MMU'nun En Büyük Zafiyeti: F110

preview_player
Показать описание
#mmu #millimuharipuçak #ukrayna #su27 #flanker #f110 #stealth

LÜTFEN AÇIKLAMAYI OKUYUNUZ

Ukrayna'ya ait bir Su-27 (NATO Kodu: Flanker)'nin, alçak uçuşta motor egzoz lülesinin sebep olduğu yansıma nedeniyle Rus radarlarına yakalanarak düşürülmesi, Millî Muharip Uçak'ta geçici bir çözüm olarak tercih edilse de beşinci nesile uyumlu olmayan F110 art yanmalı turbofan motorların kullanımını akla getiriyor. Savunma Analiz'in bu kısa videosunda, konuyu hızlıca inceleyelim.

Her ne kadar MMU Projesi için kısıtlı ve geçici bir alternatif olarak F110 motorlarının kullanılacağı açıklansa da çok yakın geçmişte maalesef ki tecrübe edildiği üzere projeler her zaman planlandığı gibi gitmeyebilir. Elbette ki Savunma Analiz olarak temennimiz süreçlerin sorunsuz ilerlemesi yönünde. Ancak rotasını ve yol planını dingin denizlere göre yapanlar, beklenmedik fırtınalarda batmaya mahkûmdur. Bu nedenle de her türlü olasılığın tüm detaylarıyla incelenmesi gerekmektedir. Konunun ve içeriğin bu doğrultuda ele alınması, en kötü senaryanun dâhi incelenmesi zarar değil bilakis fayda getirecektir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İlk çıkan mmu lar zaten 5. Nesil olmayacak sonraki motorlar ve gelistirmelerle 5. Nesile taşınacak.

mehmetbolat
Автор

F110 motorunu satın aldık. Kendi uçağımızı uçuracak yerli motor henüz hazır değil sadece aerodinamik uçuş koşulları için kullanılacak ve 4, 5 nesil versiyonlarında 2028 gibi 5. Nesil Motorlar hazır olacak. 2030'dan sonra ise her ikiside seri üretime geçecek. Benim için önemli olan Bayraktar Kızılelma o tarihte çoktan 5. Nesil uçaklarla it dalaşı yapan bir uçak haline gelmiş olacak.

habersefiri
Автор

MMU Kaan keşke hemen üretilebilse de elimizde olsa ama ilk test uçuşunu 2023'e yetiştirmeye çalışıyoruz ve 2028 den önce envantere girmeye başlaması dazor ve istenen sayıya ulaşması da bakalım ne zaman, malesef ki bunlar iyimser tarihler. Yani bu da F16'lar eskidiği için 5-10 sene kadar bir süre Yunan'a hava üstünlüğünü kaptırmamız demek. Şu anda zaten sayısal olarak olmasada teknoloji yönüyle hava üstünlüğünde sıkıntımız başladı ve F16'larımızın gövdesi de eskiyor. Bu da üzgünüm ama biraz tehlikeli bir durum. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ara uçak ihtiyacı arayışını malesef bu sebeple yapıyor.

Asıl sıkıntılı konu MMU Kaan'da şuanda hazır bir motor yok. Prototip ya da bir iki tane MMU üretmek kolay, ABD yapımı F110 motoru takıcaz deniyor ama yarın Yunanistanla olası bir savaş durumunda "50 tane motor daha gönder" dediğimizde alacağımız cevap belli. İngiliz Rolls-Royce ile Kale Arge ortak bir TR Motor diye bir firma kurulacak denmişti. Şu anda bir çalışma yok. Böyle projelerde uçak daha tasarlanırken motor ya bellidir, mesela Saab Gripen'in ABD motoru alacağının belli olması gibi, ancak bu durumda motoru alacağın ülkeye göbeğinden bağlanırsın. Ya da proje başlamadan önce motor tasarlanmış ve yapılmış olur. Örneğin Dassault'un Rafale uçaklarının motoru Safran Motor yapımı. Motor 1983'te yapıldı, Rafale ilk uçuşunu 1986'da yaptı, testlerin tamamlanıp envantere girmesi 2000 senesini buldu. Bizim sıkıntımız bolluk zamanı yani F16 sağlamken yapacağımız işleri dar zamana sıkıştırmamızda. Motoru yerli mi işine takılmayı sevmem ama ortada hâlâ motorla ilgili bir tasarım bir imalat hattı falan yok. TEİ elbette bu motorları yapabilir ama daha ortada motorun tasarımı falan bile yok, ne zaman yapılacak? 8 veya 10 yıl sonra mı? Sayın İsmail Demir 2023 yılı bir açıklamasında "Yurt dışındaki firmalar 10 sene gibi bir sürede motor geliştiriyor, biz de 8 ile 10sene arası bir sürede, hadi 8 diyelim ona, bu işi başarırız diyor." Bir an önce motor projesi uzatılmadan başlanmalı, geç kalıyoruz. Parayla da bu tecrübeyi satın alamayız. Kimse satmaz, umutlanmayalım. Zamanla deneyerek yanılarak yapıcaz. O sebeple ne kadar para verirsek verelim vakit alacak. Projenin Altay tankı gibi bir iki prototipte kalması korkutuyor.

Euro Fighter Typhoon pahallı ve harbe hazırlığı düşük bir uçak ama ABD'den F16 Viper veya F15 falan gelmeyecekse Euro Fighter az sayıda bile olsa yüksek teknolojili versiyonları bize hiç olmazsa bir alternatif sağlar. Teknolojik üstünlükle hava üstünlüğünü geri alırız. Elbette çok şükür SİHA'lar hava yer görevlerini yapıyor, zaten bize de daha çok hava hava görevi uçağı lazım.

Euro Fighter Typhoon teslimat süresi çok uzar bizim MMU Kaan zaten yetişir falan deniyorsa da bize sıfır olması şart değil ikinci elde olur. Hatta acil ihtiyaç olduğu için 2. el daha iyi daha hızlı olur. Yunanistan da 2. el Rafale aldı Fransa'dan. Ocak 2021'de yaptı Rafale siparişi verdi ve anlaşma yaptıktan yaklaşık 7-8 ay sonra 21.07.2021'de  ilk Rafale teslim edildi. Diğerleri de yavaş yavaş teslim ediliyor. Bu örnek durumu anlatır heralde. Bize de böyle bir çözüm, az sayıda bile olsa en azından hava hava görevi için faydalı olabilir.

Euro Fighter Typhoon düşünülecekse bize lazım olan Captor-E AESA radarlı Tranch 3A ve üzeri için pazarlık yapılmalı ve hızlı teslimat için bir kısmı 2. el olabilir. Ama başarılamazsa Bir başka olasılık Tranch 2 'i veya hiç olmazsa Tranch1'i bize kabuk olarak sadece motoru kalacak şekilde versinler(İsrail ABD ilişkisi gibi) içini biz istediğimiz gibi değiştirelim, mesela milli AESA radarı takacaz, milli görev bilgisayarı olacak falan diye bir anlaşma yapabiliriz. Böylece MMU Kaan gelene kadar F16'lar Adalar Denizi'nde çok da yıpranmamış olur. Bunun da değerlendirilmesi iyi olur.

Şimdilik ara uçak için Anka-3 ve Kızılelma'ya güvenicez gibi duruyor. Ancak SİHA'ların hava hava görevini ne ölçüde yapabileceği belli değil ve ikisi birlikte bile kullanılırsa bir savaş uçağının yerini yine de doldurabilir mi bilemiyoruz, bilenmezliklerle dolu bir yoldayız. Belki Anka-3 ve Kızılelma bu işi ne kadar başaracak onu görmeyi bekliyor da olabiliriz. Yani Kızılelma ve Anka-3 hava hava görevinde başarılı çıkarsa hiç ara uçak almadan MMU Kaan gelene kadar onlarla devam etme planı olabilir. Hava hava görevinde başarılı olmazlarsa o zaman F16'ya alternatif bir başka ara uçak planı devreye sokulacak olabilir.

Tabi hava üstünlüğü ve caydırıcılık tam olarak aynı şey değildir. Hava üstünlüğü kaybetsek bile balistik füze, kamikaze İHA ve seyir füzeleri kabiliyetimizi arttırmak da bir caydırıcılıktır. Caydırıcılık için hava üstünlüğü şart değildir. Örneğin İran'da hiç hava üstünlüğü yok ama yine de kısmen caydırıcı bir ülke. Ancak Yunanistan'a karşı hava üstünlüğünü kaybetmek yine de kısmen problem oluşturur. Sonuçta eğer Kızılelma ve Anka-3 isteneni vermezse diye bir çözüm hazır bulunmalı.  Allah ordumuza zaferler ihsan eylesin.

orkunyucel
Автор

F110 motorları prototipleri test için alında seri üretime ingilizlerle çareler bulunulacak buraya kadar herkes biliyor aslında önemli olan bir an önce üretilip uçurulması diğer istenen özellikler geliştirme safhasındada eklene bilir

yunusdas
Автор

Kardeşim verdiğin bilgiler çok başarılı ve ince detaylı tebrik ederim, çalışmalarının devamını dilerim

alp
Автор

Zaten bu motor mmu ya olmaz ilk varyantlar için geliştiriliyor. İngilizlerle yapılacak motor çok önemli. F35 in motoru gibi olması lazım

ahmet_
Автор

Her ne kadar MMU Projesi için kısıtlı ve geçici bir alternatif olarak F110 motorlarının kullanılacağı açıklansa da çok yakın geçmişte maalesef ki tecrübe edildiği üzere projeler her zaman planlandığı gibi gitmeyebilir. Elbette ki Savunma Analiz olarak temennimiz süreçlerin sorunsuz ilerlemesi yönünde. Ancak rotasını ve yol planını dingin denizlere göre yapanlar, beklenmedik fırtınalarda batmaya mahkûmdur. Bu nedenle de her türlü olasılığın tüm detaylarıyla incelenmesi gerekmektedir. Konunun ve içeriğin bu doğrultuda ele alınması, en kötü senaryonun dâhi incelenmesi zarar değil bilakis fayda getirecektir.

SilahlarveStrateji
Автор

Her yapıcı eleştiri gibi bu da göz ardı edilir, bastakilerden iyi mi biliyorsun denir, sonra bilinen okunur, sonra hep beraber çekeriz..

memres
Автор

Bu motorlar sadece üretilen ilk 5 prototipte kullanılacak o yüzden endişelenmeye gerek yok.

ufukcucu
Автор

Böyle hizli konuşurken diksiyonu bozmamak takdir edilesi bişəy 🤘helal olsun qardaşima

yusuffayzullayew
Автор

Sakin ol şampiyon. Önce hayalet olmayanını yapalım sonra hayalet olması için geliştirmeleri yaparız.

emreturkylmaz
Автор

F22 de ki gibi nozulun üst ve altına itki yönlendirme kanatçıkları yapılır ancak onlarda çok manevra yapınca nozuldan gelen sıcaklıkla temas ettiği için kızılötesi görünürlüğü arttırır, belki aktif soğutma sistemi ile bu çözülür

yavuzerol
Автор

Yorumlarda yazılmış zaten, ileride yeni nesil motor üretip kullanmak için çalışıyoruz. Ancak rusya Fransa gibi yüz yıldır uçak üreten ülkeler ve Çin bile henüz yapamadı

zahidadam
Автор

MMU hele bir uçsunda devamı gelir inşallah

M.A.D
Автор

Yabanci motorlarla test edilip teslim edilsin yerli motor sonra takilsin çünkü iş çok sarpa sarar yeni bir ürünü iki ayrı ürünle geliştirmek cidden zor ve uzun zaman alıyor bunu herkesin bilmesi gerek

theia
Автор

F110 lar prototipler için kullanılacak

mlterg
Автор

egzozlardan çıkan sıcaklığın radarlar tarafından görülmesi biraz mantık dışı gibi. Bunun yerine IRST sensörler le tespit edilmesi daha mantıklı sanki. Fakat IRST sensörlerin pasif sensörler olduğu için uzun menzilli radar güdümlü füzeleri güdümleyemeyeceği bilinmekte. Uzun menzilden radarların yaklaşık 4m2 den fazla rcs değeri olan SU 27leri tespit etmesi çok olası bir durum. MMU için rcs değeri 0.01 olarak planlanmakta.

islambabazade
Автор

DOSTUM EN AZ CEZA KADAR HIZLI OKUDUN. HELAL. MÜZİĞİ DE DENEMELİSİN....

davidblack
Автор

Bence çok zor ama mmu nun 5.nesil yapacak moto gelene kadar f22 nin yönlendirilebilir itki sistemine benzer bir sitem uzerinde çalışsak süper olur

mmi
Автор

f110 lar gecici olarak kullanılacak yerli motor kullanılacak bu sadece test için geçici bir motor

medsavtv