Türk Meclisinin Kürt Tarihi: 1876-1990

preview_player
Показать описание
Türkiye'nin modern tarihinde Meclis deneyimi genellikle 1876'da açılan Osmanlı Meclis-i Mebusanı'ndan itibaren başlatılır.

Bu podcast'te Türkiye'nin Meclis deneyiminde tarihsel olarak Kürtlerin nasıl temsil edildiğini veya edilemediğini dönemsel bağlamlar çerçevesinde ele aldım, verilerle anlattım.

+ Osmanlı Meclis-i Mebusanı'ndan bugüne Türkçe nasıl zorunlu dil haline getirildi, Kürtçe yasağı nasıl uygulandı, neden bugün Meclis tutanaklarına Kürtçe "X" veya "Bilinmeyen" dil olarak kayediliyor?

+ Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda Kürt vekiller var mıydı, Kürt ve Kürdistan deniliyor muydu, Kürtçe konuşulabiliyor muydu?

+ Mustafa Kemal'in başkanlığında 23 Nisan 1920'de kurulan Büyük Millet Meclisi'nde ya da Birinci Meclis'te Kürt vekilleri var mıydı, kaç kişiydiler, Kürt meselesi nasıl konuşuldu?

+ 1923'te yenilenen Meclis ile birlikte CHP'nin Tek Parti dönemi boyunca Kürtlerin temsili mümkün olabildi mi?

+ Adnan Menderes'in Demokrat Partisi döneminde nasıl bir Kürt temsili esas alındı, kaç Kürt vekil vardı, neden DP'yi tercih ettiler, DP'nin Kürt siyaseti neydi?

+ 1960'lardaki Türkiye İşçi Partisi (TİP) nasıl bir Kürt siyaseti izledi, Kürtler nasıl temsil edildi, neden kapatıldı, bugünkü TİP'ten farkı neydi?

+ 1970'lerin Bülent Ecevit liderliğindeki CHP ile Süleyman Demirel'in liderliğindeki Adalet Partisi'nde Kürtler nasıl temsil edildi, hangi "Kürtçü" isimler vekil oldu?

+ 1970'lerden itibaren yükselen Kürt muhalefetinin Türk Meclisine yaklaşımı nasıldı?

+ 12 Eylül Darbesi sonrasında hangi milletvekilleri Kürtçülük suçlamasıyla tutuklandı, işkence gördü?

#kurd

#seçim2023

#kurdistan

#tbmm

#kurdish

#mustafakemalatatürk

#adnanmenderes

#TİP

#chp
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kürtlere 4 bi yandan asimile edilmeye çalışılan ve malesef büyük ölçüde başarılı olunan bu zamanda sizin gibi tarihçilere çok ihtiyacımız var. Var olun ❤❤❤

Ekmekyoksapastaye
join shbcf.ru