EYT VE 4 ÖNEMLİ SORU / HEMEN EMEKLİ OLMAK MI YOKSA BEKLEMEK Mİ

preview_player
Показать описание
Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanunun yürürlüğe girmesinin ardından başlayan emeklilik başvuruları devam ediyor.
Bende bu videoda bazı önemli sorulara cevap vermek istedim. Eğer videoyu sonuna kadar izlerseniz dört önemli sorunun cevaplandığını görmüş olacaksınız.
EYT’liler bir yandan emekli olmak için başvuru yaparken, bir yandan da emekli aylığını artırmanın yollarını arıyorlar.
Bu yöntemle herkes kendisi açısından hesaplama yaparak emekli olmadan çalışmaya devam etmenin avantajlı olup olmadığını anlayabilir. Genel olarak, çalışmaya devam etmek avantajlı olmuyor. Ancak, emekli aylığı çok daha düşük ve çalışırken aldığı ücret asgari ücretin 7.5 katına yakın düzeyde isen emekli aylığı bağlatmadan çalışmaya devam etmek avantajlı olabilir.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi birden fazla statüde çalışmış olanlar 30 Nisan 2008 öncesi çalışmaya başlamışlar ise son 7 yıl (2520 gün) en çok hangi statüde çalışmışlar ise o statünün kurallarına göre emekli olurlar.
1 Mayıs 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlamış olup birden fazla statüde çalışmış olanlar ise tüm çalışma yaşamları boyunca en fazla hangi statüde çalıştılar ise o statüden emekli olurlar.
18 YAŞINDAN ÖNCE ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN EYT’Lİ NASIL EMEKLİ OLACAK?
Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlarda yaş koşulunun kaldırılmasıyla SSK’lı EYT’lilerin emekliliğinde iki koşul kaldı. Bunlardan birincisi 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim günü, ikincisi de kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresi.
Sigortalılık süresi, normalde ilk sigorta girişi ile başlar. 18 yaşından önce çalışmaya başlayanların sigortalılık süresi ise 18 yaşını doldurdukları tarihte başlar.
SONRADAN MEMUR OLANLARDA 2002 ÖNCESİ 3 YIL ŞARTI VAR MI?
Emekli sandığı çalışanları için 2002 öncesi eksiksiz 3 yıl çalışma şartı hala var mı?
8 Eylül 1999 öncesi SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışmaya başlamış olan herkes EYT’li kabul edilir.
Daha önce, 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla kadınlarda 20 yıl (7200 gün), erkeklerde 25 yıl (9000 gün) olan hizmet süresini doldurmaya kalan süreye göre kademeli emeklilik yaşı belirleniyordu. 3 Mart’ta yürürlüğe giren EYT kanunu ile yaş şartı kaldırıldığı için 23 Mayıs 2002 tarihinin gerek memurlar, gerekse BAĞ-KUR’lular açısından bir önemi kalmadı.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayan kişilerde 3 yıl şartı bulunmamaktadır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İlker bey her zamanki gibi süper açıklayıcı bir video çok teşekkür ederim

tedimtedim
Автор

Iyi yayinlar 2 aydie beklemede eyt cilesi bitmez sgk ne yapiyorki cogu 1 ayda onaylanan var cogu beklemede nasıl sistem adelet sgkda hepsine bakiyorum hic gelisme yok evrak hazirlikta bekliyoruz

bilalgokdemir
Автор

Merhaba,
Öncelikle bilgilendirme videoları için teşekkür ederim.

Eyt li memur olarak çalışıyorum. Emekli olduktan sonra SSK lı bir işte çalışabilir miyim?
Herhangi bir kesinti olur mu?
SSK olarak çalışıp 2. Kere emekli olmak mümkün mü?

oyunkonsolu
Автор

hocam belediye şirketinde çalışıyorum 7000 gün pirimle işten ayrılıp istifa edeceğim ocak ayının kaçında istifa edersem kıdem tazminatım artar ?

devletindiniadalettir