Το Παράλογο Παιχνίδι - Επ.1 - LIVE - Γιάννης Σαρακατσάνης

preview_player
Показать описание
Σε αυτό το live παίζουμε ένα παιχνίδι! Σας διαβάζω συμπεριφορικα/ψυχολογικά πειράματα από αυτά που διαβάζουμε και λέμε: “Άκου να δεις…” και εσείς προσπαθείτε να μαντέψετε το αποτέλεσμα. Παράδειγμα:

Πείραμα 1:
Γυναίκες, φοιτήτριες είδαν φωτογραφίες κάποιων παιδιών. Στη συνέχεια άκουσαν τη περιγραφή κάποιας “κακιάς πράξης” που έκανε το κάθε παιδί σε κάποιο άλλο παιδί ή ζώο.
- Ποιος ήταν ο παράγοντας που έκανε τις συμμετέχουσες να είναι πιο επιεικείς με κάποια από τα παιδιά;
1. Η ηλικία του παιδιού. Τα νεωτέρα θεωρήθηκαν λιγότερο υπεύθυνα.
2. Η ομορφιά του παιδιού. Τα ομορφότερα θεωρήθηκαν λιγότερο υπεύθυνα.
3. Το βάρος του παιδιού. Τα πιο αδύνατα θεωρήθηκαν λιγότερο υπεύθυνα.
4. Η οικονομική κατάσταση του παιδιού. Τα πλουσιότερα θεωρήθηκαν λιγότερο υπεύθυνα.
Ποια πιστεύετε ότι είναι η απάντηση;
Και, φυσικά, τι πιστεύετε ότι σημαίνει αυτό για τη φύση των ανθρώπων;

Τέτοια και χειρότερα βλέπουμε στο σημερινό live, το οποίο γίνεται με την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ευδόκιμος, ο οποίος μάλιστα μας παρέχει και κάποια δώρα, στους subscribers του καναλιού!

Ειδική προσφορά λοιπόν, για τους συνδρομητές του καναλιού εδώ:
Και το μεγάλο δώρο... στο LIVE!!!

---

Υπόψιν... λίγο πριν τη μία ώρα - και το φυσικό τέλος του LIVE - η εικόνα κολλάει. Έτσι κι αλλιώς θα κλείναμε μετά από εκείνη την ερώτηση αλλά... είναι λίγο άδοξο. Και ο αποχαιρετισμός γίνεται μέσω live chat!

---

---

📺 Τι θα βρείτε στο κανάλι μου:

Φιλοσοφία, ψυχολογία, φυσικές επιστήμες, τέχνη, βιβλία, podcast και πάρα πάρα πολλή σκέψη, όλα αυτά ανακατεμένα με καυστικό χιούμορ και συμπιεσμένα σε σύντομα βίντεο, που σε κάνουν να βλέπεις τα πράγματα όπως δεν τα είδες ποτέ!

Με λένε Γιάννη και θέλω να φτιάξω μια κοινότητα από ανθρώπους που αγαπάνε το “‘έξυπνο”, το “φιλοσοφημένο” και, φυσικά, το χιούμορ!

Ξεκινώντας από καθημερινά ερεθίσματα εξερευνώ βαθύτερες έννοιες, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από φιλοσοφία, ψυχολογία κλπ, με απώτερο στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για να ζούμε πιο καλά.

Σπούδασα μαθηματικά αλλά ένα λάθος στις πράξεις με οδήγησε στο θέατρο, στο οποίο δουλεύω από το 2001. Παίζω, γράφω και σκηνοθετώ, ενίοτε με μεγάλη επιτυχία και τώρα απλώνω τα χέρια μου και στο YouTube όπου επιτέλους μπορώ να κάνω το content που θέλω, όπως ακριβώς το θέλω!

Καλή θέαση!

---

👣 Ακολουθήστε με στα:
Instagram: @sarakas

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Δεν έχω λόγια είσαι ότι πιο ενδιαφέρον υπάρχει στο YouTube και εύχομαι να μη σταματήσεις περνάμε υπέροχα και σκεπτόμενοι ❤️

sissujj
Автор

Κι εγώ δηλώνω φανατική! Σε διαφημίζω όπου μπορώ! ❤️❤️

pwractlnk
Автор

Αν έχει κάποιο νόημα η παρέμβασή μου και μιας που και εγώ κλήθηκα να διευκρινίσω για ένα βίντεό μου με παρόμοια πειράματα, βλέπω να τονίζεται συνεχώς και μέσα στο live και στα σχόλια το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας και της γενικευσιμότητας τέτοιων πειραμάτων. Αναρωτιούνται, και όχι άδικα, αν λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες, όπως φύλο, προσωπικότητα, τάξη κτλ. Σωστός ο προβληματισμός, απλώς αυτά τα πειράματα δεν ενδιαφέρονται για αυτούς τους παράγοντες.

Αυτό που μελετάται πριν απ'όλα είναι η αποτελεσματικότητα μια παρέμβασης συγκριτικά με μία άλλη (ή μη) παρέμβαση. Και ναι οι μελέτες αυτές γίνονται και γενικεύονται σε δείγματα WASP και WEIRD και δεν αφορούν οικουμενικά όλους τους ανθρώπους. Πολύ απλά, το θέμα είναι ποια συνθήκη αυξάνει στατιστικά σημαντικότερα τις πιθανότητες να ληφθεί η μία ή άλλη απόφαση, γι'αυτό και οι μελέτες αυτές αφορούν τον χώρο του (νεύρο)μάρκετινγκ.

Socsci
Автор

Μου θυμίζει το πείραμα που έκαναν σε 100 ανθρώπους στη σειρά στο Netflix. Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί όντως ισχύει αυτό με την ομορφιά.

MG-wojl
Автор

Γειά σου μεγάλε Sarakas! Σε ευχαριστούμε που μας έφερες κοντά σε Kahnemann, Hesse & Gladwell!

morrnt
Автор

Είχε πολύ ενδιαφέρον το live, εάν μπορεί να γίνει αυτό με το app την επόμενη φορά θα είναι τέλειο!🔥🔥🔥

MsRocknTroll
Автор

Γιάννη είμαι διακοπές οπότε δεν μπόρεσα να δω το βίντεο live, και το είδα τώρα. Η αλήθεια είναι πως δεν πέτυχα καμία απάντηση, αλλά δεν πειράζει, ήταν άλλο ένα βίντεο σου που μας έμαθε πράγματα και σε ευχαριστούμε γι'αυτο. Δεν σε βαριομαστε ΜΕ ΤΊΠΟΤΑ, συνέχισε την καλή και ποιοτική πάνω απ'όλα δουλειά!

aggelikisfakianou
Автор

Μου αρέσει πολύ το περιεχόμενο σας κ. Σαρακατσάνη!! Ακόμα κι αν μπείτε στο τηγάνι και σπάσετε τ΄ αυγά!
keep up with the good work!!

EleniTsiridi
Автор

δεν πειράζει που έληξε άδοξα, ήταν ένα ακόμα τρομερά ενδιαφέρον live και ειλικρινά νομίζω ότι έχεις τέτοιο φανατικό κοινό (βάζω και τον εαυτό μου μέσα φυσικά) που ΔΕΝ ξενερώνει με τίποτα!!!
Επίσης μην γκρινιάζετε και ξενερώνετε ντε, τι μάθαμε από τη προηγούμενη εκπομπή εκτός από το να σαβουριάζουμε μπέργκερς? Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ευγνωμοσύνη!
Αναμονή για νέες εκπομπές λοιπόν!!! Keep streaming!!!!

ΜάστερΜπλάστερ
Автор

Εμείς είμαστε στο δρόμο της επιστροφης. Μέσα στο αυτοκίνητο. Μια κατηγορία από μόνοι μας!

kleamichailidou
Автор

Γμτ, έχασα το λάιβ!!! Το προηγούμενο βίντεο σου ήταν πολύ ωραίο, μου άρεσε και συμφωνώ με όσα είπες, share παντού έκανα! Φιλιά

Happyhopeless_Robin
Автор

Πολύ καλό live. Το είδα εκ των υστέρων αλλά πραγματικά θα ήθελα να μαι εκεί, να δίνω τις απαντήσεις μου και τις δικές μου αναλύσεις για τις ερωτήσεις αυτές ως μια διαφορετική προσέγγιση. Στο όριο ήμουν να τα γράψω εδώ αλλά λέω, πολλά λόγια. Καταλήγοντας, ενώ είχα βάλει το λαιβ να το ακούσω σε στιγμή χαλάρωσης, εν τέλει παρέμεινα συγκεντρωμενος καθ όλην την διάρκεια.

georgekalavanos
Автор

Είδα ότι υπάρχει βίντεο μιας ώρας περίπου και λέω δεν υπάρχει περίπτωση να το δω όλο. Τελικά όχι μόνο το είδα ολόκληρο, το βρήκα και απίστευτα ενδιαφέρον και ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια με περισσότερες ερωτήσεις! Το συγκεκριμένο παιχνίδι το είχαμε παίξει τις προάλλες στη δουλειά, εν ώρα εργασίας, με προτροπή του αφεντικού. Ο λόγος; Εκτός από το προφανές (είναι φοβερό παιχνίδι!), μας διδάσκει ότι αυτό που σκέφτονται και πράττουν οι πολλοί, δεν συμπίπτει απαραίτητα με αυτό που θα σκεφτόμασταν ή θα πράτταμε εμείς.. Κάτι το οποίο είναι σημαντικό στη δουλειά μας.

albak
Автор

Σε αγαπάω.νομιζω είσαι κατανοητός από πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

pelpef
Автор

Γιάννη δεν πρόλαβα το live γιατί επέστρεφαν από επαρχία και σε είδα τώρα "κονσέρβα". Να ξέρεις ότι έστω και ένα λεπτό να κάνεις live θα σε παρακολουθούμε και θα σε στηρίζουμε

-_-niksor-_-
Автор

Τον Dan Ariely, τον είχες αναφέρει στα πρώτα σου βίντεο. Μου το παραγγείλανε για δώρο στην γιορτή μου. Έκανε η αλήθεια κανένα δίμηνο μέχρι να έρθει, αλλά άξιζε με το παραπάνω!! Μετά από αρκετά παιχνίδια και γύρους του παιχνιδιού, έχω “σταματήσει” να κρίνω τις πράξεις των ανθρώπων που καμιά φορά αντιβαίνουν στην δική μου άποψη (όπως κάνει ο καθένας μας).
Μπράβο και για το βίντεο!
(επίσης όλα τα βίντεο και οι συνεντεύξεις του Dan, αξίζουν σαν ιδέες για επόμενα βίντεο).

vesalor
Автор

Ρε πάνω που αρχίσαμε να ζεσταινόμαστε, πάει το live πάλι..
Πες μας ότι θα κάνεις άλλο ένα παρόμοιο; Ήταν πολύ ενδιαφέρον.

StellaRomerodeTorres.
Автор

Για το τέλος που αναφέρεις για το priming και τον Derren Brown, προτεινω μια αντίστοιχου περιεχομένου ταινία, το focus με Will Smith k Margot Robbie.

ΧριστίναΚατ-φσ
Автор

Για την ερώτηση με το FMRI: Είχα δει σε ένα σχετικό βίντεο, ότι ο λόγος που "ενεργοποιείται" το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου σου (στο σημείο που βιώνεις τον πόνο), είναι διότι όταν έχεις ένα πεπερασμένο χρηματικό ποσό (είτε είναι μετρητά, είτε είναι ψηφιακά), τότε μπαίνεις σε μια διαδικασία διλήμματος για το αν η απόφαση σου να ξοδέψεις εκεί τα χρήματα σου ήταν σωστή. Αν κάτι το θες πολύ, τότε θα εστιάσεις στο ότι το απέκτησες και όχι στο πόσα ξόδεψες, διαφορετικά θα εστιάσεις στην κρίση των ατόμων που νοιάζεσαι (γιατί έχεις σε εκτίμηση την άποψη τους) καθώς και στην κρίση σου, για το αν θα ξόδευες κάπου "καλύτερα" τα χρήματα αυτά, ώστε να μην "πληγωθεί" το εγώ σου για το αν παίρνεις σωστές αποφάσεις (σαν ένα είδους επιβεβαίωσης την ορθής κρίσης σου). Κανένας μας δεν θέλει να παίρνει λάθος αποφάσεις ειδικά όταν στο κοινωνικό του σύνολο μπορεί να κατακριθεί.

manosdiamantaras
Автор

Μιας και αναφέρεσαι σε πειράματα προτείνω να διαβάσεις “ το κουτί της ψυχής, τα 10 σπουδαιότερα ψυχολογικά πειράματα του 20ου αιώνα” της Lauren Slater, νομίζω θα το βρεις ενδιαφέρον. Κρίμα το live έληξε

mariatheodosiou