Cum ar fi să muncim mai puțin❓

preview_player
Показать описание
Predicția făcută în 1930 de către unul dintre cei mai influenți economiști ai secolului XX, John Maynard Keynes, nu s-a adeverit. Tot nu am ajuns să muncim 15 ore pe săptămână, cum spunea el că ar trebui să se întâmple până la începutul secolului XXI, grație creșterii capitalului, îmbunătățirii productivității și progreselor tehnologice.

Borna programului săptămânal de lucru rămâne blocată la 40 de ore pe săptămâna iar discuțiile despre cum am putea să reducem numărul acestor ore sunt prea puține și prea timide. În schimb, vorbim mult și apăsat despre cum oamenii ar trebui să muncească mai mult. Tot mai mult. În video-eseul de azi vorbesc despre cum am ajuns aici, despre presupozițiile din spatele raportării noastre, adeseori toxice, la muncă, și explorez posibilitatea unei lumi cu mai puțină muncă și mai mult timp liber.

Clip cu subtitrare: apasă [CC] dacă vrei să o afișezi.

Îți mulțumesc că ți-ai făcut timp pentru acest video. Sper să fi fost pe placul tău. Dacă e așa, nu uita să dai un Like video-ului și un Subscribe canalului. Mi-ar fi de mare folos, recunosc.

#munca #job #work

Bibliografie și inspirație:
John Maynard Keynes, Economic Possibilities for our Grandchildren
David Graeber, Bullsh*t Jobs: The Rise of Pointless Work, and What We Can Do About It
James Suzman, Munca: o istorie a modului în care ne petrecem timpul
GALLUP, State of the Global Workplace: 2022 Report
Hannah Arendt, The Human Condition
Hannah Arendt, Originile totalitarismului
Karl Groos, The Play of Man
Francis Broucek, Efficacy in Infancy: A Review of Some Experimental Studies and Their Possible Implications for Clinical Theory, International Journal of Psycho-Analysis
Bertrand Russell, Elogiul inactivității

Muzica (YouTube Audio Library, Storyblocks)
Fortress Europe by Dan Bodan
Namaste by Audionautix
Space Coast by Topher Mohr and Alex Elena
Grind by jason szklarek
Seductress by Francis Preve

Capitole:

0:00 Predicția lui Keynes
3:15 Muncă, lucru, acțiune
14:03 Job-uri de r_hat
19:05 Utopia post-muncă
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

In prima parte a video-ului chiar ma intrebam daca vei mentiona "Munca" de Suzman. Felicitari pentru productia video!

ancarosenthal-solacolu
Автор

Foarte bun segmentul! Breath of fresh air printr-atata reagonomics daco-roman in spatiul media de la noi!

wonderershistorypodcast
Автор

Cred că un plan de acțiune ar fi să reducem orele de lucru la categorii de muncitori care nu produc mai mult în mai multe ore, de exemplu programatori, oameni de business, contabili și alte categorii unde e clar că nu poți să muncești susținut cu mintea 8 ore.
Apoi cei care muncesc dublu or să se întrebe dacă nu cumva e cazul să mai reducă orele.
De exemplu dacă mecanicul auto reduce orele, timpul lui devine mai scump și poate iau în calcul să-mi repar singur mașină că oricum am mai mult timp liber. Și treaba asta că avem oportunitatea să devenim multilateral dezvoltați are potențial să aducă niște satisfacție/mulțumire internă. Oricum e mai bine să-ți miști corpul zugrăvind decât să stai cocoșat peste tastatură frecând menta că oricum mintea e epuizată metabolic.
Un alt exemplu, dacă doctorul e doar 4 ore la cabinet, probabil nu prinzi loc dar dacă ai mai mult timp liber cauți pe net cum să te tratezi singur. 🙂 Glumesc... găsim o soluție mai bună și la asta.

BR.
Автор

Super fain, din nou! Ma intreb insa daca consumul individual nu a crescut in paralel cu productivitatea, facand astfel putin posibila o scadere a timpului de lucru (inspre care, da, cred ca ne indreptam - vedem tot mai multe experimente cu privire la asta in UK, tarile nordice, etc.). Ma gandesc astfel ca ne aflam intr-un "minunat" cerc vicios al cresterii ba a productivitatii ba a consumului... Can't wait for the next ones! :D

victorungureanu
Автор

Adresezi numele canalului in al 3-lea video?
Postez asta înainte de a viziona ceva. 😃

adrianpintea