Φαίνεται πως δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι απόψεις των Κομμάτων που εκπροσωπούν τους πολίτες.

preview_player
Показать описание
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στις 07/02/2024 στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό / προσφυγικό - το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η δεξαμενή ταλέντων.
Τα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών θα ενημερώσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτριος Καιρίδης.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

- Θα έπρεπε να μας είχε δοθεί περισσότερος χρόνος προετοιμασίας, καθώς, επίσης, περισσότερες επιτροπές για τη συζήτησή τους. Εντούτοις, φαίνεται πως δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι απόψεις των Κομμάτων που εκπροσωπούν τους πολίτες, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη όλο και πιο πολύ από ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Γίνονται δε αντιληπτές μόνο όταν φθάνουν στην πράξη τα αποτελέσματά τους, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις ωραιοποιημένες και αποπροσανατολιστικές φρασεολογίες που χρησιμοποιούνται.
Το γεγονός αυτό συμπεραίνεται σήμερα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών με αιτία τη νέα ΚΑΠ, με την οποία περικόπτονται τα έσοδά τους θυσιάζοντας μια θεωρητική πράσινη ανάπτυξη που τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς με τον υπόλοιπο πλανήτη.

- Η παρούσα οδηγία αποτελεί μια παράμετρο του γενικότερου μεταναστευτικού θέματος, ενώ αφορά στη σύσταση μιας κεντρικής τράπεζας εύρεσης εργασίας και εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Σύμφωνα τώρα με την περιγραφή αφορά σε θέσεις προστιθέμενης αξίας όπου, όμως, εάν αναλύσει κανείς την οδηγία δεν ισχύει.

- Κατά την άποψή μας αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο, δηλαδή, η βελτίωση της εκπαίδευσης αντί η εισαγωγή ξένων εργαζομένων. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι το 2022 εκδόθηκαν περίπου 1,6 εκατομμύρια πρώτες άδειες διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους απασχόλησης, καθώς, επίσης, πως το 13% των εργαζομένων σε θέσεις εργασίας καίριας σημασίας που ασκούν βασικά καθήκοντα είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
Αν και τα νούμερα είναι καίριας σημασίας, δεν αποτελεί ρίσκο για την Ε.Ε αυτή η εξάρτηση;

- Αναφέρεται επιπλέον, πως η ροή εμβασμάτων από την ΕΕ προς τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, εκτιμάται στα 65 δισεκατομμύρια ετησίως, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους έτσι γράφει η Οδηγία. Το γεγονός αυτό, μπορεί μεν να το εμφανίζει ως θετικό η ΕΕ αλλά ασφαλώς, δεν είναι για τις χώρες μέλη της, που χάνουν αυτά τα χρήματα ούτε όμως για τα κράτη προέλευσης των μεταναστών, που χάνουν εργατικό δυναμικό και ειδικά όταν πρόκειται για προστιθέμενης αξίας, όπως είναι οι γιατροί οι μηχανικοί κλπ. και είναι κάτι που βιώνουμε και εμείς ως χώρα τέτοιου είδους μετανάστευσης. Μας λείπουν οι γιατροί, μηχανικοί μας λείπουν ένα σωρό.

- Σε σχέση με την πλατφόρμα έχουμε τις εξής ερωτήσεις και παρατηρήσεις.

- Πρώτον, δεν καταλαβαίνουμε γιατί η ΕΕ θα λειτουργήσει σαν γραφείο ευρέσεως εργασίας για εταιρείες με την τράπεζα μεταναστών, με την έννοια πως θα μπορούσε και θα έπρεπε να το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

- Δεύτερον, δεν ορίζεται πώς θα υπολογίζεται η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρεται μόνο στο άρθρο 13 ότι ο εργοδότης θα δηλώνει θέσεις εργασίας. Θα δηλώνει ότι νομίζει; Θα διευκολύνουμε τεχνικά την είσοδο μεταναστών χωρίς να έχουν καθοριστεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας οι κατώτατοι μισθοί, η ασφάλιση και οι παροχές; Οι μισθοί δεν καθορίζουν το αν υπάρχουν κενές θέσεις; Τα 42 επαγγέλματα στο συνημμένο 2 α που υπάρχει στο τέλος μπορούν να συμπληρωθούν;

- Τρίτον, είναι πραγματικές οι ελλείψεις ή οφείλονται στους χαμηλούς μισθούς λόγω μη ανταγωνιστικότητας;

- Τέταρτον, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι αιτίες του δημογραφικού ενώ σκοπός μας δεν μπορεί να είναι να λειτουργήσουμε σαν επιχείρηση, καλύπτοντας κενά, αλλά για τους λαούς της Ευρώπης, τους πολιτισμούς της και την επόμενη γενιά, που δεν είναι σωστό να αντικατασταθεί όπως συμβαίνει και σωστά συμβαίνει σε επιχειρήσεις.

- Πέμπτον, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις συνέπειες σε επίπεδο κοινωνίας σε βάθος χρόνου, στο κόστος των ακινήτων και των υποδομών, στον επηρεασμό του τρόπου ζωής λόγω διαφορετικής κουλτούρας κλπ.. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για την πιθανότητα να έρχονται οι μετανάστες σε μία χώρα και να πηγαίνουν σε άλλη με υψηλότερη αμοιβή. Τουλάχιστον δεν είδαμε τίποτα μέσα στην Οδηγία.

- Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν μπορεί πια να τους προσφέρει εργασία ο εργοδότης; Γυρίζουν πίσω ή αναζητούν θέσεις εργασίας;

- Με βάση τα παραπάνω θα ήταν σαν να δίνουμε λευκή επιταγή σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ειδικά για την Ελλάδα που φαίνεται ότι την αφορά λόγω της ύπαρξης εργατών στην οικοδομή και στον τουρισμό, στη λίστα δεν μπορούμε να συναινέσουμε χωρίς να σχεδιάσουμε το οικονομικό μοντέλο που θέλουμε.

- Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την προτεινόμενη Οδηγία. Τουλάχιστον όχι, εάν δεν πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις και αν δεν υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας.
Рекомендации по теме