Τηλεδιάλεξη: «Θείος ανήρ: όψεις της θρησκευτικής πολεμικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες»

preview_player
Показать описание
Ο Βάιος Λιαπής, Καθηγητής του Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), εγκαινίασε με το θέμα «Θείος ανήρ: όψεις της θρησκευτικής πολεμικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες» τον 3ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με το γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός».

Η Σειρά Διαλέξεων οργανώνεται από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ και εστιάζει στην ιστορική περίοδο της ύστερης αρχαιότητας (π. 300-700 μ.Χ.), η οποία ευρισκόμενη στο μεταίχμιο μεταξύ αρχαίων και μέσων χρόνων έχει διαχρονική αξία ως αντικείμενο ιστορικής μελέτης, διότι την εν λόγω περίοδο ο ελληνορωμαϊκός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναδυόμενο χριστιανισμό, πυροδοτώντας μια πολιτισμική έκρηξη.

Η διάλεξη του Καθηγητή Β. Λιαπή εστίασε σε ένα μοναδικό φαινόμενο, που καταγράφηκε κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες στις ανατολικές περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στους λεγόμενους "θείους άνδρες". Πρόκειται για ανθρώπους οπλισμένους με φιλοσοφική παιδεία, αλλά και προικισμένους με υπερανθρώπινα χαρίσματα και με δυνάμεις προφητικές ή θαυματουργές. Με αφορμή και την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Πού εχάθηκε ο Σοφός; (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2020), ο Β. Λιαπής σχολίασε δύο σύντομα κείμενα της Ύστερης Αρχαιότητας, τα οποία περιγράφουν και σχολιάζουν τους θείους άνδρες από δύο αντίθετα άκρα του θρησκευτικού φάσματος. Το πρώτο κείμενο («Το τέλος του Περεγρίνου») είναι γραμμένο από τον Λουκιανό, εθνικό συγγραφέα με έντονα αντιχριστιανικές απόψεις. Το δεύτερο κείμενο («Απάντηση στον Σωσιανό Ιεροκλή») είναι γραμμένο από τον Ευσέβιο, επίσκοπο Καισαρείας και χριστιανό απολογητή που θριαμβολογεί για την κατίσχυση της νέας θρησκείας.

#ΑΠΚΥ #OpenUniversityCyprus #LateAntiquity #Πολιτισμός
Рекомендации по теме