«Ασπροσυγνέφιασε ο ουρανός…», τσάμικο (Τζουμέρκα) ~ Μουσικό Σχήμα 'Λαλητάδες'

preview_player
Показать описание
Από το παραδοσιακό Μουσικό Σχήμα "Λαλητάδες" αποτελούμενο από τους : Δημήτρη Τσίπρα (τραγούδι), Δημήτρη Ρίζο (κλαρίνο), Γιώργο Φλούδα (βιολί), Μαριφένια Ρίζου (τραγούδι - λαούτο), Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα (λαούτο) και Ματίνα Τζήκα (τραγούδι - ντέφι), ακούμε ένα πολύ όμορφο Τζουμερκιώτικο τραγούδι του γάμου με αναφορά στο ξύρισμα του γαμπρού.

Οι ίδιοι στίχοι ή περίπου ίδιοι απαντώνται και σε άλλη Ηπειρώτικη εκδοχή αλλά σε άλλη μουσική φόρμα και ρυθμό.

Τραγούδια σε πολλές παραλλαγές αναφέρονται στο γάμο. Ο ποιητής λαός δόμησε και στιχούργησε τραγούδια για την κάθε στιγμή της γαμήλιας τελετής, που μαζί με τα λαϊκά πανηγύρια, γιόμιζαν με χαρά τους ανθρώπους, κυρίως της υπαίθρου χώρας: Τραγούδια για το ζύμωμα της κουλούρας του γάμου, για το πάρσιμο του νερού από την βρύση, για τον δρόμο που πάνε στο νερό, για το στόλισμα της νύφης, για το βάλσιμο της νύφης στο νυφικό κάθισμα, για την ανταλλαγή δώρων, για το στόλισμα του γαμπρού, για τον πηγαιμό του γαμπρού στο σπίτι της νύφης, για τους συμπεθέρους, για την αναχώρηση της νύφης από το πατρικό σπίτι, για τη διαδρομή μέχρι την εκκλησία, για την τελετή του γάμου, για την άφιξη της νύφης στο σπίτι του πεθερού, για τον χορό των νεονύμφων, των κουμπάρων και των συμπεθέρων, για τα μετά το τραπέζι, παινέματα στη νύφη, στον γαμπρό και στον κουμπάρο και τέλος για τα πιστρόφια, την επιστροφή δηλαδή της νύφης, συνοδευόμενης από τον γαμπρό και συγγενείς του, σε οκτώ ημέρες από τον γάμο, στο σπίτι των γονέων της, στο οποίο γινόταν μεγάλο γλέντι.

Σημαντική θέση στα τραγούδια αυτά του γάμου έχουν και εκείνα που αναφέρονται στο ξύρισμα του γαμπρού. Για ημέρες ο γαμπρός έμενε αξύριστος. Τις πρωινές ώρες της ημέρας του γάμου ο κουρέας, μαζί με τους φίλους του, συνοδεία μουσικών οργάνων, στην αυλή του σπιτιού και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, έκανε το ξύρισμα του γαμπρού. Τα ποτά βοηθούσαν στην επαύξηση της χαράς και στα ευφυή πειράγματα του γαμπρού. Το τραγούδι μας επιχωριάζει στα ορεινά χωριά της Αρτας (Ραδοβίζια και Τζουμέρκα). Ο ουρανός ασπροσυννέφιασε γιατί υπάρχουν μηνύματα χαράς (επικείμενος γάμος), στην οποία χαρά θέλει να έχει συμμετοχή και η φύση. Και εάν ήταν καλοκαίρι τ’ άσπρα σύννεφα, θα δρόσιζαν τον τόπο και τους ανθρώπους. Τα ξυράφια ήταν από τα Γιάννενα, πόλη των τεχνητών και των εξειδικευμένων. Τα ακόνια από την Πρέβεζα, το λιμάνι της Ηπείρου με τις εισαγωγές αγαθών από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση.... Αγαπημένοι μου Λαληταδες.... Ανυπομονώ να ξαναβρεθούμε σε γλέντι.

sxortsianitisa
Автор

Πολύ ωραίο τραγούδι. Το φύσημα του κλαρίνου γνησιωτατο. Μπράβο.

ΚωσταντίνοςΣκαλτσής
Автор

Οι ομορφότερες στιγμές του Τζουμερκιώτικου γάμου όπως ακριβώς μας τις αναφέρει ο κ. Χρήστος Σπύρου και όπως τις βιώσαμε !

giorgosfloudas
Автор

Ένα καταπληκτικό τραγούδι αντιπροσωπευτικό των Τζουμέρκων με την υπέροχη φωνή του Δημήτρη Τσίπρα ..Τον ευχαριστούμε πολύ και όλους τους Λαλητάδες.Θα προτιμούσα στον τίτλο να γράφει σσπροσυγνέφιασε ο ουρανός όπως αναφέρεται και στο τραγούδι. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση...

sxortsianitisa
Автор

Πολύ όμορφα λόγια και πολύ ωραία απόδοση μπράβο σε όλους και σε σάς κύριε Χρήστο!!! Καλή Κυριακή....

tzenitzenaki
Автор

Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α ! ! ! ..
Χ ρ ή σ τ ο για το υπέροχο τραγούδι που

cristospappas
Автор

Υπέροχο συγκρότημα οι Λαλητάδες, ωραίο και το τραγούδι ! ( Ο Δ. Τσίπρας είναι στο τραγούδι ; )

shalapahoulias
Автор

Στο τέλος ξουράζουν τον γαμπρό... Από τα ομορφότερα τραγούδια του γάμου.Γεια σας φίλοι μου Λαλιταδες.

ΒασωΣκουρολιακου