Koçgiri - Aşık Fezai

preview_player
Показать описание
Koçgiri (Söz: Alişer - Müzik : Aşık Fezai)
Koçgiri : 1539 Kanuni Fermanı'yla bölgeye verilen isim, bölgede bulunan Alevi-Kürt aşiretleri topluluğunun ortak üst adı, bugünkü İmranlı ve Zara çevresi...
...
Halil Karabulut(Aşık Fezai), 1945 yılında Sivas'ın İmranlı ilçesine bağlı Kılıçköy'de doğdu.
...
1969 yılında Kul Halil mahlasını kullanarak “Pir Sultan” isminde ilk 45'lik plağını çıkardı.
...
Bir gece rüyasında gördüğü Pir Sultan Abdal'ın kendisine, "Senin ismin Fezai, Al bu elmayı, Dilim dilim et, Halka dağıt' demesi üzerine Kul Halil mahlasını bırakıp Aşık Fezai mahlasını kullanmaya başladı.
...
Ozanlık geleneğinin yanı sıra 1970'li yıllardan itibaren inanç, doğa, kültür, sosyal ve toplumsal sorunları konu eden eserler yazdı.
"Aşık Fezai" ismiyle toplamda üç albüm-kaset çıkardı. Çeşitli konserlerde ve etkinliklerde sahne aldı.
...
Dersim ve Koçgiri üzerine olan düşüncelerini ise -dönemi içinde konuyu ilk ele alanlardan birisi olarak - 1974 yılında yazdığı "Elinden çektiğim yetmez mi zalim" eseriyle dile getirdi.
Bu eseri 1975 yılında İstanbul'da düzenlenen Tunceli Halk Gecesi'nde okudu.
...
Almanya'da, İran'da ve Libya'da çeşitli zamanlarda kısa süreli işçi olarak da çalıştı.
...
1981 yılında Libya'da çalışırken işçi olarak gelen yakın köylülerinden bir arkadaşının uzun hava şeklinde okuduğu ağıdın sözleri dikkatini çekti.
Hemen defterine ağıdın sözlerini yazdı : O an bunun bir ağıt havası değil, bir direniş ezgisi olması gerektiğine karar verdi.
Yaklaşık üç gün sonra bir halkın Tertele'den kalma anlatılarını, hayatta kalma dirençlerini, göğe yükselen ağıtlarını (şin), yakarışlarını ve aynı zamanda bütün bunlara eşlik eden yürüyüşlerini ve haykırışlarını birleştirerek Koçgiri'yi besteledi.
...
Aşık Fezai "Koçgiri", "Geldim Libya'ya Doğru", "Vahdetname" olmak üzere üç yeni eserini "1981- Libya"' etiketli bir teyp kasetine kaydetti .
Dinlediğiniz kayıt, o gün kaydedilen "1981- Libya"' etiketli kasete ait.
...
1985 yılında Hasret Gültekin -hem akraba hem dostluk ilişkilerinden dolayı- görüşmek için Fezai'yi köyünde ziyaret etti, bir kaç gün misafir oldu. Aşık Fezai'den "Koçgiri" eserini dinlediğinde çok etkilendi, Fezai'ye ithafen "Dost Fezai" isimli bir de şiir yazdı. Hasret, henüz on dört yaşındaydı...
...
Yurt dışında da sanatsal çalışmalarını sürdüren Hasret Gültekin, 23-24 Kasım 1991 tarihli Köln Kültür Günleri Dinletisi'nde sahneye çıktı: "Size bir Alevi-Kürt Deyişi söylemek istiyorum " diyerek "Koçgiri" eserini ilk kez dinleyicileriyle paylaştı. 1993'ün 2 Temmuz'unda Sivas Madımak'ta katledildi. Hasret, henüz yirmi iki yaşındaydı ve üç ay sonra baba olacaktı...
...
İki yıl sonra, 1995 yılında Nilüfer Akbal, Hasret Gültekin Ailesi / Kültür Merkezi üzerinden Aşık Fezai ile iletişim kurup okuma izni aldı. Çıkardığı "Miro" kapaklı albümde eseri "Dilo Yeman" ismiyle okudu . Sevilen eser; "Koçgiri" ,"Ere Dılo", "Dılo Yeman","Koçgiri başladı harba" gibi farklı adlarla Ali Ekber Eren, Cihan Çelik ,Grup Mavra ve bazı sanatçıların albümlerinde yer aldı.
(Biyografi'den özetlenmiştir...)

Aşık Fezai'yi ölümünün 20.yılında özlemle saygıyla anıyoruz.
Bu vesileyle buradan tüm eserlerini paylaşmaya karar verdiğimizi duyurmak isteriz dostlarımıza.

"Dönmez olsun çarkın dünya"
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Aşık Fezai Hasretin Akrabası bizlere birçok Güzel Eserler bırakmıştır.. Devri Daim Olsun

aliaskerarduc
Автор

Unutulmaya yüz tutmuş değerleri bizlere hatırlatan Aşık Fezai'yi saygıyla anıyorum...

yusufbuyukdag