AMASYA KRAL KAYA MEZARLARI | Şehzadeler Şehri Amasya'da Pontus Krallarına Ait Anıt Mezarları gezdik

preview_player
Показать описание
Şehzadeler Şehri Amasya'daydık. Adeta bir açık hava müzesi olan Amasya Pontus devletine 300 yıl başkentlik yapmış. Pontus krallarına ait bu Anıt mezarları gezdik. İyi Seyirler. Abone olmayı, beğenmeyi unutmayın ki benzer videolar karşına çıksın. Yorumlarınızı bekliyorum. İyi Seyirler.

DİĞER VİDEOLARIM:

Bilmiyorum TV:
Hayatta bilmediğim ne kadar çok şey var. Ama bir şeyi biliyorum artık "Bilmiyorum" diyebilmeyi. Kanalımda bilmediklerimi, merak ettiklerimi öğrenmeye çalışıyor, bu hikayeleri sizlerle paylaşıyorum. Sen de benim gibi meraklıysan, benimle birlikte eğlenmek, öğrenmek istersen kanalımı takip edip bana destek olabilirsin. Önemli gördüğüm, ilginç bulduğum içerikleri paylaşıyorum, umarım içerikler senin içinde ilginç ve faydalı olur. İyi Seyirler

Kullanılan Müzik :
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported — CC BY 3.0

AMASYA KRAL KAYA MEZARLARI

Helenistik dönemde, Amasya’yı İÖ.333’den İÖ.26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral kaya Mezarları, Harşena Dağı’nın güney eteklerine, kalker kayalara oyularak yapılmıştır.

Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından ve tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmaktadır. Yeşilırmak Vadisi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze gelebilmiştir. Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Bu bölgedeki büyük mezarlardan birinin yanında, nehre kadar uzandığına inanılan bir tünelin başlangıcı bulunmaktadır. Kalker kayalara oyularak yapılan bu mezarlar yapı ve büyüklükleri itibarıyla kente hakim bir noktadadırlar.

Kral Kaya Mezarlarının en büyüğü, galeri ve merdivenlerle çıkılan, batı yönündeki en son mezardır. Bu mağaranın yüksekliği 15m, genişliği 8m, derinliği ise 6m’dir. Mezar odasına girişi, diğer mezarlardaki kapılardan daha yüksektir. "Büyük Kral Mezarı" olarak da adlandırılan mağara, cephe itibariyle pek çok tahribata uğramıştır.

Kızlar Sarayı üzerinde yer alan üçlü kral mezarı birbirine çok yakın oyulmuştur. En solda yer alan mezar, ortadaki mezar sahibini gölgede bırakmak amacıyla ön plana çıkarılmıştır. Kızlar Sarayı’nın alt kısmında ve Demiryolu tünelinin hemen üzerinde bulunan mezar da, diğerleri gibi, blok kaya oyularak yapılmıştır. Diğer kaya mezarlarından farklı olarak, etrafı oyulmamıştır. Ayrıca mezar odasına çıkmayı kolaylaştıracak taş merdivenler de yapılmamıştır. Mezar odasının sağ ve sol kenarlarında yapılan sütunlar daha sonra kırılmıştır.

Mağaraların bütününde görülen kapaksız, 2-3 metre arasında değişen yükseklikte, kapıya benzeyen girişler, bu mağaraların ortak özelliğidir. Mağaraların etrafı geniş biçimde boş bırakılmasının amacı da, bazı mezarların tavaf edilmesi, bazılarında da kayalardan sızan suların hava ile temasını ve mezar odasının korunmasını sağlamaktır.

Kral Kaya Mezarları bazı dönemlerde hapishane ve cezalandırma mekanı olarak da kullanılmışlardı. Örneğin VI. Mithridates, kendisi ile yapılan barış görüşmelerinde zorluk çıkaran Romalı elçileri, Demiryolu geçidinin hemen üzerinde yer alan mezara hapsetmiştir.

1075’te Amasya’yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarların içindeki Pontus devrinden kalma gömüleri kaldırtmış. Yine o dönemde, Hıristiyan keşişlerin bu mağaralarda inzivaya çekildikleri bilinmektedir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

1. Pharnakes roma imparatoru jul Sezar ile tapınak şehri olan ZİLE için savaşıyorlar. Sezar savaşı kazanıyor ve dünyaca ünlü sözü “veni vidi vici” geldim gördüm yendim sözünü söylüyor. Bugün hala Zilede pontuslardan kalma Çeşme bulunmaktadır.

cemalbey
Автор

Yalova’dan geliyoruz!!!ben böyle Tılsımlı ve güzel bir şehir görmedim…yani değişik bir havası ve duygusu var yüne gelebilirim 🥲

koraywild
Автор

Güzel memleketim de bi tane tarihi eserin üstünde de sprey boya ile yazılar yazılmasa, birileri aşkını ilan etmese keşke.

irmakbelinayyurttutan
Автор

Çok güzel bir yer, videolarınızın devamını bekliyoruz.

umutumut
Автор

Bir sonraki videonuzu heyecanla bekliyorum:)

yusufince
Автор

Gelip görmek isterim Gercekten çok guzel bir cekim olmus Emeginize saglik

seraceddineren
Автор

Gerçekten güzel sehir ilk fırsatta tekrar ziyaret edeceğim. Teşekkürler güzel video olmuş.

marbledealer
Автор

çoruma çok yakın sürekli gideriz değişik bi yer buram buram tarih carşısı mezarlıgı ve kferhatın şirin için yardıgı dağlar hepsi burda mutlaka gidin derim.

mekanikatolye
Автор

1991 yılında babam Çorum Mecitözü nde polisken gitmiştim. Kral mezarlarında demir parmaklıklar yoktu içeri insan dışkısı ve bira şişeleri doluydu. Tahta merdivenler yoktu. Bayağı düzenleme yapmışlar. Görülmesi gereken listenize ekleyin derim.

kbs.animals
Автор

amasya çok güzel memleket. ilgiyle takip ediyoruz...

b.o.
Автор

Tek nefeste anlattiniz maşallah. Bi soluklanaydiniz iyiymiş.

hfjffcuufijfjfjffigi
Автор

Müzik sesi abartılı olmuş konuşmanız anlaşılmıyor

AtilaBegdes
Автор

2300 yıllık tarihi esere gidip isimlerini yazıyorlar. Bu nasıl bir cehalet.

emrahak
Автор

YAHU INSAN ICERISINI GUZEL BIR ZUMLAR GOSTERIR ..DISLIKE VERDIM 👎

erkanorhan