SABIR MEYDANI | Nureddin Yıldız

preview_player
Показать описание

Kanalımızdaki diğer videolara alttaki albüm linklerinden kolayca ulaşabilirsiniz.



SOSYAL DOKU VAKFI
-
Web sitelerimiz:
-
-
Video kanallarımız:
-
Sosyal ağlarımız:
-
Google Group'a abone olmak için:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sizi sevdirene sonsuz şükürler olsun♥️♥️♥️

sylmz
Автор

Canım hocam sizi seviyorum sizi görmek beni çok mutlu ediyor Rabbim sizden razı olsun

aysecansever
Автор

Allah razı olsun hocam Rabbim sağlık hayırlı ömürler versin inşallah 🤲🤲

Soyfsg
Автор

Sizi dinleyerken cox şey oyrenirem hocam, icimizdeki Allah sevgisi böyük olanda, onun üçün her şeye sebir gosterib dozursen ve bilirsenki Allah her şeyi görür, bu insana bes edir yeterki sen sebirli ol mukafati başqadi

NurA
Автор

Boşanma arefesinde ki eşler bu sohbetten istifade edebilse keşke..

mehmetozbal
Автор

Hocam doğru evlilikte en büyük kale sabir dır Allah-u taala sabrımızı artırsın

muhammedyasar
Автор

Allah cellecelaluhu razı olsun hocam amin 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

tulinaygun
Автор

Allah razı olsun değerli hocam Allah seni başımızdan eksik etmesin amin ecmain

sebihacimen
Автор

Allah Teâla sizden razı olsun kıymetli Hocam.

mhmmdsvln
Автор

Kiymetli hocam allah razi olsun berrak sohbetleriniz

iklimya
Автор

Allah razı olsun hocam bende oğlunu kaybettim banada dua edin imtihanımı kazanayım

tayyipatmaca
Автор

Allah razı olsun hocam güzel bir sohbetti🤲🏻

aysuncelik
Автор

Allah c.c. sizlerden razı olsun hocam 🤲🤲😔

rasimmkartall
Автор

Şükretmek ile Ayetler ve Hadisler:

Bakara Suresi, 52. ayet: "Bundan sonra, (artık) şükredesiniz diye sizi bağışladık."

Bakara Suresi, 152. ayet: "Öyleyse (yalnızca) Beni anın, Ben de sizi anayım; ve (yalnızca) Bana şükredin ve (sakın) nankörlük etmeyin."

Bakara Suresi, 172. ayet: "Ey iman edenler size rızık olarak verdiklerimizin temiz olanlarından yiyin ve yalnızca O'na kulluk ediyorsanız, (yine yalnızca) Allah'a şükredin."

Bakara Suresi, 243. ayet: "Binlerce kişinin ölüm korkusuyla yurtlarından çıktıklarını görmedin mi? Allah onlara: "Ölün" dedi, sonra da onları diriltti. Şüphesiz Allah, insanlara karşı fazl sahibidir. Ancak, insanların çoğunluğu şükretmez."

Al-i İmran Suresi, 145. ayet: "Allah'ın izni olmaksızın hiçbir nefis için ölmek yoktur. O, süresi belirtilmiş bir yazıdır. Kim dünyanın yararını (sevabını) isterse ona ondan veririz, kim ahiret sevabını isterse ona da ondan veririz. Biz şükredenleri pek yakında ödüllendireceğiz."

Nisa Suresi, 147. ayet: "Eğer şükreder ve iman ederseniz, Allah azabınızla ne yapsın? Allah şükrün karşılığını verendir, bilendir."

Araf Suresi, 10. ayet: "Andolsun, sizi yeryüzünde yerleşik kıldık ve orda size geçimlikler yarattık. Ne az şükrediyorsunuz?"

Araf Suresi, 17. ayet: "Sonra muhakkak önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım. Onların çoğunu şükredici bulmayacaksın."

Araf Suresi, 144. ayet: "(Allah:) "Ey Musa" dedi. "Sana verdiğim risaletimle ve seninle konuşmamla seni insanlar üzerinde seçkin kıldım. Sana verdiklerimi al ve şükredenlerden ol."

Enfal Suresi, 26. ayet: "Hatırlayın; hani sizler sayıca azdınız ve yeryüzünde zayıf bırakılmıştınız, insanların sizi kapıp-yakalamasından korkuyordunuz. İşte O, sizi (yerleşik kılıp) barındırandı, sizi yardımıyla destekledi ve size temiz şeylerden rızıklar verdi. Ki şükredesiniz."

Nahl Suresi, 14. ayet: "Denizi de sizin emrinize veren O'dur, ondan taze et yemektesiniz ve giyiminizde ondan süs-eşyaları çıkarmaktasınız. Gemilerin onda (suları) yara yara akıp gittiğini görüyorsun. (Bütün bunlar) O'nun fazlından aramanız ve şükretmeniz içindir."

Nahl Suresi, 78. ayet: "Allah, sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmezken çıkardı ve umulur ki şükredersiniz diye işitme, görme (duyularını) ve gönüller verdi."

Mü'minun Suresi, 78. ayet: "O, sizin için kulakları, gözleri ve gönülleri inşa edendir; ne az şükrediyorsunuz."

Şükür, verilen herhangi bir nimetten dolayı, bu nimeti verene karşı söz, fiil veya kalp ile gösterilen saygı ve minnettârlıktır.

Şükür Üç Kısımdır:

Kalbin şükrü: Nîmeti düşünmektir.

Dilin şükrü: Nîmete karşılık hamd ü senâ etmektir.

Diğer âzâların şükrü: İstihkākı kadar nîmetin karşılığını vermektir.

Şükretmek ile Hadisler:

Ebû Yahyâ Suheyb İbni Sinân r.a.rivâyet edildiğine göre Resûlullah s.a.v.  şöyle buyurdu:

“Mü’minin durumu gıbta ve hayranlığa değer. Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece mü’minde vardır: Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur.  Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd 64)

Ebû Saîd Sa’d İbni Mâlik İbni Sinân el-Hudrî  r.a. nakledildiğine göre, Medineli müslümanlardan bir kısmı Resûlullah s.a.v. bir şeyler istediler. O da verdi. Sonra yine istediler. Resûlullah s.a.v., elindekiler bitinceye kadar  verdi. Verebileceği şeyler tükenince onlara şöyle hitab etti:

“Yanımda bir şeyler olsaydı, onları sizden esirgemez, verirdim. Kim dilenmekten çekinir, iffetli davranırsa, Allah onun iffetini arttırır. Kim tok gözlü olmak isterse, Allah onu başkalarına muhtaç olmaktan kurtarır.  Kim de sabretmeye gayret ederse, Allah ona sabır verir. Hiç bir kimseye, sabırdan daha hayırlı ve büyük bir lutufta bulunulmamıştır.” (Buhârî, Zekât 50, Müslim, Zekât 124. Tirmizî, Birr 77)

Rabbimden dilekte bulundum ve ümmetim için şefâat niyâz ettim. O da ümmetimin üçte birini bana bağışladı. Ben de Rabbime şükretmek için secdeye kapandım. Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ümmetimi bağışlamasını diledim; O da bana ümmetimin üçte birini daha bağışladı. Ben de bunun üzerine Rabbime şükür secdesine kapandım. Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ümmetimi diledim; O da bana ümmetimin geri kalan üçte birini bağışladı. Ben de Rabbime şükretmek üzere tekrar secdeye kapandım.»” (Ebû Dâvûd, Cihâd, 162/2775)

Ebû Hüreyre (r.a.)’den; Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

– Şu kelimeleri, onlar ile amel etmek veya onlar ile amel edecek olana öğretmek için benden kim almak (öğrenmek) ister? Bunun üzerine;

– Ben, Yâ Resûlullah,  dedim. Resûlullah elimden tutarak beş şeyi saydı ve buyurdu ki:

 – Haramdan sakın! insanların en çok ibâdet edeni olursun. Allâhu Teâlâ’nın sana ayırdığına râzı ol! İnsanların en zengini olursun. Komşuna iyilik et! (Gerçek) Mü’min olursun. Kendin için sevdiğini, insanlar için de sev! (Hakiki) Müslüman olursun. Çok gülme! Çünkü fazla gülmek, kalbi öldürür (Tirmizî, Zühd, 2, IV, 551)

Ebû Hüreyre r.a.’dan; Resûlullah s.a.v. .buyurdu:

“(Dünyalıkta) sizden aşağı olana bakınız! (Yoksa) sizden yüksek olana bakmayınız! Zirâ size lâyık olan, sizin üzerinizdeki Allâh’ın nimetini hor görmemenizdir.” (Tirmizî, Kıyamet, 58, IV, 666)

Osman r.a.’dan, Resûlullah s.a.v. şöyle buyurmuştur:

“Âdem oğlunun şu nimetlerden başkasında (şikâyete) hakkı yoktur. (onlar da) Oturacağı ev, avret yerlerini örten giyecek elbise, kuru ekmek ufağı ve (içeceği) sudur.” (Tirmizî, Zühd, 30, IV, 572)

Ubeydullah b. Muhsin, babası r.a ’dan; Resûlullah s.a.v. buyurdu ki:

“Sizden biriniz, günlük yiyeceğini bulur ve vücudu sıhhatta olduğu hâlde (tehlikelerden) emin olursa,  (bütün) dünya kendisine verilmiş gibidir.” (Tirmizî, Zühd, 34, IV, 574)

Ziyad, Mugire'nin r.a.şöyle dediğini işitmiştir:

"Hz. Peygamber s.a.v. ayaklan (ya da bacakları) şişinceye kadar (gece) namaz kılardı. Bu durum hakkında ona bir şey söylendiğinde,  'Şükreden bir kul olmayayım mı?' derdi." (B1 130 Buhari, Teheccüd, 6)

Ebu Hüreyre'nin naklettiğine göre, Resulullah s.a.v. şöyle buyurmuştur:

"İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah'a da şükretmez." (1 1954 TirmizI, Birr, 35)

Cabir (b. Abdullah) tarafından nakledildiğine göre, Hz. Peygamber s.a.v. şöyle buyurmuştur:

"Bir kimseye bir nimet verilir de onu (hayırla yad ederek) dile getirirse, onun şükrünü yerine getirmiş olur. Eğer onu (kimseye söylemeyerek) gizlerse ona nankörlük etmiş olur." (D4814 Ebu Davud, Edeb, ı 1 )

Ebu Hüreyre’den r.a. nakledildiğine göre, Hz. Peygamber s.a.v. şöyle buyurmuştur:

"Yiyip şükreden kimse sabrederek oruç tutan kimse gibidir. " ( TirmizI, Sıfatü'l-kıyame, 43; İbn Mace, Sıyam, 55)

Ebû Hüreyre’den r.a. rivayet edildiğine göre Resulullah s.a.v şöyle buyurmuştur:

"Zenginlik mal çokluğu değil, göz tokluğudur." (Buhârî, Rikâk, 15; Müslim, Zekât, 120)

Abdullah b. Amr’dan (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

"Müslüman olup da kendisine yetecek kadar rızık verilen ve Allah’ın kendisine verdiğine kanaat eden kimse, muhakkak kurtulmuştur."  (M2426 Müslim, Zekât, 125)

İbn Ömer’den r.a.rivayet edildiğine göre Resulullah s.a.v şöyle buyurmuştur:

"Dilenmek, sizi o dereceye getirir ki, kıyamet gününde yüz etleri dökülmüş hâlde [yüzsüz] olarak Allah’ın huzuruna çıkarır.”  (Müslim, Zekât, Buhârî, Zekât, 52)

Ebû Hüreyre r.a. rivayet edildiğine göre Resûlullah s.a.v.  şöyle buyurdu:

“Allah’a hamdederek başlanmayan her önemli iş bereketsiz olur.”
Ebû Dâvûd, Edeb 18. Ayrıca bk. İbni Mâce, Nikâh 19

Arkadaşlar bol, bol Rabbimize şükredelim!

Dualarınızı eksik etmeyin.

muhammedemin
Автор

Hocam sizin sayenizde cok bunalimli zamanlari atlattim. Siz bu devrin din psikoloğusunuz Allah sizden razi olsun. Elhamdulillah 5 vakit namazimi kılıyorum 1.5 yildir. 7 yildir evliyim esim surekli icki iciyor kumar oynuyor gece gezmeleri var. Sabretmek o kadar zor ki hocam . Bazen saatlerce kendi kendime agliyorum. Her namaz sonrasi esime dua ediyorum hidayeti icin. Soyleyin hocam boyle bi insan duzelir mi benim tavrim ne olmalı

sarkrmz
Автор

Sabır üzeri Ayetler ve Hadisler:

Bakara Suresi, 45. ayet: Sabır ve namazla yardım dileyin. Bu, şüphesiz, huşû duyanların dışındakiler için ağır (bir yük)dır.

Bakara Suresi, 153. ayet: Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin. Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir.

Bakara Suresi, 155. ayet: Andolsun, Biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele.

Al-i İmran Suresi, 17. ayet: Sabredenler, doğru olanlar, gönülden boyun eğenler, infak edenler ve 'seher vakitlerinde' bağışlanma dileyenlerdir.

Al-i İmran Suresi, 120. ayet: Size bir iyilik dokununca tasalanırlar, size bir kötülük isabet ettiğindeyse buna sevinirler. Eğer siz sabreder ve sakınırsanız, onların 'hileli düzenleri' size hiçbir zarar veremez. Şüphesiz, Allah, yapmakta olduklarını kuşatandır.

Al-i İmran Suresi, 125. ayet: Evet, eğer sabrederseniz, sakınırsanız ve onlar da aniden üstünüze çullanıverirlerse, Rabbiniz size meleklerden nişanlı beş bin kişiyle yardım ulaştıracaktır.

Al-i İmran Suresi, 142. ayet: Yoksa siz, Allah, içinizden cihad edenleri belirtip-ayırt etmeden ve sabredenleri de belirtip-ayırt etmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?

Al-i İmran Suresi, 186. ayet: Andolsun, mallarınızla ve canlarınızla imtihan edileceksiniz ve sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve şirk koşmakta olanlardan elbette çok eziyet verici (sözler) işiteceksiniz. Eğer sabreder ve sakınırsanız (bu) emirlere olan azimdendir.

Al-i İmran Suresi, 200. ayet: Ey iman edenler, sabredin ve sabırda yarışın, (sınırlarda) nöbetleşin. Allah'tan korkun. Umulur ki kurtulursunuz.

Yusuf Suresi, 18. ayet: Ve üzerine yalandan kan (sürülmüş) olan gömleğini getirdiler. "Hayır" dedi. Nefsiniz, sizi yanıltıp (böyle) bir işe sürüklemiş. Bundan sonra (bana düşen) güzel bir sabırdır. Sizin bu düzüp-uydurduklarınıza karşı (Kendisi'nden) yardım istenecek olan Allah'tır."0

Yusuf Suresi, 83. ayet: (Şehre dönüp durumu babalarına aktarınca o:) "Hayır" dedi. "Nefsiniz sizi yanıltıp (böyle) bir işe sürüklemiş. Bundan sonra (bana düşen) güzel bir sabırdır. Umulur ki Allah (pek yakın bir gelecekte) onların tümünü bana getirir. Çünkü O, bilenin, hüküm ve hikmet sahibi olanın Kendisi'dir."

Taha Suresi, 130. ayet: Şu halde onların söylediklerine karşı sabırlı ol, güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tesbih et (yücelt). Gecenin bir bölümünde ve gündüzün uçlarında da tesbihte bulun ki hoşnut olabilesin.

İnsan Suresi, 24. ayet: Öyleyse, Rabbinin hükmüne sabır göster. Onlardan günahkar veya nankör olana itaat etme.

En'am Suresi, 34. ayet: Andolsun senden önce de elçiler yalanlandı; onlara, yardımımız gelinceye kadar yalanlandıkları ve eziyete uğratıldıkları şeye sabrettiler. Allah'ın sözlerini (va'dlerini) değiştirebilecek yoktur. Andolsun, gönderilenlerin haberlerinden bir bölümü sana da geldi.

Araf Suresi, 128. ayet: Musa kavmine: "Allah'tan yardım dileyin ve sabredin. Gerçek şu ki, arz Allah'ındır; ona kullarından dilediğini mirasçı kılar. En güzel sonuç muttakiler içindir" dedi.

Yunus Suresi, 109. ayet: Sana vahyolunana uy ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret. O, hükmedenlerin en hayırlısıdır.

Hud Suresi, 11. ayet: Sabredenler ve salih amellerde bulunanlar başka. İşte, bağışlanma ve büyük ecir bunlarındır.

Nahl Suresi, 96. ayet: Sizin yanınızda olan tükenir, Allah'ın Katında olan ise kalıcıdır. Sabredenlerin karşılığını yaptıklarının en güzeliyle Biz muhakkak vereceğiz.

Nahl Suresi, 126. ayet: Eğer ceza verecekseniz, size verilen cezanın misliyle ceza verin ve eğer sabrederseniz, andolsun bu, sabredenler için daha hayırlıdır.

Nahl Suresi, 127. ayet: Sabret; senin sabrın ancak Allah(ın yardımı) iledir. Onlar için hüzne kapılma ve kurmakta oldukları hileli-düzenlerden dolayı sıkıntıya düşme.

Kehf Suresi, 28. ayet: Sen de sabah akşam O'nun rızasını isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret. Dünya hayatının (aldatıcı) süsünü isteyerek gözlerini onlardan kaydırma. Kalbini Bizi zikretmekten gaflete düşürdüğümüz, kendi 'istek ve tutkularına (hevasına)' uyan ve işinde aşırılığa gidene itaat etme.

Hac Suresi, 35. ayet: Onlar ki, Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir; kendilerine isabet eden musibetlere sabredenler, namazı dosdoğru kılanlar ve rızık olarak verdiklerimizden infak edenlerdir.

Mü'minun Suresi, 111. ayet: "Bugün Ben, gerçekten onların sabretmelerinin karşılığını verdim. Şüphesiz onlar, 'kurtuluşa ve mutluluğa' erenlerdir."

Furkan Suresi, 75. ayet: İşte onlar, sabretmelerine karşılık (cennetin en gözde yerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar.

Lokman Suresi, 17. ayet: "Ey oğlum, namazı dosdoğru kıl, ma'rufu emret, münkerden sakındır ve sana isabet eden (musibetler)e karşı sabret. Çünkü bunlar, azmedilmesi gereken işlerdendir.

Saffat Suresi, 102. ayet: Böylece (çocuk) onun yanında koşabilecek çağa erişince (İbrahim ona): "Oğlum" dedi. "Gerçekten ben seni rüyamda boğazlıyorken gördüm. Bir bak, sen ne düşünüyorsun." (Oğlu İsmail) Dedi ki: "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaAllah, beni sabredenlerden bulacaksın."

Zümer Suresi, 10.
ayet: De ki: "Ey iman eden kullarım, Rabbinizden sakının. Bu dünyada iyilik edenler için bir iyilik vardır. Allah'ın arz'ı geniştir. Ancak sabredenlere ecirleri hesapsızca ödenir."

Mü'min Suresi, 55. ayet: Şu halde sen sabret. Gerçekten Allah'ın va'di haktır. Günahın için mağfiret dile; akşam ve sabah Rabbini hamd ile tesbih et.

Kalem Suresi, 48. ayet: Şimdi sen, Rabbinin hükmüne sabret ve balık sahibi (Yunus) gibi olma; hani o, içi kahır dolu olarak (Rabbine) çağrıda bulunmuştu.

Asr Suresi, 3. ayet: Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka.

Sabır üzeri Hadisler :

Resulullah S.a.v.buyurmuş :

“Sabır üçtür:

Musibetlere karşı sabır,

Kullukta sabır,

Günah işlememekte sabır”

Başka bir hadis şerifte

Belaya sabredene 300, ibadet yapmaya sabredene 600, günah işlememeye sabredene ise, 900 derece ihsan edilir.) [Ebuşşeyh]

Resulullah S.a.v.
Iman nedir?” diye sorulduğu zaman,  “Sabırlı ve hoşgörülü olmaktır.” cevabını vermiştir. (İbn Hanbel, IV, 386.

Yine aynı sebepten dolayı Abdullah b. Mes’ûd (r.a.), sabrı “imanın yarısı” saymıştır. (Hâkim, Müstedrek, IV, 1374 (2/446).)

Hz. Ali ise sabrı, “vücuttaki başa” benzetmiştir. Hz. Ali (r.a.) için; nasıl bir vücut başsız yaşayamaz ise, Müslüman’ın imanı kemale ermesi de sabır olmadan mümkün olmaz. (Abdürrezzâk, Musannef, XI, 469.)

Resulullah S.a.v buyurmuş:

“Sabır, ancak (musibetin) ilk başa geldiği anda (olmalı)dır.” Buyurmuştur. (Buhârî, Cenâiz, 31.) 

Resûlullah (s.a.v.) buyurmuş: Namaz bir nurdur, sadaka bir burhandır, sabır bir ışıktır.( Müslim, Tahâret, 1.) 

Hak teâlâ, sevdiği kulu dertlere müptela kılar, o da sabrederse, ondan razı olur.) [Deylemi]

(Kötü komşunun eziyetlerine ölünceye kadar sabredeni Allahü teâlâ sever.) [Hakim]

(Allahü teâlâ, sabredeni sever.) [Taberani]

(En üstün ibadet sıkıntıya sabretmektir.) [Tirmizi]

(En şiddetli bela sabrın az olmasıdır.) [Deylemi]

(Yeminle söylüyorum, uğradığı zulme sabredenin Allahü teâlâ şerefini arttırır.) [Taberani]

(Geçim sıkıntısına sabredeni Allahü teâlâ Firdevs Cennetine koyar.) [Ebuşşeyh]

(Kıt kanaat geçinecek kadar az rızka sabredenlere müjdeler olsun.) [Deylemi]

(İki gözünü kaybeden sabrederse Cennete gider.) [Hatib]

(Müminin silahı sabır ve duadır.) [Deylemi]

(Allahü teâlâ buyurdu ki: Benim hükmüme razı olmayan ve verdiğim musibete sabretmeyen benden başka Rab arasın.) [Taberani]

Değerli Müslüman Kardeşlerim, ne olursa olsun, Hayır ve Şerrin Allah'tan geldiğini unutmayalım, mutlaka sabır edelim !!!

Lütfen dualarınızı eksik etmeyin

muhammedemin
Автор

Hocam lütfen acil cevaplar mısınız aile çok sıkıntıda şu an.

seher
Автор

Hocam selamünaleyküm.Hocam bir evladın anne ve babasının rızasını almadan kendi isteği ile yabancı memleketten inancı tam olmayan bir kişi ile evlenmekte ısrar etmesi ve her ne yapıldı ise de vazgeçmemesi o kişi için hayır var mıdır?Anne ve baba ne yapmalı bu konuda?

seher