Zeytinde Yağ Oranını Arttırmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

preview_player
Показать описание
Herkese selamlar zeytinci dostlarım.

Hasat sezonunun açılmasıyla birlikte tüm üreticilerimizde tatlı bir telaş hakim. Tabi hasatı yapılıp yağ çekimi tamamlanan bazı üreticilerimizden gelen yoğun bir soru oldu. Zeytindeki yağ oranı nasıl artacak?

NEDİR BU YAĞ ORANI ?
Zeytin hasatından sonra yağlık değerlendirilecekse bir işletmede çektirme işlemi yapılır. Toplam zeytin kilosu, çıkan yağın kilosuna bölünür. Çıkan sonuç bizim aslında bir senelik bakım karnemiz mahiyetindedir. Bu değerler 4-5 e kadar kabul edilebilir ama 5 i aşıyorsa bir şeyleri eksik yaptık demektir.

YAĞ ORANINI ARTTIRMAK İÇİN NE YAPMALI ?
1) Doğru bir bakım süreci şart. Unutmamak gerekir ki kaliteli yağ kaliteli zeytinden elde edilir. Toprak ve yaprak analizi ile sezona başlamak en önemli adım. Bu sayede topraktaki eksiklikler ve antagonistik etkiler tespit edilip beklenen verime göre bitkiye verilmesi gereken besinler planlanır. Meyveyi tutturduktan sonra da zararlılarla mücadele etmemiz gerekecek.

2) Az ama sık sulama bir diğer önemli husus. Özellikle bahar yağmurları almayan bölgelerde çiçek öncesi başlanan ve sulama isteğinin pik yaptığı çekirdek sertleşme dönemi ve ardından yağlanma dönemiyle finali yapan bu süreç çok önemlidir. Sulanmayan daha doğrusu toprakta yeteri kadar nemi bulamayan ağaçlar hele de çok yüklü iseler kesinlikle gelişmeyecek küçük kalacaklardır. Düzenli şekilde sulanarak yazı atlatan zeytinler su stresine hiç girmediğinden su oranı oldukça düşecektir.

3) Doğru hasat zamanı da bir diğer etmen. Erken hasat dediğimiz daha yeşilken toplanan zeytinlerde yağ oranı düşük çıkacaktır. Sulamayla bağlantılı olarak şunu da ifade etmek lazım. Eğer sulama yapılmayan bir bahçede hasata yakın dönemde yağmur yağarsa ağaç su stresinde olduğundan taneleri tamamen suyla dolduracaktır. Böyle durumlarda havaların biraz daha soğuması beklenip agacın tamamen suyunu çekmesi hedeflenmelidir. Ağaç suyunu çekerken meyvedeki yağ oran artacak çektirme maliyeti düşecektir. Dikkat ederseniz artan yağ oranı olacaktır, yağ miktarı aynı kalacaktır. Yani soğuk yemesi meyveyi yağlandırmaz.

3)Soğuk sıkımlarda yani 28 derecenin altındaki sıkı8mlarda yağ oranı düşer. Evet yağın kalitesi daha iyi olur fakat düşük sıcaklıktaki yoğurma işleminden dolayı bir miktar oranda düşüş yapacaktır. İdeal çekim aralığı hem yağ miktarı hem kalitenin korunması için maksimum 35 derecelere kadar olan sıkımlardır. Bunun üstündeki değerlerde yağın besin değerleri düşmektedir. Tabi çektirme süreleri de 40-45 dk yı düşmemelidir.

Yıllardır bu saydığım etkenleri göz önünde bulundurarak 3kg den 1kg yağ alabiliyoruz. Sizlerde bu hususlara özen göstererek çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Saygılar, sevgiler, selamlar...
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Aleyküm selam Yunus ağam. Dediklerinin çoğunu yapmaktayız, sulama hariç, bahçe alaninda öyle bir imkan olmadigi için. Bu sene daha önce de söyledim, ısırgan fermante, odun külu fermantesi, gulleci bulamacı, arada toz mpk yapraktan verdik. Bakalım, 29 Ekim hasada başlıyoruz, Allah tüm çiftçilerimizin emeğini bereketli kılsın. Selametle...

zafersubs
Автор

ve aleyküm es selam kardeşim..çok güzel bilgiler vermişsiniz..Allah razı olsun..

arezzogiyim
Автор

Gardaş Bizim KKTC deki tepeler üzerindeki zeytinler sadece kışın aldığı su ile meyveye oturur, Uygun yerdekilerin altı yılda iki üç defa sürülürken yamactakilerin sadece dip ve iç temizliği yapılır, buna rağmen üç veya dört kilogram da bir litre yağ verir, diyeceğim o ki, 60 kök haftada bir bir saat damlama su verdiğim ilaç ve gubresini verdiğim ağaçlarda ise 5, 6 kiloda bir litre yağ alıyoruz, aslında iş zeytinin cinsi ve bölgesi diyebilirim,

mustafabozkurt
Автор

Allah razı olsun Yunus kardeşim bilgilerinizden güzel istifade ediyoruz.

niyaziozcan
Автор

Çok yararlı, tam da ihtiyacım olan bilgileriniz, açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Hasadınız bereketli olsun inşallah.🙏

hurriyethacerozkanoglu
Автор

önce beğeniyoruz sonra SONUNA KADAR IZLIYORUZ

buranadler
Автор

Çok faydalı video anlatım oldu teşekkür ederim yunus usta

erkankanat
Автор

Zeytinin sofralık mı yağlık mı olduğu nasıl anlaşılr

tayyaraltun
Автор

Harika bilgiydi çok teşekkürler.bereketiniz binlerce oldun.

feridesesver
Автор

Yunus bey zeytin sapını guclendirmek icin hangi uygulamayi yapmak lazim?

adnandemirel
Автор

Yağlık ve yemlik hangi çeşit almalıyız teşekkürlwr

cansuunal
Автор

Selam aleyküm yunus abi hangi cins yağlık fidan dikimini önerirsiniz
Şanlıurfadan selamlar saygılar

misiseyditekin
Автор

Ve aleykümselam abi. Videonuz harika çok iyi anlatıyorsunuz. HZ.ALLAH razı olsun sizden

mehmetyaman
Автор

Ve aleykümsalam hocam dilinize sağlık cok verimli anlatım oldu

arenateknoloji
Автор

Merhaba. Emeğinize sağlık, çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz. Sizin gibi insanları gördükçe ülkemle gurur duyuyorum. Bahçeniz nerede acaba merak ettim

mustafacelik
Автор

Hocam biz zeytin ağaçlarımizin arasinda tavuk bakıyoruz, dunek bahçenin içinde.Tavuklarin yerini degistirmemizi tavsiye edermisiniz? Teşekkürler

gerrardlfc
Автор

Çok değerli bilgiler veriyorsunuz hocam .Allah sizden razı olsun. Hayırlı Cumalar.

ilyastolu
Автор

RABBİM ÜRÜNÜNÜ HELALİNDEN BEREKETLİ KILSIN İNŞALLAH.

gokselozguner
Автор

Konuyla ilgili geliştirmişsiniz kendinizi. Verdiğin bilgiler değerli. Katılmadığım detay "3 kiloda bir kilo" yağ verimi. Öyle bir şey mümkün değil. Biz de zeytinciyiz. Akıl var mantık var.

enverkesinliklehaklsnkarde
Автор

Benim tecrübem şu ki 1 toprak tahlili yapılmalı hangî gübreye ihtiyaç varsa o kullanılmalı 2 her yıl bordo bulamacı ve güllece atılmalı 3 sulama imkanı varsa sulama yapılmalı 4 her yıl budama yapılmalı 5 fazla ürün fazla yağ demek deyildir yağ istiyorsan yağlık cins zeytin dikecen kombine cins yani hem yağlık hem turşuluk zeytin var ama verim ona göre hiç bir kombine cins zeytin yağ veriminde kilis karasını geçemez 2.4 kg ama toplaması zahmetli sarı kulak toplamsı zevkli aroması süper yağ verimi 4 kg de 1 kg falan filan en iyisi elindeki kıymetini bil

ucanturk