Cum să înțelegem bătrânețea? | Bun Bine | cu Horia-Roman Patapievici

preview_player
Показать описание
Vă invit să ascultați un episod plin de înțelepciune și reflecții profunde. E o conversație care vă va inspira să vedeți fiecare etapă a vieții într-o lumină nouă și să prețuiți frumusețea fiecărei vârste.

În cadrul brunch-ului Bun Bine | Despre Longevitate, am avut bucuria și onoarea să discut cu Horia-Roman Patapievici despre aspectele esențiale ale vieții: longevitatea, tinerețea, bătrânețea și frumusețea fiecărei etape. Am vorbit despre impactul modernității asupra sănătății și bătrâneții, am reflectat asupra moderației și am punctat rolul medicinei moderne în procesul de îmbătrânire. Domnul Patapievici ne-a oferit perspective noi despre acceptarea morții, despre psihoterapie și spiritualitate, precum și despre percepția vremurilor pe care le trăim, reflectând dacă cu adevărat "înainte era mai bine".

Mulțumesc încă o dată invitaților, tuturor colegilor, prietenilor și partenerilor mei, celor care au pus umărul alături de mine la toata experiența asta. 🙏🏻

Mulțumesc #UniCreditBank că ne inspiră și este alături de noi la aceste evenimente, încă de la început. #OurCommunities ‪
Mulțumesc @AquaCarpatica, partenerul nostru care ne hidratează. ‪
Mulțumesc #EstetiqueMedicalCenter pentru că ne-au susținut și la această ediție.

Project Manager: Claudiu Enescu

TIMESTAMPS

00:00 - Intro
02:34 - Prezentarea temei
03:00 - Prezentarea invitatului
05:00 - Omul modern si moartea
08:46 - Vitalitatea
10:26 - Longevitatea ca amanare a mortii
17:50 - Modernitatea. Civilizatia modernitatii.
20:53 - Tineretea si santatea
21:43 - Batranetea si intelepciunea
23:57 - Batranetea privita ca un handicap
25:04 - Mitul sanatatii perfecte
28:36 - Moderatia
29:58 - Tineretea inseamna resurse nelimitate
32:37 - Nevinovatia devenirii
33:44 - Frumusetea tineretii
34:40 - Elogiul batranetii
37:10 - Sanatatea perfecta e o utopie
39:19 - Medicina moderna si imbatranirea
42:01 - Imbatranirea releva frumusetea vietii
43:36 - Succesiunea etapelor vietii
45:38 - Batranetea: o varsta care trebuie pretuita
47:48 - Civilizatia modernitatii occidentale
55:49 - Acceptarea mortii
56:59 - Suflet vs psihologie
1:01:35 - Exercitiile spirituale
1:05:29 - Psihoterapie vs spiritualitate
1:09:50 - Repudierea religiei de referinta
1:16:19 - Perspectiva spiritualitatii
1:16:51 - Conexiunea cu Dumnezeu
1:19:20 - Viata, mai mult decat sanatate
1:24:21 - Timpul: prieten sau inamic
1:25:45 - Interpretarea textului lui Nietzsche: "Dumnezeu a murit"
1:30:34 - Conflictul intre generatii
1:32:00 - Inainte era mai bine?
1:41:50 - Concluzii si multumiri
1:43:37 - Multumiri parteneri
1:44:15 - Outro

👨🏼‍⚕️Cine sunt eu?👨🏼‍⚕️Mihail Pautov, medic specialist si ex-chirurg. Activ interesat de sanatate aplicabila si de bun simt, medicina pacientului sanatos, sanatate optima, longevitate, nutritie si motivatie in sport; host la MediCOOL - A1.

Hai sa ne conectam!

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Domnul Patapievici un munte de înțelepciune, ca și domnii Pleșu și Radu Paraschivescu, i aș asculta la nesfârșit! 👏🏻👏🏻👏🏻🎩

feliciadascalu
Автор

Superb, impresionant! Fără cuvinte! Mulțumesc pt invitatul dvs!

teodoravasile
Автор

Un discurs superb ! E minunat cum arta cuvântului aduce substanța înțelepciunii în "nevinovăția devenirii"!🫶👏👏

ancanadasan
Автор

Bună seara, vă ascult cu mare atenție!

mariamary
Автор

La mai multe podcast-uri cu dl Patapievici. Magic! L-am ascultat cu mare placere! Un geniu!👌👌👌👌Va multumim!

alinaionescu
Автор

Ref la spiritualitate, cel mai mare învățător al timpului a enunțat un secret al fericirii noastre:
„Fericiți sunt cei conștienți de necesitățile lor spirituale" Matei 5:3

Mulțumim mult pt munca dvs domnule doctor Mihail.

Succes si bucurii in continuare

carpmonicapicteaza
Автор

Daca asi fi venit pe acest pamint doar pentru 70, 80, 90 ani, si totul s ar termina la mormint, eu nu a si fi vrut sa ma nasc.Dar citind Biblia, cuvintul Lui Dumnezeu, am descoperit ca suntem trimisi pe acest pamint cu un scop (sa devenim copii de Dumnezeu ) si sa schimbam cit de putin in bine in jurul nostru ceva, iar cind am incheiat socotelile cu aceasta viata, Dumnezeu ne a pregatit o viata vesnica.Pe Dumnezeu nu L vedem, cind credem cuvintul, credem in El.

erminacalugaru
Автор

Un discurs idealist, din păcate nerealist. Sunt medic si in general bătrânețea e dură, cei care au bani, au muncit constincios si cu cap, se pot bucura de bătrânețe mai liniștită, dar in general este un declin la care te uiți de pe margine.
Ale tinereții valuri sunt prea puternice, talazuri necontrolate, bătrânețea e mai calmă, un lac neputincios de multe ori. Singura frumusețe este, că daca e liniștit, in el se reflectă cerul si natura înconjurătoare.

mihaiserbu
Автор

Am fost de acord cu tot ce a spus domnul doctor prin prisma bătrâneții mele.Asa cum și dl doctor spunea ca astăzi bătrânii sunt dati la o parte și suntem considerați cu concepții învechite atât de copoiii noștri cat și de generațiile tinere.Daca insistam asupra unei decizii luate de copiii noștri și pentru ca nu știu cum sa o păstreze curata pana la sfârșit, ne scot vinovați pentru ca am vrut sa facem bine(ca orice parinte)care-l doare de sufletul copilul lui.Alt aspect și mai grav este faptul (la mine este cazul) ca din start nici nu ne mai întreabă decât dacă este ceva de măncare(pentru asta suntem cei mai buni și dulci parinti).A fost posibila educația lor pana pe la sfârșitul liceului, apoi singuri si-au ales drumul în viata.Cel mic a făcut o facultate și un masterat în zadar, nu l-a angajat nimeni pt ca nu avea experienta în domeniu.Abia atunci si-a deschis ochii mari și a trebuit sa mai facă o facultate sa se poată angaja.Totul a făcut fără sa știm exact ce se intampla.Cel mai mare, pe la jumătatea conservatorul ne-a făcut o mare figura, de unde m-am ales cu un diabet.S-a echilibrat greu apoi.Totul a fost făcut fără sa vorbească cu noi despre plecarea lui în Franța.
Am făcut și eu ce fac toți părinții care se vad neputincioși a își ajuta copiii.Am făcut 2 ani de rugăciuni pe la biserici și mănăstiri ca apoi sa ma ajute Bunul Dumnezeu cum nici nu am sperat.In concluzie, copiii noștri, nici măcar nu au sesizat cat ne doare acest aspect.Macar da ne fi pregătit cumva.Acum, se uita la noi asa cu suferință care nu se vede dar se simte, ca îmbătrânim pe zi ce trece .
În ceea ce privește relațiile cu exteriorul tot din aceasta perspectiva, am avut bucuria sa constat ca la mulți le-am cucerit încrederea și ma întreabă prin mesaje "ce părere am?!".Acest fapt nu îmi creaza un sentiment de mândrie caci nu eu l-am cautat, dimpotrivă este o obligație sa răspund având în vedere experienta vieții mele.Vreau sa va mai spun ceva și închei.Dupa vreo 55 de ani am simțit greșelile mele din trecut, apoi, greșelile de zi cu zi .Îmi fac acum la culcare o revizuire a comportamentului meu conform cerințelor creștine și nu este zi sa nu cer iertare pentru ca nu este zi sa nu greșesc cumva.
Ca bătrân trecut prin viata(68 ani) pot spune despre bătrânețe ca este foarte frumoasa dacă știm sa ii dam valoare.Fiecare etapa a bătrâneții suferă modificări mai ales fizice.Simt bătrânețea ca o pasare scoasa din colivie dar care nu mai poate zbura.
Atunci când trăiești cu Dumnezeu alături sau în inima (e mai bine asa)nu mai simți nimic negativ chiar dacă exista, toată nădejdea și de toate grijile nu mai sunt responsabila.M-am lăsat în voia Lui Dumnezeu și nu îmi este frica de moarte.Nadajduiesc ca toate nedreptatile si durerile nu vor mai fi si ca vom avea parte de o veșnicie alături de Cel pe care L-am iubit.Amin!

adrianabarbu
Автор

Incredibil. Un subiect de care nu știam că am nevoie.❤

andrewb
Автор

Felicitări domnule doctor Mihail că l-ai invitat să vorbească în conferința dumneavoastră pe domnul intelectual și filozof român Horia Roman Patapiefici. Domnul Horia Roman Patapiefici este un mare intelectual care a citit foarte multe cărți și cunoștințe foarte multe lucruri interesante despre foarte multe domenii de activitate. Încă din copilărie și adolescență îi apreciez si îi stimez pe domnii intelectuali și filozofi români Horia Roman Patapiefici, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu.

ungureanumonica
Автор

Domnule doctor vă mulțumesc pentru modul inteligent în care ați moderat intervenția invitatului dumneavoastră, un adevărat erudit.
Respect!

daublerelena
Автор

Fără îndoială dl Patapievici este parte a elitelor contemporane și aduce un plus valoare neprețuit. Faptul de a aduce în discuție idei, concluzii, puncte de vedere ale unor scriitori, ganditori, filozofi pe care mulți dintre noi probabil că nu i vom asimila, citii niciodată in viață este inestimabil. Ei sunt cei care ne duc mai departe. Chapeau.

alexalexandru
Автор

Ce colaborare inspirata!!! Multa lume nu il stie pe dn. Patapievici ( cei tineri, ca si mine, in special ) dar acum au sansa, si chiar recomand cordios, sa il descopere . Felicitari, Mihail! Esti o minune in educatia din Romania 🎉

boncieOG
Автор

Sa-i spunem MURITUDINE, termen auzit de multa vreme !Multumiri, domnule Patapievic!

anajucan
Автор

Dr. Mihail,
Bravo pentru mijlocirea reauzirii minunatului invitat!

Mulțumiri amândurora!
🌹

georgetacazacu
Автор

Ascult cu mare interes emisiunile dvs si a multor oameni care au ce spune. Felicitări!
Este la fel si exemplul acestei emisiuni.
Însă la capitolul spiritualitate încă nu am auzit abordarea corectă. Cel mai tabu subiect datorită faptului că religiile sunt fizice doar.
Singurul loc unde găsim răspuns corect este in Biblie. Trăim in epoca de Har in care Dumnezeu a incheiat un nou Legământ cu omul după Crucificare.
Așa încât s au schimbat lucrurile față de vechiul Testament unde oamenii nu puteau sa3 comunice direct cu Dumnezeu decat prin preoți, împărați, proroci.
Teligiile din pacate au rămas la acele obiceiuri.
Există două posibilități de abordare una orizontală pământească, carnală deci merge totul după simțuri.
A doua este cea verticală care este calea Spirituală și aceasta este adevărata posibilitate de a comunica direct mai corect de a fi in părtășie cu Dumnezeu prin Duhul Sfânt care s a pogorât de Rusalii pe pământ si a fost dat cu acest scop.
Datorită faptului că Dumnezeu nu ne a creeat roboti ci cu liber arbitru nu toți acceptă si traiesc cu acestă uriașa posibilitate.
Nasterea din nou se referă tocmai la actul in care duhul tău mort din momentul pacatului lui Adam si Eva.
Acest duh a fost mântuit prin Isus cu jertfa Supremă si poti sa l accepți conf Bibliei
Si din acel moment duhul tău se naste din nou și îl primeste pe Sfântul Duh in duhul său. Aceasta este inceputul unei vieti Spirituale.
Mai este o altă spiritualitate care nu este Biblică si care din pacate se practică care ia legatura cu opusul lui Dumnezeu adică cu diavolul. Pt că acestea sunt cele 2 mari puteri spirituale, duhovnicești.
Astrologia, Numerologia, șamanismul, ghicirea, horoscopul nu o să le găsești in Biblie deci nu sunt biblice.
A amesteca in schimb cele două nu este benefic.
La Dumnezru edte ordine, rânduială pace si iubire.
Mulți deschid uși către cel rău prin aceste lucruri si după aceea se întreabă păi... Unde a fost Dumnezeu?! Cand se întâmplă un lucru rău. Răspunsul este acolo unde l ai lăsat ignorând voința Lui.
Plata intodeauna o vei primi de la cel pe care l slujești. Simplu si corect.

zinetitarr
Автор

Te poți bucura cand stii cine ești cand stii cine este Dumnezeu si cât de mult te iubește si ce a înfăptuit pt oameni pt tine pt mine doar că El a avut si are partea Lui in orice lucru care se doreste(in voia Lui) dar ai si tu partea ta de făcut...

zinetitarr
Автор

Doamne, ce mic ma simt! Exceptional, mumtumiim!

paddo
Автор

Am 76 de ani (aceeași site cu copiii)și vreau să vă urmez exemplul
domnul H.R.Patapievici.Batranete înțeleaptă cu sănătate sănătate!❤

ibisturm