Bölüm 55 l Mükemmeliyetçilik Hayatımızı Nasıl Etkiler?

preview_player
Показать описание
Bir aile meselesi; çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, ailelere ve kurumlara danışmanlık hizmeti vermek üzere İzmir, Alsancak’ta kurulmuştur. Farklı alanlarda uzmanlaşmış profesyonellerden oluşan deneyimli bir ekibe sahiptir. Bu merkezde, danışanların kendilerini güvende ve anlaşılmış hissetmesi için çaba harcanır. Etik ilkelere sadakat temel prensiptir.

Sosyal Medya Hesaplarımız;

Telefon;
0530 230 04 25
0232 421 04 25
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Mükemmeliyetçi ve kontrolcü bir babanın çalışkan, kurallara uyan, düzenli "pırlanta gibi" kızıyım. Çocuklarım olana kadar fark etmediğim özellikler yüklenmiş bana. Çocuklarımdan sonra bazen ne kadar kontrolcü, mükemmeliyetçi ve zor olduğumu, hayatımı kendi kendime zorlaştırdığımı fark ediyorum. Elimden geldiğince, fark ettikçe düzelmeye, kendimi törpülemeye, esnemeye açık olmaya çalışıyorum. Bu video da ilaç gibi geldi, eksik olmayın canım hocalarım emeklerinize sağlık 💜

aygulerdinc
Автор

14:17 Mükemmelliyetçi bir anneyim. Bebeğim 1 yaşında. Benim için çok zor geçti bu bir yıl. Çocuklu hayatta hiçbir şeyin "tam, çok iyi" olamayacağını, rutinlerin aynen devam edemeyeceğini kabullenmem çok zaman aldı. Çok yanlışlar yaptım, çok pişmanlığım var elimde. Çocuğum da aynen Zeynep Hanım'ın dediği gibi ele avuca sığmayan, hareketli bir çocuk. Benim mükemmeliyetçi tarafımı farkedip törpülemeye çalışmama kesinlikle yardımcı oluyor. Ama hayatımda hiç bu kadar zorlandığımı da hissetmemiştim :')

gulsahnurtopcu
Автор

35 yaşındayım. Her yaptığımın her adımımın eksik veya hatalı olduğunu düşündüren bir anne tarafından büyütüldüm. 3 yıl evvel oğlum doğduğunda sizin bahsettiğiniz o duvara çarptım. Bu duygular bende aynı zamanda müthiş bir onay bağımlılığı ve kararlarım konusunda tedirginlik getirmişti. Şimdi bu düzeni esnetmeye çalışıyorum ve bunu yaparken sizleri dinlemek tedavi olmak gibi hissettiriyor. Ağzınıza sağlık gücünüz hiç bitmesin hep anlatın dinleyelim❤

onuryuruten
Автор

Videolarınızı sırayla izliyordum çünkü mükemmelliyetçilik bunu gerektirir 😊 ama başlığı görünce bunu hemen izlemeliyim dedim. Çözüm konusunda neler yapabiliriz bir bölüm daha yapar mısınız acaba?

elifvarol
Автор

Harika bir bölümdü. Çocuklarla kahvaltı hazirlarken dinledim ve sucuk kesmeye calışan kızıma karısmamaya başlayarak bir yerden başlamış oldum😂

lushikushitv
Автор

Anlatımlarınız o kadar güzel ki.. Sesiniz üslubunuz.. DEHB’li bir dinleyiciniz olarak YouTube da hızlandırmadan izlediğim tek kanalsınız. Yetişkin DEHB si ve DEHB’li ebeveynlerin çocuklarının davranışlarına etkisi ile ilgili bir videonuz da olsa keşke hocam 😇❤

rkrkmz
Автор

"Şekerim" demeniz ne kadar tatlı rabbim muhabbetinizi daim eylesin

emine.
Автор

Sayenizde yıllarca mükemmel olmaya çalışmış ancak iyiye bile yaklaşamayınca hemen vazgeçmiş tarafımla tanıştım.Bugünden itibaren yavaşlıyorum ve sonuca değil sürece odaklanacağım.Videonun başından sonuna kadar her cümlede kendimi gördüm;elimden kaçan fırsatları, boşverişler yüzünden kendimi avuttuğum zamanları bile gördüm.Tükendim diye gezerken bile elimde hiçbir şeyin olmadığını gördüm.Yıllarca mükemmelim dedim belki övündüm ama bugün utandım.Sayenizde uykumdan uyandım.
Ağzınıza sağlık.

betultaha
Автор

Öncelikle ağzınıza sağlık yine çok güzel bir bölüm olmuş. Ben de yapay zekadan da destek alarak bölümü özetlemek istedim. Tabi herkesin bölümü dinleyerek tüm örnekleri dinlemesi daha iyi. Ben kendim için hazırlarken başkaları için de paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur :)

Mükemmeliyetçi olmanın sorunları şu şekilde sıralanabilir:

Kusursuzluk Arayışı ve Hata Toleransının Düşük Olması: Mükemmeliyetçilik, hataya tolerans göstermemeyi içerir; kusursuzluk beklentisi içinde yapılan en küçük hata bile stres kaynağı haline gelir.

Eleştirel Tutum ve Kendine Zarar Verme: Mükemmeliyetçiler, kendilerini sürekli eleştirir ve yüksek beklentiler altında yıpratırlar, bu da içsel bir baskı yaratır.

Kontrolcü Davranış: Her şeyin kendi belirledikleri mükemmel standartlara uygun olması için kontrolcü davranır, bu da hem kendilerini hem çevrelerindekileri zorlar.

Tükenmişlik ve Yorgunluk: Sürekli mükemmel olma çabası, kişiyi fiziksel ve duygusal olarak yıpratır ve tükenmişliğe yol açar.

Başkaları Üzerinde Baskı Oluşturma: Mükemmeliyetçiler, kendi standartlarını başkalarına da yansıtarak, onları da bu yüksek beklentiler altında çalışmaya zorlar; bu durum ilişkileri olumsuz etkiler.

Kaçınma ve Erteleme Davranışı: Kusursuz yapamayacakları işleri yapmaktan kaçınır veya sürekli ertelerler, bu da işlerin aksamasına sebep olur.

Hayattan Keyif Alamama: Mükemmeliyetçilik, kişinin hayattaki doğal ve basit zevklerden keyif almasını zorlaştırır ve yaşam neşesini azaltır.

Öz Şefkat Eksikliği: Mükemmeliyetçi kişiler, kendilerine karşı acımasız ve talepkardır, bu da kendilerine şefkatle yaklaşmalarını engeller.

Belirsizliğe Tahammülsüzlük: Mükemmeliyetçiler, belirsizlik durumlarında aşırı stres yaşar ve bu durumla baş etmekte zorlanırlar.

Başarısızlık Korkusu: Başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilerin hata yapmaktan aşırı derecede çekinmesine ve gelişim fırsatlarını kaçırmalarına yol açar.

Spontanlık Eksikliği: Mükemmeliyetçilik, yaratıcı düşünmeyi ve esnek davranışı zorlaştırır; her şeyi önceden planlama ihtiyacı, spontane davranışları sınırlayarak kişinin özgürlüğünü kısıtlar.

İlişkilerin Zedelenmesi: Mükemmeliyetçi yaklaşım, özellikle iş ve aile ilişkilerinde karşılıklı memnuniyetsizlik yaratır; çevresindeki insanları gereksiz yere eleştirerek ilişkileri zorlaştırır.

Bu maddeler, mükemmeliyetçiliğin kişinin iç huzurunu bozarak kendine ve çevresine zarar verebileceğini ve uzun vadede mutluluk, tatmin ve başarıya ulaşmasını engelleyebileceğini gösteriyor.


Çocuğu olanlar için de eğer anne baba esnek değil mükemmeliyetçi yapıda olursa çocuğa etkisi de aşağıdaki şekilde.

Çocuğa Etkisi:
Aşırı Kontrol ve Güven İhtiyacı: Mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocukları, sürekli yüksek beklentiler altında oldukları için kendilerini kontrol etme ihtiyacı geliştirir. Bu durum, güven ve güvenlik hissi eksikliği yaratır.

Öz Eleştirel Tutum ve Kendine Zarar Verme: Çocuklar, ebeveynlerinden gördükleri eleştirel ve talepkar tutumu içselleştirerek, kendilerini sürekli eleştiren bir bakış açısı geliştirir. 

Başarısızlık Korkusu ve Kaçınma: Mükemmeliyetçi bir ortamda yetişen çocuklar, hata yapmaktan korktukları için yeni deneyimlerden kaçınır ve kendilerini riske atmazlar. Bu durum, öğrenme ve gelişimlerini engeller. 

Yaratıcılığın Bastırılması: Sürekli kurallara uyma zorunluluğu ve yüksek başarı baskısı, çocukların spontan davranma ve yaratıcı olma yetilerini sınırlar, çocukluğu özgürce yaşamalarına engel olur. 

Duygusal İhtiyaçların Görülmemesi: Mükemmeliyetçi ebeveynler performans ve başarıya odaklandıkları için çocuğun duygusal ihtiyaçlarını göz ardı ederler. Bu durum, çocuklarda duygusal yoksunluk ve yalnızlık hissine yol açabilir. 

Tükenmişlik ve Aşırı Yorgunluk: Çocuklar, ebeveynlerinin beklentilerini karşılamaya çalışırken fiziksel ve duygusal olarak yorulur ve kendilerini sürekli yetersiz hissederler. 

Öz Şefkat Eksikliği ve Eleştirel İç Ses: Bu tür ebeveynlerin çocukları, kendilerine karşı acımasız ve talepkar bir iç ses geliştirir, bu da çocuklukta ve ilerleyen yaşlarda düşük öz şefkatle ilişkilendirilir. 

Sosyal ve Aile İlişkilerinde Zorlanma: Mükemmeliyetçi tutum, çocuğun sosyal ilişkilerde de aynı talepkar ve eleştirel yaklaşımı benimsemesine neden olabilir, bu da ilişkilerinde sorun yaşamasına yol açar.

Sevgiler

IkiNesilBirMikrofon
Автор

Dersin 1 gün önce yayınlandığını görünce ne kadar sevindim anlatamam. Lütfen bu meseleyi mükemmeliyetçi anne özelinde daha ayrıntılı konuşabilir misiniz bir başka videoda? ❤

gulsahnurtopcu
Автор

o kadar idealist anlatımlar, idealist edilmiş ilişkiler ki, insana çok öğretiyor. Niyeti olana nimet...

ilhancingu
Автор

sizinle çok şey öğreniyorum ve fark ediyorum teşekkür ederim

sefanurakbulut
Автор

Merhabalar çok tatlı bir sohbetiniz var.Öncelikle teşekkür ederiz. Mükemmeliyetçiliği aşmak için çözüm önerileri sunduğunuz bir bölüm daha çok güzel olur ❤bu mesajı da mükemmel yazmaya çalışmam dışında problem yok😊

iremtiryakioglu
Автор

Bu bölümü izlerken girdiğim terapilerde bile terapistimle üzerine konuştuğumuz konuları mükemmel yapmaya çalıştığımı fark ettim. Mükemmelliyetçiliği bırakmayı bile mükemmel yapmak zorunda hissetmek insanı ne kadar da yoran bir şey… iyi ki varsınız 🌸

nefisesen
Автор

Bayılıyorum size😍🧿🧿🧿 öyle içimden geldi söylemek istedim🙃

ozgecan
Автор

Hem hatalarımızı bulduk hem çözümlerini bulduk hem de güldük. Hem de profesöründen. Hem de tam bizden, hayatımızdan örneklerle. İyiki varsınız. Sonsuz teşekkürler.❤❤❤ ❤

cigdemcebi
Автор

Mukemmeliyetcilik ile nasil bas edilir? Bununla ilgili bir video ceker misiniz

tugceuslu
Автор

Harika bir çift ve çok aydınlatıcı insanlarsınız sohbet ve kavramsallaştırmalarınız örnekleriniz çok yerinde bununla beraber çözümleri de biraz daha detaylandırırsanız daha da iyi olabilirdi diye düşünüyorum naçizane. Samimi ve nazik sohbetinize bizi de tanık ettiğiniz için teşekkürler 🪷

zehrakeskin
Автор

Kardeşlerim bana sen mükemmeliyetçisin dediğinde saçmalamayın ben kimim ki mükemmeliyetçi olacağım onun için hayatta çok başarılı olmak gerekiyor atıyorum üniversite sınavında ilk 1000e giren biri mükemmeliyetçi olabilir ama ben mi asla demiştim çok gülmüşlerdi. Zamanla keşfettim ev örneğindeki dolap içlerine kadar temizleyip misafir çağıran kişi benim. Kontrolcüyüm, spontan planlar yapamam aynı zamanda iç sesim sürekli ne kadar beceriksiz, dağınık, sevilmeye layık olmayan biri olmadığımı söyler. Anlamaya ve bu döngüyü kırmaya çalışıyorum, bazı bağlantılar kuruldu beynimde sohbetinizi dinlerken. Çok keyifliydi teşekkürler.

melisfrat
Автор

Farkına vardığım ve düzeltmeye çalıştığım birçok davranışın, duygunun altını çizmeniz, bana tespitlerime dâir güven duygusu aşıladı. Eksik yanlarımı da sizlerin muhabbetiyle kavramaya çalıştım. Fakat anlattığınızdan daha önemli olan nasıl anlattığınız, ses tonunuz, mizacınız ve samimiyetinizdi.İki insanın sohbet esnasındaki ayrılıklar ve hoş görülmesi gereken durumlarında; birbirini yormadan, neşeyle, kabul görerek, sohbet akışını devam ettirebilmesiydi. Bunu çok önemsedim. Allah razı olsun, teşekkür ediyorum. 🤗

gulsensaygan