Syömishäiriöt: Anoreksia, bulimia ja lihasdysmorfia (Anu Raevuori) | Puheenaihe 532

preview_player
Показать описание

▶️ JAKSO
Mitä syömishäiriöt ovat ja mitä eroa on anoreksialla ja bulimialla? Miksi syömishäiriöiden määrä on nuorilla kasvussa ja miten syömishäiriöitä hoidetaan?

Mitä lihasdysmorfia tarkoittaa ja mitä yhteistä sillä on syömishäiriöiden kanssa?

Studiossa nuorisopsykiatrian professori Anu Raevuori. Jakso on kuvattu 6.8.2024.

⌚ AIKALEIMAT
0:00 Kriteerit
3:57 Ylipaino
5:31 Anoreksia
13:51 Nuorten pahoinvointi
20:23 Anoreksian taudinkuva
25:17 Normaali paino
31:43 Hoitokeinot
40:31 Oirehtiminen
53:58 Bulimia
59:11 Lihasdysformia
1:09:28 Ylipainoisten määrä
1:12:27 Ruokaympäristö
1:16:52 Tulevaisuuden hoitokeinot
1:19:32 Psykedeelit

🎙️ VIERAS

🐵 JUONTAJA

🚀 PUHEENAIHE

🎥 TUOTANTO
Puhemedia 2024

#syömishäiriöt #psykologia #puheenaihe
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Erinomaisen tärkeä aihe ja mielenkiintoinen keskustelu, kiitos💚

ainavarma
Автор

itse kävin koulun silloin kun kännykät tuli, ja ne oli aina kielletty lähtökohtaisesti. Milloin ne sitten päätettiin sallia?

MDP
Автор

Tässäkin haastattelussa Leevi pitää lihomisen syynä epäterveellistä ruokaa ja sanoo että parin napin takaa jokainen löytää tervellisen ruokavalion ohjeita. Tämä on toki näinkin, mutta lihavuus voi myös johtua toisesta syystä. Ihminen voi nimittäin lihoa myös terveellisellä ruokavaliolla, jos ongelma on ruokahalu ja silloin ongelma onkin juuri siinä volumetrisessa syömisessä. Tähän liittyen on viime aikoina puhuttukin suolistohormoneista ja niiden yksilölliseen vaikutukseen eri ihmisten ruokahalussa. Siten laihduttaminen ei nykytiedon mukaan ole kaikille sama juttu. Toisille se on haasteellisempaa kuin toisille. Sikäli ei mitenkään uutta, sillä emme me juuri miltään ominaisuuksiltamme tässä elämässä lähde samalta viivalta. Luonto on pohjimmiltaan eriarvoinen ja se tietysti heikosti sopii tähän vallitsevaan ajattelutapaamme, jossa kaikilla pitäisi olla mahdollisuuksien tasa-arvo. Näin se ei vaan valitettavasti tule koskaan olemaan.

erkkameskanen
Автор

Harmi, ettei näissä koskaan oikein puhuta epätyypillisestä (EDNOS), vaikka se on oikeesti yleisin syömishäiriön muoto. Ja hyvin herkästi tulee yhdistettyä myös aliravitsemus aina alipainoon.

tanjadella
Автор

Hyvä jakso! Vähän särähti korvaan vaikkei nyt jakson pääaihe ollutkaan 1:05:10 eteenpäin. Fysiologisesti naisen on mahdotonta saada rasvaprosentti 5%, alimmillaan lähempänä 10% naisilla. Miehillä voi alimmillaan olla 3-4%.

Askadaavi
Автор

15:17 meidän yläkoulussa tunneilla ei ole puhelimia, mutta välitunneilla ne on liimautuneina oppilaiden käsiin. Juuri eläköitynyt kollegani kertoi, kuinka ennen välituntivalvonnat oli todella haastavia, kun nuoriso paini ja tappeli. Nykyään 99% on laite kädessä ja käytävillä on rauha. Tappelu on siirtynyt someen.

samulikela
Автор

Veli kertoi, että sen lasten koulussa kakarat tuo jonkun vanhan kännykän siihen lokeroon ja sitten räpläävät omaansa koulussa. Eiköhän vaan metallinpaljastimet ovelle kouluihin niin loppuu toi kakaroitten sometus.

zvein
Автор

Mielenkiintoinen jakso!
Minäkään ennen en lihonut sai syödä mitä tahansa.


Nyt keski- ikäisenä aikuisena painoa tulee herkästi.


🤔 Mutta aikuisena sitä vaan pakko hyväksyä itsensä ja kroppa toki muokata voi jos sitä haluaa.

hoohoo
Автор

Eikös se näin mene, että siitä lähtien kun mies menee ensimmäistä kertaa kuntosalille, on hän pysyvästi omasta mielestään liian pieni...

Foreignmonk
Автор

En vieläkään kestä juontajan asberger- flekmaattista puhetyyliä. Ehkä vika on minussa, mutta ei jaksa kuunnella vaikka vieraat ovat mielenkiintoisia.

anssimyllymaki
Автор

No mä olen 19 vuotias ja painan sellaset 110kg. Olin vasta vuosi sitten noin 82kg.

No ei sitä auta ku pistää asiat kuntoon. Eihän tää silleen mun kuntoon ja jaksamiseen ole vaikuttanut, mutta en jaksa olla enään sekuntiakaan tässä tilassa.

Talvena paastoamisella ainakin muutama kg tarkoitus pudottaa

RoniSingh-mm