PİRİ REİS HAKKINDA 10 BİLGİ

preview_player
Показать описание
Herkese merhaba, bu video da Piri Reis hakkında bilgiler verdim. Daha önce Piri Reis hakkında bilgiler içeren bir videom vardı, fakat istek üzerine tekrar yaptım 😊

#pirireis #pirireishakkında #pirireisin

PİRİ REİS HAKKINDA AZ BİLİNEN 10 BİLGİ :
1- Asıl adı Muhyiddin Pîrî Beydir.
2- Gelibolu da doğmuş, kahire de ölmüştür.
3- Aslen Ailesi Karamanlıdır.
4- Pîrî Reis 1481'de Akdeniz'de korsanlık yapmakta olan amcası Kemal Reis'in yanında denize açıldı. 1487’de amcası ile birlikte İspanya’daki Müslümanlar’ın yardımına gitti.
5- Akdeniz'de yaptığı seyirler sırasında gördüğü yerleri ve yaşadığı olayları, daha sonra Kitab-ı Bahriye adıyla dünya denizciliğinin de ilk kılavuz kitabı olma özelliğini taşıyacak olan kitabının taslağı olarak kaydetti.
6- Pîrî Reis, 1511'de amcasının bir deniz kazasında ölümünden sonra Gelibolu'ya yerleşti. Gelibolu'da kalıp haritaları ve kitabı üzerinde çalıştı. Bu haritalardan ve kendi gözlemlerinden yararlanarak 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizdi.
7- Pîrî Reis, haritasını padişaha sundu. Günümüzde bu haritanın bir parçası mevcuttur, diğer parçası kayıptır. Bazı tarihçilere göre, Osmanlı padişahı dünya haritasına bakmış ve "Dünya ne kadar küçük..." demiştir. Sonra da, haritayı ikiye bölmüş ve "biz doğu tarafını elimizde tutacağız.." demiştir.. Padişah, daha sonra 1929'da bulunacak olan diğer yarıyı atmıştır.
8- 1513 ve 1528 Pirî Reis bu devirde batı tarzı coğrafyacılığın öncüsü konumundadır. 1513 ve 1528
9- Pîrî Reis, Kanûnî devrinde 80 yaşındayken Aden şehrindeki Arap isyanını bastırmakta başarılı olduğu için kendisine yeni bir görev verildi. Süveyş'ten donanma ile Basra'ya gidip, buradaki 15.000 askeri ve diğer gemileri de yanına alarak, Hürmüz Adası'nı ele geçirmesi istendi. Pîrî Reis, kendisinden iki kat sayıca fazla Portekiz gemisini burada yenmeyi başardı. Savaştan kurtulup kaçan kimi Portekizliler Hürmüz adasındaki kaleye sığındı. Kalenin etrafı sarıldı fakat buradaki Portekiz garnizonu hazırlıklı olduğu için işgal edilemedi. Kuşatma kaldırıldı. Bazı tarihçiler bu kuşatmanın kaldırılma nedeninin Pîrî Reis'in Portekizlilerden rüşvet alması olduğunu iddia ederler. Bölge halkının Portekizlilere yardımı üzerine kızan Pîrî Reis, burayı yağmaladı.
Bu yağma onu idam sürecine götüren olayı başlattı. Kanûnî Sultan Süleyman'ın fermanı üzerine 1553'te Kahire'de boynu vurularak idam edildi.
10- İdamında Hürrem sultanın kıskanması üzerine kanuni Sultan Süleyman’ın aklına girmesi sebep olduğu rivayeti de vardır.

KAYNAKLAR :

İzlediğiniz için teşekkürler 🙂
Рекомендации по теме