Totul despre DOBROGEA - 'Cea mai diversă Regiune' cu DAMIAN ANFILE - Cultural Storytellers Ep.12

preview_player
Показать описание
Deși este una dintre cele mai puțin întinse regiuni ale țării, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, cunoscut din Evul Mediu sub denumirea de Dobrogea, se remarcă prin tezaurul său de informații istorice, cel mai vechi și mai bogat în privința Antichității. De asemenea, provincia supranumită de regele Carol I „plămânul țării” oferă României nu numai accesul spre mare și astfel spre marele comerț, dar și o biodiversitate remarcabilă, peisaje unice, numeroase resurse și mai presus de orice un model de conviețuire a mai multor etnii și confesiuni, ale căror tradiții au îmbogățit patrimoniul cultural al țării. Istoria Dobrogei, de la ținut colonizat de greci, apoi provincie romano-bizantină, despotat autonom, raia otomană și până la situația sa după alipirea la teritoriul României o dezbatem în primul episod #CulturalStorytellers de după vacanță, inaugurând astfel seria episoadelor dedicate provinciilor românești.

*Disclaimer: Emisiunea "Cultural Storytellers" își propune să prezinte o istorie factuală a țărilor Europene și nu încurajează discuții politice, de rasă, etnie sau origini*

Mulțumim celor de la Business Room pentru că ne sprijină cu studioul lor pentru fiecare filmare, iar dacă doriți să intrați în contact cu ei, îi puteți găsi în link-urile de mai jos.

Descarcă aplicația Exminds pentru a avea o întâlnire personalizată 1:1 cu Damian și a explora în profunzime istoria Bucureștiului și multe alte experiențe în viața reală.

sau

Poți descoperi mai multe Experiențe cu Damian chiar aici 👇🏻

Grup Feedback Exminds

#romania #istorie #dobrogea
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Băi băieți, bătălia de la Turtucaia nu e chiar așa de simplu de expediat.
Cf înțelegerilor; trupele rom/ne și rusești erau menite doar să asigure paza frontierei. De aceea nici nu erau trupe române cele mai bune (erau pt ofensiva pe frontul Transilvaniei_ și nici cel mai grozav armament, care în condiții normale ar fi fost suficient pt op confruntare pe un fron doar cu bulgarii.
1/ Rușii trebuia să trimită peste de militari. Au trimis 42000.
2/ Trupele franceze de la Salonic sub c-da generalului Saraille, trebuia să treacă la o ofenzivă viguroasă pt a fixa trupele bulgare și germane. Nu s-a întâmplat.
Rușii dădeau asigurări, că bulgarii nu vor lupta contra rușilor.
Și uite că nimic din ce trebuia să facă ruții și francezii nu s-a înfăptuit. În plu, rușii sub comanda gen. Zaioncikovski, nici nu voiau să lupte, ar fi vrut să treacă la adăpostu Dunării, iar ca general rus arogant nu colabora eficient cu armata română. Rușii făcrau de capul lor, se retrăgeau, românii, trebuia să acopere golurile. De aceea aparentul haos.

Citiți asta:

ppn
Автор

Cam multi vanatori de greseli pe aici...

Ionel
Автор

Foarte interesantã emisiunea si foarte bine documentatã. Felicitãri !!! E o plãcere sã vä urmãresc de fiecare datã.

nistorciprian
Автор

Superb !! Cu inca 3 “ DAMIANII “” - in tara ne reasezam ca si cultura, neam, origine !
- multumesc Damian - pt sinteza deosebita, pe care o realizezi !

ionutdobre
Автор

Arab Tabia nu este Ostrovul de astăzi, ci este un deal situat la aproximativ 600 de metri de frontieră în punctul de coordonate 44°06'01''N 027°17'04''E.

viorelblaj
Автор

Felicitari pentru material ! Foarte bun… mai intrau vreo 2 ore daca ma intrebati 😅 ca mai era de zis. Salutari de la un Roman, mandru ca este tatar-dobrogean ✌️ ! Succes in continuare 🍀🧿💪🏼

varollcan
Автор

După unii istorici Podunavia din titulatura lui Mircea cel Bătrân ar fi zona Timocului sârbesc de astăzi, Mircea făcând referire la stăpănirea Dobrogei prin titulatura de "despot al țărilor lui Dobrotici".

viorelblaj
Автор

Nu ar trebui sa fim deranjati de ordinea in care acesti dragi domni ne dau lumina .Noi sa fim bucurosi ca avem ocazia aceasta neinchipuita vreodata ! ❤multumim ❤

nasoare
Автор

În 602 invazia e mai degrabă slavă decât bulgară.
Căci slavii au ajuns până în Peloponez și în Dalmația nu și bulgari care nu au depășit munții Hemus multă vreme.

BlakeWater
Автор

Bună ziua. O mică rectificare: Ion Ionescu de la Brad nu era de origine ardeleană fiind născut la Roman deci moldovean. Bradul din nume e în județul Bacău de astăzi, pe vremuri fiind in județul Roman. In rest, multe felicitari pentru podcast!

murgoci
Автор

Nu regiunea este „diversă” ci populația regiunii este diversă. Ați adoptat un englezism (care nu este nici măcar britanic, ci este un americanism) care nu are sens în l. română. De altfel, văd că începeți discuția cu expresia corectă: „cea mai mare diversitate a populațiilor” 🙂. În altă ordine de idei, dl. Anfile pare să aibă o capacitate intelectuală și o memorie care nu încetează să ne uimească!

curaticac
Автор

Damian, să vorbești atât de mult și frumos despre Dobrogea și să nu ai la îndemână un aligote de la Niculițel...imi pare ceva necuviincios ❤!!! Felicitări și mulțumiri!

simionene
Автор

'Barboși' de la Galați se pronunță cu accentul pe 'o'. De la o gălățeancă.

doce
Автор

Scuze de schimba litere, scrisul, poate de Intelege ....EU Stiu Romaneste Foarte Bine N'am Uitat ..ca "Altii din Nou ...

fasilvoilesu
Автор

😂😂😂😂😂😂😂😂😂vin Dobrogean adus cu cisterne din Spania, Franța și îmbuteliat de toate podgoriile Dobrogene

constantinvizuroi
Автор

Dobrogeanu Gherea nu era român, numele lui real era Nuham Katz...

mugurstefan
Автор

Extrem de interesant podcastul. Informatii care efectiv nu ai de unde sa le gasesti atat de bine sintetizate. Multumim.

nelux
Автор

Multumesc pentru aceste podcast-uri minunate.

vanstefan
Автор

De ce îl criticați aspru pe acest băiat care este dornic să învețe ?

GeogeOprescu-khuf
Автор

Ne bucurăm de noua incursiune în trecut.❤

andrewb