Erol Mütercimler - Muhalefet iktidarın politikalarını yerden yere vuruyor #151

preview_player
Показать описание
Videolarımızı beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Diğer videolarımız için takipte kalın.

Salı 22:00 Halk TV
Perşembe 21:30 Meltem TV

Duyurular için:
Twitter: yyakali
Facebook: ErolMutercimlerAkademi

İzlediğiniz için teşekkürler...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Teşekkürler. Zeka kullandığınız ifadelerden anlaşılır.

MsSkrn
Автор

Tamam dediğiniz gibi beka sorunumuz hallolur da ya zekâ sorunumuz ne olacak? Yalçın Küçük'ün yıllar önce dediği Bebecan, tam da o yıllarda oradaydı, beraber yürüyüp beraber ıslanıyorlardı. Oy moy yok, yok öyle çıkıp şirinlik etmek, biz daha bunamadık.

makbulekaradeniz
Автор

Sayın Mütercimler, bütün yayınlarınızı ilgiyle dinliyor ve bir çok konuda size hak veriyorum. Bu gün hariç, neden mi ? Açıklayayım...ben yaklaşık 45 senedir Hollanda"da yaşıyorum ve Avrupalının ne kadar üç kağıtçı olduğunu yakından gördüm. Üniversite tahsilimi burda yaparken (80"li yılların başında) Avrupa"da çalışan "Misafir İşçiler" burada kalıcı olduklarını anlayınca çocuklarını getirmeye başladılar. Türkçenin buradaki lisanlardan çok değişik olması ve bu ailelerin ve çocuklarının tahsil seviyelerinin çok düşük olması nedeniyle bu çocuklara kendi dillerinde onlara yardımcı olacak her iki lisanı da iyi bilen kişiler "Tercüman öğretmen" adı altında okullara alındılar. Daha sonraları göz boyamak için Türkçe ve Farsça dersler de konuldu. Ancak "Çocuklar burada kalacak oldukları için bu ülkenin dilini iyi öğrenmeleri gerekir ve bu kendi dillerindeki dersler onların ilerlemesine engel oluyor bahanesiyle dersler kaldırıldı. Ben bu okullarda çocuklarımız Türkçe konuştular ( ve hatta evde de kendi dillerini konuşuyorlar) diye ceza verildiğini bile gördüm... Gelelim şimdi bizdeki duruma ben Türkçe hariç hiç bir dilin okullarda okutulmasını onaylamıyorum. Bunun için de "ilk önce Avrupa ülkeleri bu dersleri ders programlarına alsın ondan sonra biz düşünelim" derim. Benim çevremde Türkçeyi iki kelime bile kullanamıyan çok çocuk ve genç var. Diğer azınlıklar da kendi dillerinin programa konulmasını isterlerse problem nasıl çözülür!? Saygılarımla Esin Özsan /
Hollanda

esinozsan
Автор

Doğudaki Kürt çocukların büyük bir kısmı Türkçeyi ilkokulda öğreniyorlar. Peki anadilde eğitim olduğu zaman bu insanlar Türkçeyi nerede öğrenecekler? Bu ülkeyi bölünmeye sürüklemez mi? Çok kültürlülük, kültür çatışmasına yol açmaz mı? Bu insanlar gündelik hayatlarında zaten Kürtçe konuşuyorlar.

resuldari
Автор

Osmanlı’nın çok ulusluluğundan yola çıkarak Türkiye’nin farklı etnik yapıda toplumlar barındırdığını ifade ediyorsunuz. Öyle olabilir. Ancak Osmanlı’nın yıkım sürecinde bu çok uluslu yapının etkisini göz aradı edemezsiniz. Anadilde eğitimin ölçütü hangi sınırlar içinde olacak? Bu neye göre belirlenecek? Normal sıradan bir vatandaş ülkesinde ülkesinin dili yerine başka bir dil konuşana ne kadar sıcak bakabilir? Ona ne kadar yakınlık duyabilir? İç barış nasıl mümkün olabilir bunların bilinmesi gerekir. Ulusal bütünlüğün her ülkede olduğu gibi en az Türkiye’nin de zorunlu bir gerçeği olduğu bilinmesi gerekir. Atatürk’ün yolunda olduğunu iddia edenler ise bu gerçeği göz önünde bulundurmak zorundadır.

bilimkuvveti
Автор

kravatlari nereden aliyorsunuz efendim?

berkanozyurt
Автор

Erol Bey, Türkiye'deki muhalefet sürekli olarak "güçlenmiş parlementer sistem" çağrısı yapıyor. Sizin de bu kanaatte olduğunuzu açıklamalarınızdan biliyoruz. Ancak güçlendirilmiş parlementer sistemin ne olduğu, nasıl işleyeceği, hangi kurumları lavğedip hanhi kurumları getireceği konusunda bir açıklama yok. Siz bu konuda bir video yapıp kendi kanaatinizce bu kavramın içini doldurursanız, faydalı olur diye düşünmekteyim.

muhammetarcan
Автор

KKTC de yaşıyorum katılımın az olmasının nedeni ne akıncı nede tatar demelerindendir.SAYGILAR

belginguler
Автор

Anadilde eğitim hakkının tanınması için öncelik terör ve terör odaklı çalışan kurum, kuruluş ve siyasi ayakların ortadan kaldırılması gereklidir. Sonradan bu haklar ancak verilebilir. Öyle olmadığı takdirde zaten karşı tarafa avantaj vermiş gözükürsünüz.

cumhurvardar
Автор

ch p fabrika ayarlarina don, ,, ve bolucu kurtlere asla taviz verme, ,, sevmiyorum boluculeri hep sacmaliyorlar

clouduygarer
Автор

Sayın mütercimler, Fransa da etnik kimlikleri sorulan yurttaşlar, bir daha bana asla böyle bir soru sormayın, ben Fransız ım dediklerini banu Avar defalarca anlattı. Ne dersin. Sizde mi bürütüs.

oneraltunoz
Автор

Birçok yazar, siyasetçi “anadil” ile “anadili” ayrımının farkında değil.

“Anadil” diller doğurmuş dildir, örneğin Latince bugünkü birçok dilin anası sayılır. Türkçe de çok eski dönemlerde bir anadilden doğmuştur; bu dilin Altayca olduğu söylenir.

Bugün ülkemizde tartışma konusu olan “anadil” değil, “anadili”dir, böyle yazılmalı; yani anamızdan öğrendiğimiz dil demektir. “Ana” sözcüğü elbette burada mecazi anlamda kullanılmıştır, anamızla sınırlı değildir anadili.
Dil iki türlü öğrenilir. 1)Dil edimi: Anadilimizi öğrenmeyiz, ediniriz. Sokakta, çarşıda, pazarda, konuda komşuda, okulda, sınıfta... Piaget’nin ileri sürdüğü gibi, iç konuşmayla, sessiz konuşmayla da öğreniriz anadilimizi. Sözcük ezberleyerek değil, yaşayarak öğreniriz, yani ediniriz. Anadilimizi öğrenmenin altında yaşamsal zorunluluk vardır. 2)Yabancı dil öğrenimi: Yabancı dil yaşam içinde, yaşamsal zorunlulukla edinilmez, birtakım yöntemlerle öğretilir, sırasında sözcük ezberletilerek öğretilir.

Kürt kardeşlerimiz Türkçeyi yabancı dil gibi sözcük ezberleyerek mi öğrendiler? Hayır… Onlar da yaşamsal zorunlulukla edindiler bu dili. Yani anadili gibi öğrendiler. Bu coğrafyada yaşayan herkesin yaşamsal zorunlulukla kazandıkları bir dildir Türkçe.

Yeryüzünde yaklaşık 5.000 dil vardır. Bunlardan 120 kadarı resmi dil olabilmiştir. Kürtçe resmi dil olamamış binlerce dilden biridir, o binlerce dil hangi nedenlerle resmi dil ya da yazı dili olamamışsa, Kürtçe de aynı nedenlerle olamamıştır.

Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranları suçlamak yanlıştır, yersizdir.

cumhurvardar
Автор

Sevgili Mütercimler,

Devlet resmi dil öğretir. Ana dili öğrenmek isteyen evinde öğrenir ki ana dili öğrenmenin yeri, devletin resmi eğitim kurumları değil, öğrenmek isteyen kişilerin evleridir. Bu ülke de resmi dil öğretir, ana dil öğretmez!

Hele ki böyle sorunlu bir topluma karşı ana dil öğrenme hakkı tanımak sorunları daha da artırır.

magnifica
Автор

Erol hocam, bir programda laiklik ve sekülerlik arasındaki farklardan bahsedebilir misiniz? Hangisinin artısı eksisi nelerdir? Hangi ülke hangisini uygular ve onu uygulamak ne tarz avatajlar getirmiştir?

brclb
Автор

Garip şekilde sipariş üzerine kayıt gibi geldi. Akp'nin feto dönemi bakanlarından birinin sürekli öne çıkarılması ciddiye alınması dikkat çekmeye başladı. Ben olsam diğer eski feto dönemi başbakanı da dahil yok sayarım.

Kürt sorunu, varsa ayrı konu, o konudaki düşünceler tartışmaya değer. Tabi Kürtler neyi neden istediklerinin farkındalar mı, neden isttettirildiklerinin farkındalar mı ona da bakılmalı.

Yerel ana dillerin öğretimi teşvik edilebilir, önü kapalıysa açılabilir. Resmi dil 1 tane olur, hangisiyse o kullanılır o ayrı. Yerel kültürlerle ülke çapını birbirine karıştırmamak gerek.

xtrabitracing
Автор

Merheba hocam, ben Tebrizden sizi izliyorum, eğer mümkünse Karabağ konusunda bir başka video yani 4 üncü video çekmenizi rica ediyorum, çon herşey karmakarışık ve siz önceki videolarda Karabağın alınacağ konusunda konuşmuştunuz.sağolun.

sajadkhodaie
Автор

İlkkez şaşırttınız beni.. etnik tooplumlar kendi dillerini zaten kullanıyor. 1958 de Diyarbakır Hazro’da hakim olan babam, mahkemelerde kürtlerin tercüman aracılığı ile konuştuklarını anlatırdı. Kimse Türkçe konuşmaya zorlamazmış. Çok kültürlülük bağlamında; T.C’nin resmi dili ne olmalı sizce? Buna bir cvp rica etsek?

dtsibel
Автор

Toplumun genel eğitim seviyesi üniversite mezunu seviyesine gelmedikçe Türkiye’de hiç bir sorun objektif olarak tartışılamaz. İlkokul bile okumayan faşist birisi(ilkokul okumayanlar faşisttir demiyorum dikkat) ile üniversite bitirmiş hümanist(doğal olarak üniversite bitirenlerin hepsi de hümanist olmaz) birisi ya da tam tersi iki kişi hangi sorunu hangi argümanlarla tartışabilir ki. Yani bence şu an Türkiye’de tesbit edilecek özellikle de toplumun kanayan yarası haline gelmiş ne kadar sorun varsa bu yazı var olduğu sürece (adına ne derseniz ister kıyamete kadar ister dünyaya meteor çarpana kadar) çözülemeyecek. Bunu yazdığım için üzgün olduğumu belirtmek Türkiye’nin realitesinin bu olduğunu söylemek Polyannacılık yapmanın hiç kimseye hiç bir faydası olmadığını da belirtmek zorundayım...🤷🏻‍♂️

ismailalper
Автор

Erol hocam, videoda gördüğümüz kitapların isimlerini açıklamaya koyarsanız herkes faydalanabilir, teşekkür ederim.

bahtiyardogus
Автор

Erol Bey savrulma içindesiniz. Çok kültürlülük stratejisinin sonucu Yugoslavya‘dır. Türkiye’yi Afganistan’da Libya ile kıyaslayabiliyorsanız bence bu işi bırakın. Kürterle aynı coğrafyada yaşamak isteyen biri değilim ancak buna mecburuz.Sizin öneriniz kukla bir Amerikan devletinin Türkiye’nin güneydoğusunda kurulmasıyla sonuçlanır ama bununla kalmaz. Gerçekten bu kadar düşük bir analizi sizden beklemezdim.

efe