Warmtepomp buffervat is NIET nodig

preview_player
Показать описание
Een parallel buffervat bij een warmtepomp is in vrijwel alle gevallen overbodig blijkt uit onderzoek van Intergas. En zo wordt een nieuwe warmtepomp weer een stuk goedkoper.

Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.

Donaties zijn ook altijd welkom:
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hoewel de whitepaper specifiek spreekt over de Intergas warmtepomp, doen andere merken dit ook; zo stelt WeHeat het minimale systeemvolume op 40 liter en plaatst Quatt sowieso vrijwel nooit een buffervat.

KetelKlets
Автор

Hej ik ben een installatiebedrijf in Zweden en plaats alleen maar warmtepompen, ik plaats ALTIJD een buffer vat, uit een wite paper van Viessmann!, dit buffer vat van minimaal 40ltr is nodig om de het buitendeel te ontdooien en je niet wil dat het uit je installatie word gehaald ivm koude klachten . Waarom omdat een warmtepomp aangesloten is op een weersafhankelijke regeling. Daar door als bewoner ook gezellig een houtkachel aansteekt de radiator thermostaat kranen en of vloerverwarming dicht gaan en er niet voldoende flow meer is gegarandeerd en heb je deze buffer met avdo nodig. Ook kun je een grotere buffer tank aansluiten met motor shunt aansturing dat heet dan ackumulatortank om het overschot van de zonnepanelen electra op te slaan of als stroom goedkoop is.
Waarom schrijft intergas dit, omdat vaak in Nederland er een kamerthermostaat met twee radiatoren in de woonkamer zitten zonder radiator thermostaat waardoor er altijd flow is.

Bushtuckerman
Автор

Interessant! Maar let wel (3:50) de flow is mede afhankelijk van de pompsnelheid, leidingweerstand en ! Of de radiatorkranen wel of niet ingeregeld zijn om een juiste ^T te krijgen.
Dank voor deze uitleg, het geeft zeker stof tot nadenken. 👍🏼

lkneepkens
Автор

Persoonlijk vindt ik het te kort door de bocht om te stellen dat er geen buffervat nodig is. Door de kleine deltaT van de WP neemt de volumestroom door een bestaand cv systeem enorm toe. Een traditioneel cv systeem met radiatoren is ontworpen op een maximale stromingssnelheid met bijpassende diameter en grootte van de radiator op basis van de warmteverliesberekening. Dit vanuit het oogpunt om geen stromingsgeluiden te veroorzaken.
Als je het bestaande systeem één op één gaat vervangen met een WP dan moet alles doorgerekend worden en vaak gaat er dan téveel water door een te kleine leiding. Met als gevolg een enorme weerstand - deze neemt kwadratisch toe naarmate de volumestroom verdubbeld- gevolg stromingsgeluid, en de circulatiepomp gebruikt meer energie om het water rond te pompen en de afgifte van de radiatoren neemt drastisch af door de kleine deltaT. Immers als de deltaT afneemt moet er meer water verplaatst worden om dezelfde warmteafgifte te realiseren ( is een natuurkundig feit). Het toepassen van een hydraulisch neutrale buffer biedt dan uitkomst om de warmtepomp qua volumestroom anders in te regelen dan de cv zijde. Een buffer kan ook helpen tijdens de ontdooi fase door de warmte uit de buffer te trekken ipv de woning en wat te denken om de buffer op te laden tijdens daluren of als de zonnepanelen energieopwekken. En zo zijn er nog wel een aantal redenen te noemen. De warmteverliezen kun je beperken door een hoogwaardige buffer te plaatsen. Bij deze lagere temperaturen is uitstraling naar de omgeving relatief laag.

hometechenergy
Автор

Mooie bijdrage. Blijft altijd situatieafhankelijk. Kwestie van het juiste ontwerp.

Ab_Dijbier
Автор

Bij wilden ze ook een buffervat plaatsen.
Maar ik heb een hygiene boiler die dient als buffer maar ook als buffer voor het warm water die gaat door een spiraal in het buffervat.
Daardoor heb ik een aanvoer van het warm water die daarna word verwarmd door de ventilatie warmtepomp die draait daardoor minder en heeft maar 50L en kan het makkelijk bij houden zo.

SpikeHome
Автор

In GB (heatgeak o.a) roepen ze dit al jaren.
Mijn gevoel zegt dat installateurs daar jaren voor lopen met warmtepomp kennis!

ErikRave
Автор

Goed verhaal en passen wij toe. Echter is het afhankelijk ook van vermogen van de warmtepomp. Die 30 liter is naar mijn mening te weinig. Ook is het een verschil of je radiatoren of vvw hebt als warmtebuffer voor een defrost. Wij adviseren 90 liter bij een 9 kW warmtepomp en anders een serie buffer 50 liter in de retour. Dit alles bij full electric.

carboy
Автор

Heb een jaar of 8 ook zonder buffervat met een nefit. Gaat super

eriksiebbeles
Автор

Ik zie dat mijn installatie wel het buffervat gebruikt bij vorstbeveiliging.
Maar ik heb de weerstandbijverwarming in de monoblok niet laten monteren om energie te besparen bij strenge vorst.
Electric only.

theohendriks
Автор

Alleen voor defrosts is mijn buffervat al fijn 😊 maar, ik heb deze in serie in de retour. Veder was het nog geen 600 euro meerprijs, veelal voor het goedgeisoleerde vat. Ruimte was er genoeg. Bg net vvw en 1e verdp met 5 rads. Daikin split 6kw 230l allinone.

PhilippeCJR
Автор

Wat Intergas beweert klopt wel in grote lijnen. Intergas heeft een testopstelling in Coevorden, waar ze 5 modellen getest hebben. Deze modellen waren voornamelijk op basis van type kranen.
Gek gezegd, de gewone open/dicht kraan functioneerde gewoon het beste. De minimale flow is echt het belangrijkst. In deze opstellingen van Intergas zijn geen mengende vloerverwarmingverdelers meegenomen of 50% zij blokken.
Zelf ben ik installateur en ben van mening dat een buffervat altijd beter is! Heb je verdelers/zij blokken/bypasses die kunnen mengen en de aanvoer en retour temperatuur kunnen beïnvloeden, pas dan altijd een parallel geschakeld systeem.
Voordeel blijft van een buffervat altijd dat de systeem inhoud groter wordt, dus minder start/stops en minder energieverlies! Maar pas wel een goed geïsoleerd vat toe!

Bij het niet toepassen van een buffervat is het enorm belangrijk om goed waterzijdig in te regelen!
In heel wat gevallen wordt bijvoorbeeld een badkamer radiator over het hoofd gezien. Als een badkamer radiator volledig open staat en de minste weerstand in het systeem is, heb je geen 30 liter vrije inhoud. De woonkamer draait dan amper over de flow van de warmtepomp! Dan helpt een buffervat ook niet.

Bij systemen wat je niet of moeilijk onder controle krijgt is een parallel geschakeld gewoon beter. De warmtepomp en het afgiftesysteem een eigen circuit, wat elkaar niet kan beïnvloeden!

Leverancier Rensa heeft hier een mooie oplossing voor!


De skid is verkrijgbaar in een Remeha en Intergasvariant!

marcelkorblet
Автор

1:40 Leuk die vuistregel, maar wat doe je nou als die vuistregel geldt? Wel of geen buffervat nemen? Graag wat concreter aangeven wat die vuistregel nou betekent en gevolgen heeft.

HansKeesom
Автор

Probleem is dat temperatuur in buffervat hoger moet zijn dan normale temperatuur om effect te hebben. 1 grade lagere temperatuur resulteert in circa 2% minder verbruik. Let op ook met zoneren… ook daarmee verhoog je de nodige temperatuur in de ruimtes waar verwarmd wordt. = hogere kosten en verbruik.

GoResults
Автор

Ik heb het inderdaad al eerder gehoord dat het buffervat niet nodig is als aan bepaalde systeemvereisten voldaan word.
Een belangrijke, niet genoemde eis is dat de warmtepomp niet over gedimensioneerd moet zijn. Anders gaat deze bij een lage warmtevraag eerder pendelen wat dan door een buffer ondervangen moet worden.
Nu is er ook een warmtepomp van LG op de markt gekomen die kan moduleren tussen 10 en 100% waar dit doorgaans tussen 25 en 100% is.
Dat betekent dat deze WP nog verder in afgegeven vermogen terug kan gaan voordat deze gaat pendelen.
Daardoor kan deze ruim genoeg bemeten zijn om bij -15°C nog genoeg vermogen te hebben zonder dat de verwarmingsspiraal bijspringt en toch ver genoeg terug regelt bij +12° tot +15°C zonder pendelen aan de lage vraag naar warmte te voldoen

Tom-Lahaye
Автор

Belangrijk is wel dat minimale flow en systeem inhoud afhangt van het type warmtepomp, als deze ver terug kan moduleren kun je makkelijker de warmte kwijt en pendelt hij niet. Heb je een te grote warmtepomp voor je huis dan zal hij sneller pendelen als je niet de juiste inhoud/flow hebt.

Ik heb ook een warmtepomp zonder buffervat en 6 verschillende offertes gehad die allemaal een buffervat voorstelden van 40 tot 100 liter. Dit alles terwijl er al 70 liter buffer in de vloerverwarming zit.

Eigenlijk kun je wel zeggen dat als je vloerverwarming hebt en geen zoneregeling dan geen buffervat.

Jordi
Автор

Vloerverwarming aanleggen met mega veel leidingen, 7 of 5cm hart op hart. Open verdeler en klaar. Huis goed isoleren

GideonWassink
Автор

Is een systeem met parallel geschakeld buffervat niet minder efficiënt vanwege de menging in het vat doordat het debiet van de wtp en van de pomp van de vloerverwarming of radiatoren niet gelijk is. Dus als er bijvoorbeeld 35graden water de wtp uitkomt en 30graden de wtp ingaat, heb je gemiddeld 32.5graden water in het buffervat wat de vloerverwarming in gaat. Dit is dan 2.5 graden lager dan de 35 die de wtp gemaakt heeft, oftewel: de wtp moet warmer water maken waardoor de efficiëntie inzakt. (Ik verwacht dat het warmteverlies van een geïsoleerd buffervat aan de omgeving verwaarloosbaar is)

marchees
Автор

Om zonder buffervat een stabiele warmtepomp installatie te krijgen, is het van belang, dat de minimale systeeminhoud zo groot is, dat de warmtepomp maximaal 6 keer per uur start. Dat is met een inverter warmtepomp natuurlijk anders dan met een aan/uit warmtepomp, omdat bij een inverter het minimaal geleverde vermogen veel lager is. Echter: het starten van een warmtepomp is het moment waarop de koelmachine zonder smering aanloopt en is dus het moment, dat die het meeste slijt. Hoe minder starts de machine maakt, des te langer de levensduur!

SXMaarten
Автор

Eindelijk word hier nu aandacht aan besteedt

jelleluiken