TEMETTÜ İÇİN YATIRIM YAPMADAN ÖNCE İZLEYİN!

preview_player
Показать описание


- Temettü yatırımcılığı,temettü emekliliği diye pazarlanan bu yatırım biçimi aslında sizin kendi geleceğinizden çaldığınız fırsatlardan başka bir şey değil.
- Bu gün bunu size çok basit bir örnek üzerinden matematiksel olarak açıklayacağım.
- Bir tane firmayı ele alalım.
- Adı abc olsun
- Bu firmayı iki farklı şekilde simülasyona sokalım
- Bir tanesinde firma aynı temettü hastalarının istediği gibi serbest nakit akışının belirli bir kısmını temettü olarak yatırımcılarına aktarıyor olsun.
- Diğer simülasyonda ise bütün nakit akışını kendini büyütmek için tekrardan yatırım yapıyorsun olsun.
- Şartların olabildiğince eşit olması için üzerine düşündüm ve şu şekilde bir kıyaslama oluşturdum.
- Bu firmanın 2 farklı versiyonunu A ve B olarak ayırdığımızı farzedelim.
- A versiyonu temettü veren B versiyonu ise temettü vermeyen,kendine yatırmayı tercih eden olsun.
- Bu firmanın hisse fiyatına 10$ diyelim ve 100 tane hisse tuttuğumuzu yani 1000$ lık bir yatırım yaptığımızı farzedelim.
- Bu firma serbest nakit akışının yarısını temettü olarak vermeyi tercih etsin.
- Bu durumda firma kazandığı her bir doların 50 centini yatırımcıya aktarıyor.
- Geriye kalan 50 centi ise firma elinde tutup bunu da 20% geri dönüş ile yatırım yapıyor.
- Bu senaryoda 50 cent olarak dışarıya aktarılan para yani temettü,iki kere vergilendiriliyor.
- Çünkü hem firma vergi vermek durumunda hemde temettü yatırımcıları.
- Bu vergi oranı %30 ila %20 arasında değişkenlik gösteriyor ben gayet iyimser davranmayı tercih ederek ortalaması olan %25'i tercih ettim.
- Şimdi eğer bu firma kazandığı her bir doların 50 centini temettü olarak aktarıyorsa bana %25 vergi oranından sonra 37,5 cent aktarılacaktır.
- Hisse fiyatımın 10$ olduğunu söylemiştim o zaman benim burada temetüt oranım %3.75 olur.
- Buraya kadar her şey tamam umarım.
- Şimdi sıra bu temettü oranının ne kadar büyüyeceğine aynı zaman da firmanın kendini ne kadar büyütebileceğine geldi.
- Şartların eşit olarak hazırlandığından bahsetmiştim bundan dolayı farzediyorum ki firma serbest nakit akışının geriye kalanını %20 geri dönüş sağlayacak şekilde yatırım yapabiliyor.
- O zaman bu durumda benim geriye kalan her bir 50 centim 60 cent olarak geriye gelecek.
- Ve ben buradan serbest nakit akışımı her sene 10% olarak arttırmış olacağım.
- Bu durumda benim serbest nakit akışım %10 arttığı için firmamın değeri de %10 artmış olacak aynı zamanda temettümde %10 artacak.
- Bu girdileri de tespit ettiğime göre o zaman denkleme sokmanın zamanı geldi.
- Şimdi ben ABC firmasını 20 yıl boyunca tutuyorum firma bana karının %50 sini temettü olarak dağıtıyor geri kalan nakiti %20 geri dönüş sağlayarak yatırım yapıyor.
- Ben böyle bir firmaya yatırım yaptığımda ve en önemlisi de bütün temettülerimi geri yatırmayı tercih ettiğimde 20. yılın sonunda toplamda %1047 lik bir geri dönüş alıyorum.
- Kulağa hiç fena gelmiyor değil mi?
- Peki hala şimdi bir de B senaryosuna bakalım.
- Firma yine aynı ABC firması.
- Fakat bu sefer temettü vermek yerine bütün serbest nakit akışını %20 geri dönüş sağlayabilecek yerlere aktarmayı tercih ediyor.
- Firma bütün parayı kendisini büyütmek için harcıyor.
- O zaman firmanın değeri hisse değeri de serbest nakit akışı ile beraber artmaya devam ediyor.
- Böyle bir yatırım yaptığımda acaba geri dönüşü ne olacak.
- Denkleme girdileri yazarsak,böyle bir yatırım 20 sene sonra %3733 geri dönüş sağlıyor.
- Vergi oranını da %0 farz ediyorum çünkü vergi avantajından nasıl faydalanacağınızı söylemiştim fakat ana para üzerinden %20 kazanç vergisi verseniz dahi geri dönüş temettü yatırımına kıyasla 3 kata yakın fazla olur.
- Şimdi gelin bu iki senaryoyu değerlendirelim.
- Ben eğer temettü hastalığına yakalandıysam 1000$'lık yatırımım 20. sene sonunda 11474$ ulaştı
- Eğer böyle bir yatırım yapmak yerine,benim savunduğum tipte bir tercih yaptıysak 1000$ lık yatırım 38337$ dolara ulaştı.
- Yani arada 3 kattan daha fazla bir fark var?

- Şimdi her şey bu kadar siyah ve beyaz kadar açıkken,acaba neden temettü yatırımcılığı hala bu kadar popüler ?
- Wall street tarafından pazarlandığı için olabilir mi acaba?
- Sonuçta sizin yatırım yaparken tek bir amacınız var,yatırdığınızdan daha fazla para geriye almak.
- Arada ki 3 katlık farkı gerçekten sırf temettünün sağladığı sahte nakit akışı için kabullenmeye razı mısınız?
- Çünkü bu aradaki 3 katlık fark 30. senede 6'ya 40. senede ise tam 20'ye çıkacak.
- Yani siz temettü yatırımcılığını tercih ettiğinizde 40. yılın sonunda 20 milyon dolar yerine elinizde 1 milyon dolar olacak.

Dipnot: Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlar ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan hiçbir şekilde sorumluluk kabul edilemez ve bağlayıcılığı yoktur.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Temettü alan hissedarın lot sayısı artar temettü veren hissenin değeri artar kazan kazan şeklinde temettü vermeyen firma istediğinde zarar gösterir hisse taban yapar hissedarda üstüne bir bardak soğuk su içer

ramazancotur
Автор

Bu videoya göre temettü dağıtmayan bankalarımızın şimdiye ulaşılmaz fiyatlarda olması gerekirdi ancak sonuç ortada üreten kazanan kazandığını paylaşan dürüst firmalardan şaşmam

Oguz_Han_San
Автор

Kıymetli hocam siz temettü emekliliğini tam olarak anlayamamışsınız, bu konudaki yatırımcıların temel amacı aslında yatırım yapmak ve yatırdığından daha fazla bir parayı geri almak değil çalışma süreleri boyunca her ay maaşlarından sembolik bir miktar bütçe ayırarak ileride kendilerine emekli maaşlarına ek olarak ikinci bir gelir imkanı elde etmektir, bu amaç kapsamında yapılan tasarruflara temettü emekliliği diyoruz yani kısaca aylık ek gelir imkanı. Süreç içerisinde şirket hisselerinin değer kazanması da cabası. Çok basit bir benzetme ile herhangi bir şehirde ev alıp her ay kira geliri elde etmek ve süreç içerisinde o evin değer artışı ile katma değer elde etmek ya da en azından o evi almak için harcadığınız parayı enflasyona karşı koruma altına almak fakat evsahipliği süresince evin emlak vergisi kiracısının girdisi çıktısı ödemesiydi ödememesiydi icrasıydı tahliyesiydi akarıydı kokarıydı gibi dertlerle uğraşmak yerine aynı mantık düzleminde her zaman kolayca alınıp satılabilen ve ev sahipliği süresince yukarıda yazılı hiçbir olumsuzluğu yaşama riski teşkil etmeyen bir tasarruf birikim ve yatırım sentezi. Yoksa sizin dediğiniz anlamda döviz emtia ve gayrimenkul gibi reel ve evladiyelik ve süreç içerisinde tabii ki değerlenecek yatırım araçları zaten vatandaşımızın bilgisi ve bilinci dahilinde.
Diğer yandan temettü emekliliği helal yolda faaliyet gösteren şirketlere katılım ve kar payı esasları dahilinde piyasada mal ve hizmet arzını bu sayede rekabeti ve böylece de arz edilen mal ya da hizmetin daha ucuza arz edilmesini yani enflasyonla mücadeleyi ve paranın alım gücünü, ayrıca şirketlerin ticari faaliyetleri süresince işçi çalıştırmasını yani istihdamı ve böylece de ülke ekonomisini ve refahı iç piyasayı ve aile huzuruna kadar yayılan çok geniş bir halkayı teşvik ve destekleme arzı teşkil etmektedir.
Alışveriş helal faiz haram ayeti uyarınca da parayı faize yatırıp aynı bankanın kredi müşterilerine kullandırdığı konut taşıt ve ihtiyaç kredisi gibi ürünlerden elde ettiği kredi faizlerinden yani ihtiyaç sahibinin ihtiyaç fırsatçılığından ve böylece modern tefecilik üzerinden haksız ve haram kazanç elde etmek yerine alışverişi yani piyasa hacmini destekleyen yukarıda yazılı hususlar ışığında çok daha haklı ve helal bir yatırım aracıdır. YTD

hayrettinyilmaz
Автор

Temettü emekliliği bir hastalık değil ulaşılması zor disiplin gerektiren gerçek yatırım şeklidir

Oguz_Han_San
Автор

Gördüğüm kadarıyla burada bir mantık hatası yapılıyor. Bir varsayımdan hareket ediliyor ve her şey buna temellendiriliyor. Bu varsayım temettü veren şirketlerin değerinin artmayacağı, verenlerin ise istikrarlı bir şekilde artacağı şeklinde. Fakat işte bu doğru değil.

ahmettanriverdi
Автор

Azıcık araştıran temettü veren şirketlerin zaten o büyümeyide yaptığını görür ve fiyat istikrarının çok daha iyi olduğunu

Oguz_Han_San
Автор

Bu temettü işini bir daha araştırın derim fikrim değişmedi

mehmetozturk
Автор

hocam a senaryonuz gerçek, b senaryonuz ise bir bilinmez. biz küçük yatırımcılar gerçeğe yatırım yapmak istiyoruz. b senaryosu için bir kaç firma önerirseniz yatırımın bir bölümünü de oraya kaydırırız sorun değil.

hikohiko
Автор

Her şey ileri sürdüğünüz gibi siyah ve beyaz kadar açık değil. Her şeyden önce aldığınız nakit temettüyle dönüp yeniden hisse aldığınız durumda şirket sermayesi içindeki görece payınız artacağı için şirket aynı tutarda temettü dağıtsa bile elinizdeki hisse sayısı bileşik getiri etkisiyle artacağından her sene daha fazla temettü alırsınız. İkincisi 40 yıl boyunca dağıtılmayan temettünün % 20 getiri sağlayacak şekilde büyüme amaçlı elde tutulması varsayımını matematiksel olarak uyguladığınızda şirket dünyadaki en büyük şirket haline gelir ki bu tutarlı bir varsayım değildir. Temettü yatırımcılığında gözden kaçırılmaması gereken husus elde edilen temettüyle yeniden hisse alındığında şirket sermayesi içindeki payın zamanla artmasıdır. Temettü verimine dayalı yatırım stratejisi en sağlam ve en doğru ancak bir o kadar da disiplin ve sabır gerektiren davranış şeklidir.

volkanyuksel
Автор

Bu video ile iyi ki Temettü Emekliliği sistemine girme kararı almışım dedim. Bizim borsa ile alakası olmayan bir analiz ve değerlendirme. Amerikan borsası için geçerli bir örnek.

okangulpnarl
Автор

Videoyu izleyip temettü yatırımının ne kadar mantıklı olduğunu bir kez daha anladım, teşekkürler :)))

xegiondesign
Автор

Büyüme odaklı temettü yatırımı olasıdır. Seçici olmak kaydıyla temettü yatırımı en mantıklı yatırımdır borsada. 1999 yılından bu yana işlem yaparım, anlattıklarınız matematik temellidir. Piyasa mekanizması farklıdır.

alikaplan
Автор

10 yıldan fazladır hem temettü vermeyen hem de büyümeyen şirketler var.
10 yıldır hem temettü veren hem de temettü vermeyen firmalara göre daha fazla büyüyen şirketler var.

Not:Temettü yatırımcısının çoğunun aldığı kâr payıyla yeniden aynı şirkete yatırım yaptığını unutmamak gerek.

İyi çalışmalar

mahmutgunes
Автор

Sadece kağıt üstünde borsaları inceleyip grafikler üzerinden şirketleri yorumladığınız ama iş dünyasında şirket yönetimlerine hakim olmadığınız çok açık. Şunu unutuyorsunuz ki biz temettü yatırımcıları kumbara mantığı ile çalışmıyoruz. Yani bugün 10 dolarlık hisse aldım 5 sene sonra 20 ye sattım diye bi gayemiz yok bizim. Onun yerine biz bi tavuk alıyoruz o tavuğun 5 kg olması ile 6 kg olması arasında çok büyük bi fark yok biz 1 kere tavuğa yatırımı yapıp, sürekli o tavuğun yumurtasından faydalanmanın peşindeyiz. Ben şahsen gelecekte yapacağım bütün yatırımları temettü gelirleriyle sağlam bi hale getirmeyi planlıyorum. Örneğin en basitinden ekmek satan bi dükkanın olsa, zamanla yatırım yapıp temettü hisseleri alsan ve zamanla aylık gelirin çok daha fazla olmaya başlasa ve temettü gelirin o fırındaki aylık sabit maliyetlerini karşılayabilir hale gelse nasıl olurdu ? mantıken hiç bir masraf etmeden sanki bedavadan ekmek üretiyorsun ve sattığın her ekmeği parası cebine kar olarak kalıyor olurdu öyle değil mi ? :) ben şahsen temettü emekliliği kavramını günlük yaşantımdaki masraflarımı oraya yıkıp kalan özgür zamanımda daha üretken ve daha iyi projelerde kullanmak için istiyorum. sizde bu pencereden bakarsanız ticaretin ve yatırımın sadece grafik okumakla olmadığını anlamış olursunuz. okuyan herkese çok teşekkürler !

Ferry_harrison
Автор

İnsanlar neden temettü yatırımcılığını ercih eder ve şirketler neden temettü verir bunları öğrenirsek böyle eleştirel bir video yapmamış oluruz.

barsyuksektepe
Автор

Öyle oradan konuşmak kolay. Temettü vermeyen şirket belirsizdir. Oradan 4 işlem gibi kolay olsaydı bugün herkes normal borsa yatırımında milti milyarder olurdu. Demekki öyle anlatıldığı gibi yürümüyor bunun içinde bilgi birikim lazım

oguzhankarakus
Автор

Sizin hesabinizda, temettu ile tekrar hisse alarak lot sayisi arttırımı hesaba katılmamış

ermandagli
Автор

Hocam sizin söylediğiniz bilgiler bizim borsamız için kesinlikle geçerli değil diye düşünüyorum. Zira çok taze bir geçmişimiz var ve henüz düzenli bir büyüme trendine girmiş değiliz. Yıllarca yatırım yaptığım bir hisse 3 5 çakal yüzünden manipüle edilip yerin dibine sokulabiliyor. Amerikan borsası için kesinlikle doğru bir strateji fakat iş Türkiye'ye gelince hem kendine yatırım yapan hem de yatırımcısına temettü dağıtan bir şirkete ortak olmak daha mantıklı gibi geldi. Söylediklerim hakkında fikirlerinizi merak ediyorum. İyi çalışmalar.

spirit
Автор

temettü hisseleri ayı sezonunda büyüme hisseleri kadar sert düşüşler yapmıyor ve temettü yatırımcıları uzun vade hisseyi korkmadan elinde tutabiliyor. ama büyüme hisseleri borsa düşüşlerinde çok sert düşüşler yaptığı için yatırımcıları bu tarz hisseleri elinde uzunn yıllar tutamıyor dolayısıyla 11milyon doları geçtik 10bin dolar bile kazanamadan hisseden çıkıyorlar.
mesela sizin tesla hissesi 1230 dolarlara çıkmıştı ama 8 aydır sürekli düşüyor %46 düşüş yaşamış zirveden haliyle çoğu kişi bu hisseyi satmıştır. ama coca cola gibi bir şirket çok az yükselse de temettü dağıttığı için düşüş yaşamıyor ve yatırımcıları da panik olup hisselerini satmıyor.

KuzeyYergin
Автор

Berkay Bey farklı düşünceniz ve fikirleriniz için teşekkürler, yalnız hem temettü veren hem de büyüyen şirketler de var. Siz 10 yıl veya daha fazla yılın sonunda ki totale bakarak bı sonuca varıyorsunuz ama bu dediğiniz şirketler mesela hangi şirketler? Türkiye'de borsa çok manipüle edilebiliyor ve basetmemiz gereken enflasyon ve döviz kuru var. Temettü bizim piyasalar için biraz daha mantıklı gibi. Fikriniz için teşekkür ederim

ozgursokulgan