Ebeveyn Okulu: Ergenlik: Kriz mi, fırsat mı?

preview_player
Показать описание
Ebeveyn okulunda bu hafta insan gelişiminin en önemli evrelerinden biri olan ergenlik dönemi ele alınıyor. Ergenlik, onlu yaşlar boyunca devam eden uzun bir evre ve anne-babalar için çoğu zaman zorluklar içeren bir kriz dönemi olarak görülüyor. Ergenlikte insan yeni bir kimlik kazanma süreci yaşarken, sosyalleşme sürecinde ciddi değişimler göze çarpıyor. Peki, böyle önemli bir dönemde anne-babalar ne yapmalı, nasıl düşünmeli? Bu haftaki bölümde çocuğun/gencin genel durumu, anne-baba tutumlarının çocuğun gelişimine etkileri, hakkında Uzm. Psk. Burak İsmanur ve Dr. Nevin Eracar söyleşilerine devam ediyorlar. Çocukla iletişimde basit ama önemli tavsiyeleri de içeren bu haftaki söyleşide; aidiyet, öfke kontrolü, saldırganlık, şiddet gibi gençliğin önemli gündemleri inceleniyor.

Ebeveyn Okulu programı küçük yaşta çocuğu olan anne-babaların yanısıra, yaşı ilerlemiş çocuklara sahip ebeveynleri de programı izlemeye davet ediyor. Anne-baba adayları, eğitimciler ve "insan" ın gelişim sürecini merak eden herkesin merakla izleyebileceği Ebeveyn Okulu bu hafta, "Ergenlik: Kriz mi, fırsat mı?" başlıklı bölümüyle yayınlanıyor.

Katıl butonuna tıklayıp gücünüz oranında destek olarak daha etkili bir yayıncılık yapmamıza katkıda bulunun!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Çalışmalarımızı devamını merakla bekliyoruz 😍

guzinpinarbasi
Автор

Kendimi iyi hissettiğim bur gerçek. Çevremle de paylaşıyorum.

fab
Автор

Ülkemizde bir çok üniversitede psikoloji yüksek lisans bölümlerine her alandan mezun kabul edilmekte, ön şartların bu kadar denetimsiz olması kimin suçudur? Örneğin bu şartlardan biri, bir çok üniversitede kısa sürede tamamlanan bilimsel hazırlık dersi alıp psikoloji yüksek lisanlarına başlatmalarıdır. Bu bölümün, alan harici lisans mezunlarına 1 yıl gibi kısa sürede eğitiminin verilip hemen psikoloji yüksek lisanslarına başlatılması bu bölümden mezun kişilerin kazanılmış haklarının açık bir sömürüsü değil midir?

Tpd fahiş fiyatlarla eğitim satıp zaten iş bulmakta zorlanan ve belki bulamayan mezun/öğrenci sömürmek yerine neden bu konularda çalışmıyor, belirli yerlere baskı kurmuyor, üç maymunu oynuyor. Bu alanda, diğer benzerleri gibi suyun başında olmanın keyfini çıkarıp hakların sömürüsüne sessiz kalmaya devam edecekler mi?

O kadar kötü bir sistem oluşturulmuş ki, psikoloji sertifika eğitimlerini geçiniz. Sahte yabancı üniversitelerden sözde yüksek lisans veya doktora eğitimi alıp bunları utanmadan cv’lerine ekleyen bir çok kişi bulunmakta. Yök’ün tanımadığı, web siteleri harici var olmayan, parayı yatırmanın yeterli olduğu bir sistem. Ve bu sistemin sahte olduğunu anlayamayan alan mezunları. İşte sizlere denetimsizliğin boyutu ve bütün olanlara sessiz kalan sözde bir dernek.

Mesleği icra eden kişilere de bir çift lafım bulunmakta, potansiyel kazançlarınız düşmesin/bölünmesin gibi düşünceler ile mesleği icra ederken, mezun olup bu mesleği yapmaya çalışan kişilerin önünü tıkamak için elinizden gelen her şeyi yapmaktasınız. Bu alanda yetiştirmek üzere yeni mezun alıp kendi yanında/kurumunda kazanç kaybetme kaygısı yaşamadan hem deneyim kazandırıp hem iş veren bir iki idealist kişi haricinde kimse bulunmamakta. Sözde çok sevdiğiniz bölümünüze en büyük kötülüğü yine kendiniz yapmaktasınız.

Hepinize, düzgün işleyen örgütlü psikologlar birliğini oluşturduğunuz güzel günleri görmenizi dileyerek yorumumu sonlandırıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.

ahmetvdurmaz
Автор

Merhabalar öncelikle değerli bilgi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Psikoloji bölümüyle ilgili kafama takılan bazı sorular ve sorunlar var onları Nevin hocama ve topluluğa kısaca paylaşmak isterim. Ülkemizdeki psikoloji bölümlerinde verilen eğitim ve bu eğitimi alan mezunlar hakkında ne düşünüyorsunuz ? Sizce psikoloji bölümü şuanki haliyle ne kadar gerekli bir bölüm, sadece parası olduğu için herkesin okuma hakkına eriştiği sıradan bölümlerden farkı nedir ? Neden psikoloji bölümünden mezun olan bir öğrenci, dört sene aldığı eğitim sonunda kendisinde, ya yüksek lisans yapmak ya da birçok özel kuruma tonlarca para verip sertifika alma peşinde koşma ihtiyacı duyuyor ? Ve bunları ne için yapıyor, özünde iyi bir psikolog olmak için mi, yoksa diğer mezunlara fark atıp asgari ücretle çalışabileceği bir iş bulma ihtimaliyle mi ? Neden TPD mesela bu psikoloji öğrencilerine yönelik sömürülere ses çıkarmıyor ? Üstüne üstlük paralı eğitimler açarak bu insanların sömürülmesine kapı aralıyor. Ülkemizde öğrencileri hem maddi hem manevi bu kadar fazla sömürülmesine yol açan başka bir bölüm var mıdır, bilemiyorum ve ne acıdır ki bu sömürülen kişiler ileride daha sonra insanları rahatça saçma sapan hiçbir bilimsel niteliği olmayan birçok terapi yöntemleri ile sömürebiliyor, nihayetinde kendi gözümde psikolojinin bilim alanında ki yeri hala tartışmalı olmakla birlikte, bunca mezunun olmasını da toplumun zihin sağlığı açısından tehlikeli görüyorum.

yucelcagdasmalli