyun içinde yer alan kalsiyum, çok miktarda suyun buharlaşması sonucu kalan az miktardaki suyun içinde yoğun bir çözelti halinde kalır. Bu çözelti yoğun olduğu için çaydanlığın tabanına çökerek bir tabaka oluşturacaktır. Bu olay tekrarlanması ile tabakaların sayısı artar. Bu tabakalar katmanlar halinde çaydanlığın tabanını kaplar. İşte Sivas'ın doğusunda yer alan, özellikle İmranlı ve zara ilçe sınırlarında büyük yer kaplayan jips tabakaları da bu oluşama benzer bir şekilde oluşmuştur. Jeolojik devirlerde Anadolu ana karası tetis denizinin altından epirojenez ile yükselip deniz seviyesinin üzerine çıktıktan sonra, söz konusu bölgede sığ bir göl oluşuyor. Bu göl şu anki jips karstının bulunduğu bölgeyi ve ihtimalle daha fazla alanı kaplıyor. Yine jeolojik devirlerde sıcak iklim döneminin bölgede etkili olması ile sığ gölde sürekli şekilde su buharlaşması oluyor. Meydana gelen buharlaşma ile, çaydanlık örneğinde anlattığım gibi kalsiyum mevcut su içinde yoğun bir çözelti halinde kalır ve göl tabanına çökelir. Bu şekilde oluşan tabakalara evaporit tabakalar denir. Evaporasyan, buharlaşma anlamı taşır. Oluşan evaporit tabakalar kalsiyum karbonat ve tuz barındırır. Bu tabakalar "jips" bölgede ise "pur" olarak adlandırılır. Bu tabakalar dönemler halinde ve yer yer küçük zaman kesintileri ile çökeldigi için tabakaların kalınlıkları ve kapladığı alanlar da birbirine göre farklı olabilir. Bölgede yer alan sığ göl kaybolduktan sonra jips tabakaları yatay ve tabakalı bir yapı halinde karasal bir bölge haline geliyor. Bölgede oluşan jips tabakaları, örnek olarak; volkanik kayaçlara oranla oldukça esnek yapıdadır. bu nedenle orojenez(dağ oluşumu) sonucu kolayca kıvrılabilirler. Videoda yer alan sed kalın bir evaporit tabakanın orojenez sonucu yatay durumdan 90° lik bir dönme ile dikey duruma gelmesi sonucu oluşmuştur. Jips tabakası, su ile kolayca çözünebilmektedir. Bu tabaka dikey olarak durduğu sırada flüvyal sürec çevresinde yer alan gevşek malzemeleri de bölgeden uzaklaştırmıştır ve bu tabakanın uzandığı doğrultuda zirvesini bu seddin oluşturduğu bu dağ sırası meydana gelmiştir.

Ayrıca bölgede jips karstı sonucu oluşmuş bir çok farklı yer şekilleri mevcuttur.

ozantasdelen
Автор

Sivas'ın yollarına, çıkayım dağlarına

dvwwzrw
Автор

3gun once ordaydim gercekten cok garip bi olusum

zeynepguzel