Zalim Yanko ve Çılgın Projesi: Kadim İstanbul’da Geçen Bir Zulüm-Kurgu Romanı

preview_player
Показать описание
Şehir efsaneleri bol olan İstanbul’un popüler hafızasına tarih ve kurmaca bileşimi bir katkı, heyecan verici bir çizgi-roman projesi, ilk kez Kıraathane’de sesini duyuruyor.

Popüler kültür meraklısı bir tarihçi, Cemal Kafadar, ve tarih meraklısı bir çizer, Cem Dinlenmiş, ortak çalışmalarını anlatıyorlar.

Uzun Firdevsi, Arap İlyas, Mevlana Firaki ve Evliya Çelebi gibi tarihi kaynaklardan derlenmiş, efsanevi kötü kahraman Yanko Bin Madyan’ın İstanbul’u önce inşa ederken sonra nasıl mahvettiğinin hikayesi. Dilden dile dolaşacak, tam “Kıraathanelik” bir hikâye.

“Zamanımızdan yaklaşık üçbinbeşyüz yıl önce geçer, gerçek olaylarla ve kişilerle alakası yoktur” diye hatırlatıyor Cemal Kafadar. “Bundan daha fazla özet veremeyiz, bir sürpriz ögesi var” diye de ekliyor.

İstanbul’un fethinin yıldönümünde, fetihten başlayarak Evliya’ya kadar uzanan ve günümüze kadar ulaşan bir şehir efsanesinin izindeyiz.

29 Mayıs 2021'de Zoom üzerinden, Nilüfer Kuyaş'ın moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz bu ilginç sohbetin tam kaydını burada izleyebilirsiniz.

Cemal Kafadar: Harvard Üniversitesi Ortadoğu Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi, Türk Dili ve Kültürü Vehbi Koç Kürsüsü’nün sahibi. İki Cihan Arasında: Osmanlı Devletinin Kuruluşu, Rüya Mektupları: Asiye Hatun, Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken ve Kendine Ait Bir Roma adlı kitapları var. Osmanlı tarihçiliğinde bugüne kadar pek bakılmamış bir alanda, “kişisel anlatılar” diye tanımladığı birinci şahıs anlatılar va tanıklıklar konusunda uzman.

Cem Dinlenmiş: 1985, İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümünü bitirdi. 2006 yılında haftalık Penguen dergisinde "Her Şey Olur" adlı siyasi karikatür köşesini çizmeye başladı. Yayımlanmış karikatürlerinden bir seçki olan son kitabı Her Şey Olur 2008-2018, İletişim Yayınları’ndan çıktı. Karikatürle birlikte resim, illüstrasyon ve çizgi romanla ilgileniyor. İşleri İstanbul'da x-ist, Salt, Roma'da MAXXI, Berlin'de nGbK ve New York'ta ISCP gibi galeri ve kurumlarda gösterildi. 2016'da Türk Serbest Mimarlar Derneği ve 2019'da Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından ödüle değer görüldü. 2017’den beri her hafta Uykusuz’da çiziyor.

#İstanbulEdebiyatEvi #İlkbahar2021Sezonu #TarihKonuşmaları
Рекомендации по теме