Waarom de fatbike zo gehaat wordt

preview_player
Показать описание
De fietspaden die jij en ik elke dag gebruiken zijn het resultaat van decennia van strijd. En als iéts dat pad bedreigt, zoals de fatbike, is de kritiek en irritatie groot. Is dat waarom de fatbike zó veel emotie losmaakt? Zoeken Sophie en Frederica voor je uit!


Script, montage, presentatie: Frederica van Mastrigt en Sophie Frankenmolen.
Grafisch ontwerp: Onno van den Dungen.
Camera: Hugo Janssen.

00:00 Intro
01:22 Fatbike: hate it or love it
05:23 Hoe de fiets ons land veroverde
11:28 Kunnen we die fatbike niet verbieden?
15:48 Outro
16:18 Bloopers

Abonneer, zet je belletje aan 🔔 en praat mee!

Volg ons ook op:

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ik heb helemaal geen probleem met fatbikes, de Vanmoof of andere ebikes. Maar ik heb wel een groot probleem met ebikes die "overpowered" zijn en waarvan de snelheidsbegrenzer is verwijderd.
Deze video legt dit uit op 3:25. Als je een fiets hebt met een 250W motor die begrensd is tot 25 km/u, dan heb je een ebike en mag je op het fietspad rijden. Anders heb je een bromfiets of een speed pedelec en moet je met een helm op de weg rijden.
We hebben al de wetten die we nodig hebben om het “fatbike probleem” onder controle te krijgen. Het enige wat ontbreekt is handhaving.

NotJustBikes
Автор

"Reed met 50 op een rotonde af" Tja natuurlijke selectie in top vorm

MediumStare
Автор

Het enige probleem is dat die kinderen van 13-14 niet kunnen rijden en doordat die dingen zo hard gaan, ze een gevaar op de weg voor zichzelf en anderen zijn. Is overigens ook nog vaak met ouderen op e-bikes.

diemervdberg
Автор

fatbikes laten gewoon heel goed zien waarom je voor een brommer een rijbewijs nodig hebt

basvriese
Автор

Ik moest opmerken dat het perspectief van de Amerikaanse onderzoeker erg Amerikaans aanvoelt. Als een fatbike een auto vervangt, is dat tuurlijk geweldig. Echter de belangrijkste gebruikersgroep zijn jongere kinderen. Daarnaast hebben we in Nederland niet hetzelfde soort autonomie/mobiliteitsprobleem voor jongeren als in de VS, een fatbike biedt niet veel meer mobiliteit dan een gewone fiets.

Het gaat idd. niet om de "fat"bike, maar om de snelheid daarvan. De energie van een verkeersongeluk is gerelateerd aan het kwadraat van de snelheid, dus een botsing met een fatbike om 36km/h is 4 keer zo zwaar als met een fiets die 18km/h rijdt, en dan hebben we het nog niet eens over het gewicht. Het combineren van verschillende vormen van vervoer met sterk uiteenlopende snelheden op dezelfde weg is hierdoor ook gewoon gevaarlijk.

Meer handhaving en controle, ook bij winkels, helmplicht voor ebikes boven de 25km/h, en even strenge regeling als bij bromfietsen. 25km/u is niet traag in de stad.

inconspicuous-nobody
Автор

Die amerikaanse dame slaat dus echt volledig de plank mis. De fatbike is voor jongeren niet een vervanging voor de auto, maar een vervanging voor de normale fiets. In Amerika zou de opkomst van de fabtike idd positief zijn, want dat zouden meer fietsers betekenen. Maar hier betekent de fatbike juist minder analoge fietsers, iets wat jullie noemen in deze video.

pileofcheese
Автор

0:24 whahahaha gebruiken jullie deze clip? dat kan toch niet ahaha

famulanrevengeance
Автор

15:29

"Uhm, het is misschien juist goed dat kinderen nu met 30km/u over de stoep kunnen rijden op een voertuig van 800 euro?"

Kom op haha. Ik snap heus dat jullie de video positief willen beëindigen, maar 90% van de fatbike eigenaren wil gewoon stoer doen op een harde fiets. Het is niet alsof 'al die jongeren en etnische minderheden' nu dankzij hun fatbike koekjes en medicijnen kunnen brengen naar hun oma ofzo. Juist voor groepen die het minder hebben, is de aanschaf van een fatbike volgens mij hartstikke duur en een slechte investering.

Pantoffel
Автор

Door de fatbike te framen, vergeten we het groter plaatje.

Het probleem is roekeloos rijgedrag. Los dat op met verkeerslessen op school, boetes en verplichte cursussen onder minderjarigen.

Handhaaf ondertussen op illegaal opgevoerde tweewielers zoals fatbikes, e-bikes, scooters en brommers.

Dat is de gelijke behandeling die ik van bestuurlijk Nederland verwacht.

noelltaravati
Автор

Volgens is de meeste irritatie voor Fatbikes die harder dan 25km per uur gaan. Ik denk dat daar gewoon meer op moet worden gehandhaafd. 20 jaar geleden had iedereen een scooter of een brommer en veel van die dingen waren ook opgevoerd. Het was een maandelijks spelletje tussen leerlingen en politie wanneer ze weer met de rollerbank kwamen. Oftewel, veel is er niet veranderd, behalve dan de handhaving.

japppie
Автор

Ik heb de hele video gezien, erg interessant maar wat ik nou nooit hoor is het volgende: Voor een brommer heb je een rijbewijs + een minimale leeftijd nodig, de meeste leren daardoor wat je wel en niet kan doen op zo'n ding. Maar voor een fatbike die dezelfde snelheden kan halen heb je deze niet nodig, ze rijden door winkelend publiek heen zonder verstand.

Wat ik verder niet snap is hoe de fatbike onafhankelijkheid en autonomie voor etnische minderheden vergroot. Dit werd verteld op 15:29.

dirkvantuijl
Автор

Electrische fietsen onder de 14 verbieden is niet eens zo'n slecht idee. We hebben het al over dat kinderen te weinig bewegen en fietsen is hardstikke goed voor je. Gewoon lekker trappen. Helmen zorgen er alleen maar voor dat mensen de fiets helemaal niet opstappen, super irritant namelijk om je helm overal mee naar toe te moeten nemen.

jaspermooren
Автор

Ik denk zelf eigenlijk dat de beste oplossing is om voor het gebruik van fatbikes gewoon een blauw kenteken erop te laten zetten en er dezelfde regels als een snorfiets voor te laten gelden. Dan heb je gelijk een minimumleeftijd van 16 jaar, een helmplicht en een AM-rijbewijs nodig. Hierdoor ben je ook gelijk verplicht verzekerd en heb je kennis van de verkeersregels, wat veel fatbikers nu niet hebben. Ik snap dat dat nu in de praktijk lastig is en niet zo 1 2 3 is vastgelegd in de wet, maar denk wel dat dit veel ongelukken en irritaties zou voorkomen.

snirpleinad
Автор

Die 'professional' snapt niet dat het hele probleem gewoon is dat die fatbikes gewoon elektrische scooters zijn waar kinderen die de regels niet kennen op rijden, en ze zijn ook niet verzekerd voor als ze iemand het ziekenhuis in rijden

ginoGameplay
Автор

Het grootste verschil met de situatie voor de ebike, fatbike en bakfiets in alle vormen is dat toen ongeveer 10 jaar geleden de snelheid op het fietspad vrij constant was.

Dit maakte het allemaal veel eenvoudiger, eerlijker en veiliger. Nu moet je als 'normale' fietser aan alle kanten opletten.

Fatbikes hebben als bijkomende problemen dat ze vaak door zeer jonge kids bereden worden, die veels te hard zich totaal niet aan de regels houden.

Recent ben ik nog bijna aangereden door twee van die gasten die lekker aan het cruisen waren. En ongeveer een maand geleden was bijna een hond aangereden op een fietspad omdat ze gewoon doorrijden zonder te stoppen.

sanderdeboer
Автор

Het gaat niet om de Fatbike, het is de persoon die het bestuurd

sjefdesantos
Автор

als een fietser op een "normale" fiets erger ik me inderdaad enorm aan fatbikes, ik denk dat dit deels door het gedrag van de gemiddelde fatbike bestuurder komt, deels door vooroordelen maar dat er bij de fatbike zelf ook een probleem ligt.

naast dat er illegale fatbikes zijn die de snelheidslimieten en vermogenslimieten overtreden vind ik 250 watt te veel vermogen, het is simpelweg niet nodig voor jantje die zijn fiets wilt gebruiken om naar school te fietsen.

ook vind ik dat (niet alleen fat bikes maar ook een deel van de normale elektrische fietsen) onveilig zwaar zijn, van een botsing op 25 km/h met een normale fiets is de kans groot dat iedereen zonder verwondingen wegloopt groot maar omdat veel elektrische fietsen enorm zwaar zijn is dat niet het geval bij hun.

wat mij goede regels lijken en waar ik van hoop dat de minister er naar kijkt is een maximum gewicht ook specifiek per leeftijdsklasse (volwassene op fatbikes doen ook vaak genoeg rare dingen maar minder dan jongere) en dat het maximale vermogen ook aan deze gewichtsklasse vast zit (ik snap dat zo'n cargo bike (waarvan ik dus vind dat alleen volwassene ze zouden mogen rijden) juist wel 250 W nodig heeft om het heuveltje op te komen)

lucasroo
Автор

0:23 Sikke van der Veer reed in dat filmpje niet op een fiets 😏

hethedendaegspolygoon
Автор

Niet verbieden, gewoon de bestaande (e-bike) regels toepassen/handhaven: max 25km/h, geen gashendel/throttle en 250W motor [bij import en op de weg]. Die dingen zijn ergonomisch niet gemaakt om te fietsen, dus zal het "cool" er snel vanaf gaan als dat weer nodig is [zoals op de meer comfortabele e-bike met normale zithouding en wielgrootte].

tom.jacobs
Автор

Mooi, dankzij dat opvoerjeugd mogen elektrische fietsen binnenkort ook helm dragen. mooi verpest voor iedereen. ga zo door

Tollymaster