Evrim Teorisindeki Tesadüf Ne Anlama Geliyor? Bilimde Tesadüf Ne Demek?| Enis Doko

preview_player
Показать описание

Enis Doko'nun Kitapları:
1) Dahi ve Dindar: İsaac Newton
2) Allah Felsefe ve Bilim
3) Güncel Kelam Tartışmaları
4) Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
5) Allah'sız Ahlak Mümkün mü?
6) Metafiziğin Temelleri Analitik Metafiziğe Giriş
7) Bilimsel Gizemler ve Yalanlar

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Türkiye'nin en zeki en ölçülü insanlarından birisi. Başından beri içim ısınmıştır hocam size daha çok video yapıp bizlere katkı sağlarsanız çok memnun oluruz.

AlopLays-YT
Автор

İlmi, düşüncesi ve ahlakına nüfuz etmiş çok saygıdeğer bir insan, hoca.

drtncll
Автор

İslami konularla ilgilenen kişilerden görmeye alışık olmadığım bir performans. Gerçekten beni şaşırttın. Bu konu ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Tebrik ederim.

AliAksoy
Автор

Merhaba Enis Hocam, verdiğiniz kıymetli bilgiler için gerçekten çok teşekkür ederim. Çok bilgili, çok kaliteli bir insansınız.

Ben de "evrim varsa Allah'ın varlığını ya da İslam'ın doğruluğunu ortadan kaldıracak bir delil teşkil etmez" diye düşünüyorum. Ancak haddim olmayarak evrim konusunda farklı bilgiler ve farklı yaklaşımlar öğrenmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Açıkçası ben de eskiden evrimin olabileceğini düşünüyordum. Ancak öğrendiğim bazı şeylerden sonra bana artık pek mümkün gelmiyor. Evrim hipotezi içerisinde verilen bazı bilgiler doğru, ancak hipotezin özünde türün başka bir tür oluşturması yatıyor. Milyonlarca tür var, bu tür değişiminin nasıl gerçekleştiği hâlâ deneylerle vb. gözlemlenip ispatlanamadı. Tür içi çeşitlilik diye bir şey var, bunu kimse inkar etmiyor zaten, ama tür içi çeşitliliklerin artarak zamanla canlıların başka canlılara dönüşmesi gibi bir şey mümkün görünmüyor. Mutasyonlarla bunun olduğu iddia edilse de bu mutasyonların hangi ortamlarda nasıl gerçekleştiği vb. bilimsel olarak ortaya konmalı ki biz de evrimin gerçekleştiğine inanalım. Çeşitli genetik bozukluklarla doğan insanlar oluyor, kromozomu fazla falan, ama dikkat ederseniz onlara da "insan" diyoruz. İnsan türünün sınırları dışına çıkamıyorlar.

Aşağıdaki videoları izlemenizi ve bu konuyu tekrar düşünmenizi tavsiye ederim. Evrimle ilgili sunum yaptığınız videoyu da izlemiştim, farklı bir gözle, farklı yaklaşımlarla da konuyu dinleyip, üzerinde düşünüp, tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde düşünüp bir de evrimle ilgili daha önce edindiğiniz bilgilere, insanları ataları olduğu iddia edilen türlerle ilgili verilen bilgilere, DNA'lardaki değişimlerle ilgili ortaya atılan bilgilere tekrar göz atar, evrime inanmanızı sağlayan delilleri tekrar gözden geçirebilirseniz çeşitli benzerlikler üzerine kurulu bir hipotez olduğunu, laboratuvar ortamında tür değişimi gibi bir şeyin ispatlanamadığını görebileceğinizi düşünüyorum. Canlıların DNA'larındaki benzerliklerin evrime delil teşkil etmediği kanaatindeyim, zira Allah bunları bizim bazı şeyleri daha kolay anlamamız, çeşitli tedavilerde vb. kullanabilmemiz için de bu şekilde yaratmış olabilir canlıları. Bende protein var, başka canlıda da aynı protein var, benzer kaynakları, benzer şeyleri kullanıyoruz, dolayısıyla DNA'larımızda da benzerlik olması gayet doğal diye düşünüyorum. Evrimle ilgili sunumunuzdaki; bir virüsten DNA'mıza geçen şeyin nesillerce aktarılması, bu virüsün başka canlılarda aynı şekilde izlerinin olması gibi deliller türlerin birbirinden oluştuklarına dair kesin bir delil teşkil etmez diye düşünüyorum. Zira bugün de insanlarla hayvanları ortak olarak hasta eden virüsler var, başka canlılarla bu virüslerden etkilenmiş ortak DNA bölgelerimiz olması gayet doğal. "Ama bazılarımızda değil hepimizde var" diyebilirsiniz, Nuh Tufanı olayını düşünürsek tüm bu canlıların DNA'sında bu tarz ortak değişimler gerçekleşme ihtimali var, o canlıların hepsinde gerçekleştiyse mesela hepimizde de olabilir. Allah en başta tüm canlıları çift olarak yaratmış bunların çoğalmasını sağlamış da olabilir, bu durumda da yine ilk başlardaki çiftlerde oluşacak hastalıklar, kodlamalar diğer canlılarda da olduysa yine ortak olarak farklı farklı canlılarda bu tarz DNA kalıntıları olması mümkün, yani bu tarz deliller olması "ortak ata olmak zorunda" manasına gelmiyor.

Hadsizlik ettiysem gerçekten çok özür dilerim.

Saygılarımla.


Ozan
Автор

Enis hocam mükemmel birisiniz. Çok faydalı içerikler üretiyorsunuz çok sağolun. Lütfen içerik paylaşmaya devam edin

ugursahin
Автор

Emeğinize sağlık hocam lütfen böyle videolara devam edelim

Alvin_Plantinga
Автор

düzenleme not: yorumlara verdiğim cevaplar malesef gözükmüyor.

bu anlatmda çok önemli temel bir nokta gözden kaçırılmış es geçilmiş. videoda özetle denilmişki, "evrimde tesadüf denilince, canlıya çeşitli sebeplerle bir mutasyon değişme oluyor, ama bu mutasyon canlının ihtiyacına göre olmuyor, ama nasılki ben kardeşimle bir cafede denk geliyorsam mutasyonun sonucu ile canlının ihtiyacı birbirine denk geliyor işe yarıyor" anlamında bir açıklama yapılmış..
ama bu açıklama da zaten evrime yöneltilen tesadüf eleştirileri itirazını ortadan kaldırmıyorki..
mutasyon dediğimiz olay zaten başlı başına rasgelelikle tesadüflerle oluşan bir süreç..
hem de tesadüfün videoda anlatılan 3. haline bir örnek.. amaçsız anlamsız bir rasgele kör mutasyon süreci var ortada..yüzbinlerce mutasyon olup bunlardan 1 tanesinin yararlı denk gelen mutasyon olup canlının işine yaraması süreci aslında şuanki evrimin temeli..
gerçi çoğu evrimci hala bu ayrımı bilmez..darwinci evrimi savunmaya devam edip, "zürafaların boynunun uzamasına ihtiyaç var o yüzden uzuyor" gibi açıklama yapanları bile gördük daha yeni..
adama o evrim çok eskide kaldı, artık evrimim mutasyonlarla geliştiği kabul ediliyor diyorum, haberi yok olaydan..
şimdi bu adama bir de mutasyon nedir nasıl oluşur, canlı nasıl mutasyondan evrimleşir onu anlatmak gerekiyor..
ama bunların hiçbirisi o 3. anlamı ortadan kaldırmıyor..çünkü hala mutasyonun milyonlarca mutasyondan 1 tanesinin yararlı mutasyon olmasına bağlı olduğu yani tamamen tesadüfe bağlı olduğu gerçeğini değiştirmiyor..mutasyonun hem oluşum süreci tesadüfe bağlı, sonra bu oluşan yeni genetiğin canlıya uyum sağlaması tesadüfe bağlı..tesadüfler içinde tesadüf..
eğer buna da kör tesadüf demeyeceksek neye diyeceğiz zaten..
ayrıca şunu da vurgulamam gerekir, yaratıcılı evrime inanan arkadaşlar bazen kendilerini süper bilimsel kabul ediyorlar.. ama kendilerine soruyorum, sizin kabul ettiğiniz evrimin hangi makalesinde bir üst bilinç ve üst kudretin dahline ihtiyaç olduğuna dair bir veri veya makale var ?? ..yok..
yani yaratıcılı evrim hipotezine dair de şuanki modern evrimin elinde hiçbir veri analiz yokki..
evrimsiz yaratılmaya bilim karşıtlığı olarak bakılıyor genelde, ama yaratıcılı evrimin de bilimdeki yer evrimsz yaratılmadan farklı değil, , çünkü ona dair bir veri de mevcut değil "bilim"de..
çünkü şuanki bilim naturalisttir, ve sizin yaratıcılı evriminize de aralık bırakmayacak şekilde o kapıyı kapatmanın yollarını arar..

hakikatpesinde
Автор

Dini falan geçtim de evrim teorisini bir türlü mantığıma oturtamıyorum. Örneğin bütün olmadan parçalar işlevsiz oluyor. Örneğin kalp olmadan vücuttaki bütün organlar işlevsiz oluyor. İstisnasız hepsi işlevini kaybediyor. Ya da karaciğer olmasa, böbrekler olmasa hepsi işlevsiz oluyor. Keza beyin olmasa hepsi işlevsiz oluyor, damarlar olmasa hepsi işlevsiz oluyor. Bir parçayı çıkardığında bütün sistem çöküyorsa bu durumda nasıl bir aşama aşama gelişim söz konusu olabilir. Bunların hepsinin aynı anda var olması gerekiyor ki işlevli olsunlar. Evrim teorisinde işlevsiz organ körelir. Yani bir organ sizin deyiminizle random bir şekilde evrimleşse bile işlevsiz olacaktır. (diğer organlar olmadan nasıl hayatta kalacağımıza değinmiyorum bile). işlevsiz olacağı için körelecektir. Örneğin kalp kendi kendine evrimleşse bile damarlar, kan, karaciğer, böbrekler olmadan işlevsiz olacaktır. Kalbin de bir anda nasıl evrimleştiği de bir muamma yani. Daha basite ve hücre seviyesine inecek olursak, hücrenin içinde DNA kopyalamasında bir çok molekül görev oluyor. Kimi DNA'yı okuyor, kimi DNA'yı kesiyor, kimi DNA'yı katlıyor, kimi DNA'yı yazıyor, kimi DNA'da hata olup olmadığını kontrol ediyor. DNA'yı kopyalayan tek bir molekülün eksikliği bile bütün hücreyi işlevsiz kılıyor. Hücre bu durumda çoğalmadan yok olacaktır. Hücrenin çoğalabilmesi için hepsine aynı anda ihtiyaç var. Hangi açıdan bakarsak bakalım evrim teorisinin elle tutulur hiçbir yanı yok. Bütün olarak baktığında mantıklı geliyor ama detaylara inip düşününce bunun mümkün olmayacağını anlıyorsun

osinapps
Автор

Anlattığın için biz teşekkür ederiz hocam

TheMEGAMAPER
Автор

Hocam dinî yeni yeni araştıran birisiyim ve son 2 haftadır videolarınızı izliyorum. Piyasadaki konuları açıkara en iyi ve en net anlatan kişisiniz. Allah razı olsun. Ve benim bir sorum olucak islam ile ilgili. İnsan ibadetlerini (Namazı vs.) arapça dışında kendi dili ile yapması uygun mudur?
(Benim görüşüm insanın kendi içinde en iyi nasıl anlıyabiliyorsa Allah ile iletişimini öyle kurması. Bunun ibadet için daha samimi olduğunu düşünüyorum.) Teşekkürler.

lioberat
Автор

Verdiğiniz bilgiler için sağolun hocam

Savurucu
Автор

Şu adamın genel kültürünün %5'i Türk halkında olsa 1. sınıf ülke olurduk.

yoguzhank
Автор

Kelimenin ne anlama geldiğinden daha önemlisi halk o kelimeden ne anlıyor. Bilim adamı diye tv ye çıkan kişiler bunları anlatmadan direkt tesadüf deyince halkta karşı reflex geliştiriyor

futbolig
Автор

Burada çok ciddi bir mantık hatası var. Quantum mechanics'de denklemleriniz veya yorumlarınız var ise ve olayın nasıl olduğu sizin bu denklemlerinizin sinirleri içerisinde gerçekleşiyorsa bu tesadüf degildir. Bir kanunu takip ediyor ama henüz bulamadigimiz hidden variable var demektir. Rastgeleligi on göremezsiniz. On görürseniz rastgele olmuyor demektir. Dolayisiyle Quantum Physics determinist bir teoridir. Yasalar belirler fakat daha tamamiyle çöze bilmiş degiliz. Uygulama alanı her gecen gun genisleyen bir teori nasıl olurda doga yasalarını takip etmez? Kaos görmüyoruz, on goruyoruz...

mustafam
Автор

İşte bu Şüphesiz doğruya götüren kılavuz olan kitaptır müttakiler için diğerleri kılavuz olarak neyi beğeniyorsa...

tuncayigit
Автор

Bize tesadüf gözükmesi, gerçekte tesadüf olduğu anlamına gelmez ki, benim planladığım tuzağa sen düşersen sana tesadüf gözükür bana değil.

pbeurre
Автор

En büyük sıkıntı şu ki populer kültür bilimsellikten bahsedilirken yaratıcıdan bahsedilmemesi gerektiğini savunur ve ne yazık ki herkesi bağnazca buna zorlar. Arkadaşın tüm çabası bu kültüre iyi görünmek. Allah demek zorunda değilim ama Allahı inkar etmek zorunda da değilim diyor. Bence bilim kimsenin babasının malı değil. Sanat sanatçıyı gösterir bu bilimsel bir ifadedir. Kim ne derse desin. Şu bilimsel izahları cesurca ve Kurani bir üslubla ne zaman anlatacağız.

muhammedboztemur
Автор

Her müslüman şu adam gibi olsa ülkecek birkaç mertebe yükselicez.

heavyweatherJ
Автор

Evrim iddiasının bilimsel teori niteliği kazanması için uzun bir zaman aralığını önce yeterince küçük alt aralıklara bölüp sonra her alt aralıkta bir türün gen havuzundaki söz konusu küçük değişimleri incelemek ve bunların birikimleri sonucunda toplam değişimi (büyük değişimi) ölçmek gerekmez mi ? Sadece günümüzdeki küçük değişimleri incelemek veya geçmişteki bir alt zaman aralığındaki verileri dikkate almak bir iddiayı ne kadar bilimsel yapar ? Evrimciler bu soruya cevap vermekten kaçmak için tam olarak sizin bahsettiğiniz 'tesadüf' kavramına sığınma ihtiyacı hissediyorlar .

muttalipozavsar
Автор

Şu otizm - ateizm meselesinde neden çarpıtma yapıyor, orijinal çalışmada olmayan sonuçları varmış gibi gösteriyorsun tatlı çocuk. Hem de bunu bir sokak kabadayısı önünde yapıyorsun. Sen iyi birisin ve iyi insanlara kötü şeyler yaptırmak için din gerekir.

OkanDinlence