FILOGAZETE’DE “ARİSTOTELES, POLİTİKA VE ETİK” GÜNCESİ

preview_player
Показать описание
FILOGAZETE’DE “ARİSTOTELES, POLİTİKA VE ETİK” GÜNCESİ
Filogazete’de, Cuma günü saat 20.30'da gerek Batı, gerekse de Doğu’da “ilk öğretmen” olarak bilinen Aristoteles’in “Nikomakhos’a Etik” ve “Politika” adlı ölümsüz eserleri üzerinden “politika ve etik” hakkında nefis bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Gazeteci Olcay AYDİLEK soracak, Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan GÖÇMEN yanıtlayacak. Programımızda, Antik Yunan felsefesi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen çok değerli bir konuğu, Doç. Dr. Sinan Kadir ÇELİK’i ağırlayacağız. Erdem, etik, politika, politik toplum, yaşam ve iyi yaşam, iyi yurttaş, konuşma ve politika ilişkisi, erdemli şehir gibi felsefe tarihine damga vuran kavramları enine boyuna konuşup, tartışacağız. Ufukları kaynaştırmak üzere bekleriz.
İşte konu başlıklarımız:
-Aristoteles kimdir, felsefe tarihindeki yeri ve önemi hakkında neler söylenebilir?
-Aristoteles, neden “ilk öğretmen” olarak kabul ediliyor? Bugünkü dille ifade etmek gerekirse hangi bilim dallarının gelişmesinde öncülük etmiştir?
-Politika nedir? Politik ya da siyasal toplum ne demek? Politikanın hedefi nedir?
-Politika ve etik, Antik Yunan’dan günümüze filozofların inceleme konusu olagelmiştir. Bugün politikadan daha çok güç ilişkileri anlaşılıyor. Bu bağlamda politika, etiği dışladı mı?
-Aristoteles, Nikomakhos’a Etik ile Politika kitabı arasında sistematik bir ilişki kurar. Söz konusu etik kitabında Aristoteles’in ortaya koyduğu “iyi insan” ya da “erdemli insan” teorisi nedir? İyi insan için zorunlu koşullar nelerdir? Politika kitabı, bugünün dünyasına ve insanına neler söyler ve düşündürür?
-Aristoteles’in, politika teorisine temel oluşturan “erdemli toplum” hakkında neler söylenebilir?
-Politika, bir yandan “iyi yurttaş” teorisi ortaya koyarken, diğer yandan da ahlakın politikaya nasıl bir çerçeve oluşturabileceğini göstermeyi amaçlar. Bu çerçevede etik ve politika ilişkisini nasıl analiz edebiliriz?
-Modernler, politika ile ahlak arasında bir ilişki kurar mı?
-Politika kavramı üzerine düşünen modern filozoflar ahlak kavramından vazgeçtiler mi?
-Modern filozoflar politika ile ahlak ilişkisini nasıl düşündü ve yorumladı? Bu konuda Aristoteles’ten ne öğrendiler?
Filogazete’de, Cuma günü saat 20.30’da bu soruların yanıtlarının ardına düşeceğiz. Türkiye’de, politikanın etikle ve iyi yurttaşla ilişkisinin de irdeleneceği bu özel programa davetlisiniz.
Рекомендации по теме