ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΑΝΤΑ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ // Διονύσης Σαββόπουλος & Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου

preview_player
Показать описание
(Χρονοποιος)
Στιχοι - Μουσικη: Διονυσης Σαββοπουλος

Η διαδρομή της χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου ξεκίνησε το 1980 , όταν ο ίδιος πρωτοδημιούργησε ορχήστρα κλασσικής κιθάρας με μικρά παιδιά . Στη συνέχεια η ορχήστρα αυτή εμπλουτίστηκε με τραγούδια ή κύκλους τραγουδιών με τις φωνές και πάλι παιδιών .
Από το 1980 έως και σήμερα η χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου συμμετέχει συνέχεια σε συναυλίες στην Αθήνα όπως στο Ηρώδειο , στην Πνύκα , στην Αρχαία Αγορά , στο Ζάππειο , στο Μέγαρο Μουσικής αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού- Αυστραλίας , Πορτογαλίας , Σερβίας...
Η χορωδία ερμηνεύει έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών και ποιητών όπως Θεοδωράκη , Χατζιδάκι , Τσιτσάνη , Λοίζου , Μαυρουδή , Ελύτη , Σεφέρη , Ρίτσου , Γκάτσου κλπ.
Το 1990 έλαβε μέρος σε Διεθνή Διαγωνισμό Παιδικών Χορωδιών που έγινε στην Πορτογαλία . Της απονεμήθηκε το Πρώτο Βραβείο .
Στο θέατρο η χορωδία συμμετείχε στο μιούζικαλ ""Η Μελωδία της Ευτυχίας"", όπου πλαισίωνε την Αλίκη Βουγιουκλάκη (1994 -- 96).
Ο μοναδικός τρόπος εκμάθησης και η ιδιαιτερότητα στην ερμηνεία που έχει η χορωδία αυτή την κατατάσσει στις καλλίτερες του είδους της και ίσως την μοναδική με τέτοιο πλουραλισμό ερμηνειών .
Αθήνα. Απρίλης 2010
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΤΑ
Ποιήτρια , Συγγραφέας

-----------------------------------------------------

Η μουσική του Μπαχ φαινόταν ότι θα πέθαινε μαζί του . Ελάχιστα έργα του τυπώθηκαν όσο ζούσε και τα υπόλοιπα παρέμειναν καταχωνιασμένα σε εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες .
Αυτό που τον έσωσε από τη λήθη ήταν ένα αντίγραφο χειρόγραφης παρτιτούρας με τα Κατά Ματθαίον Πάθη , που έλαβε ο Φέλιξ Μέντελσον ως δώρο στα γενέθλιά του όταν έγινε 14 ετών .
Η γιαγιά του είχε αποκτήσει το πρωτότυπο από τον δάσκαλο πιάνου του Μέντελσον , τον Καρλ Φρίντριχ Ζέντερ , ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε βρει την παρτιτούρα σε ένα τυροπωλείο όπου την χρησιμοποιούσαν για να τυλίγουν βούτυρο .
Οι περισσότεροι ιστορικοί της μουσικής θεωρούν ανακριβείς τους ισχυρισμούς του Ζέντερ και πιστεύουν ότι απλώς είχε αποκτήσει την παρτιτούρα από έναν παλιό μαθητή του Μπαχ .
Όπως και να' χει , ο νεαρός Μέντελσον συγκλονίστηκε και το 1829 , στα 19 του χρόνια , οργάνωσε την εκτέλεση του έργου στο Βερολίνο .
Δεν μπορούσε να μην παρέμβει στη μουσική , που την μείωσε από τρείς σε δύο ώρες , αντικατέστησε ένα όργανο με πιάνο και υποβάθμισε τον μπαρόκ χαρακτήρα του έργου .
Ο Μπαχ θα απεχθανόταν το οργιώδες και ρομαντικό έργο του Μέντελσον Κατά Ματθαίον Πάθη , αλλά το κοινό στο Βερολίνο εντυπωσιάστηκε .
Αμέσως άρχισε το κυνήγι και για άλλα κρυμμένα έργα του Μπαχ , κι έκτοτε ο συνθέτης είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς παγκοσμίως .
Και να σκεφεί κανείς ότι ποτέ δεν είχε ταξιδέψει έξω από την γερμανική επαρχία του ..

Ελίζαμπεθ Λάντεη
Απόσπασμα από το βιβλίο
Η μυστική ζωή των μεγάλων μουσουργών
Рекомендации по теме