Bilim Mi? Kadim Mi? 1 | Önce CAN Sonra CANAN | 200.Bölüm

preview_player
Показать описание
Önce CAN Sonra CANAN'ın bu bölümünde, insanların hayatındaki belirsizlikle başa çıkma yolları tartışılıyor. Astroloji, el falı gibi örüntüsel bilgi alanlarının kullanımının yanı sıra, bilimin de belirsizliği azaltmada önemli bir rol oynadığına dikkat çekiliyor. Bilimsel bilginin de sınırlarının olduğu ve bazı durumlarda kadim bilginin hala önemli olabileceği öne sürülüyor. Ancak bazı insanların örüntüsel bilgi alanlarına olan inançlarının nitelikli düşünmeyi engelleyebileceği ve hatta trajik sonuçlara neden olabileceği tartışılıyor. Bu bölümde, insanların hayatındaki belirsizliği azaltmak için hem kadim bilgi alanlarına hem de bilimsel bilgiye ihtiyaç duyulduğunu ve nitelikli düşünmenin önemini vurgulanıyor. Ayrıca, belirli bir alanda uzmanlaşmanın sıkışmaya neden olabileceği konusu da ele alınıyor.

AçıkBeyin'e Katıl!:

gibi videolarımızı görmek ve takip etmek istiyorsan kanalımıza abone olmayı ve zili açmayı unutmayın;

Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…

AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''

Daha fazla bilgi için:
0 (216) 356 49 69

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sinan Canan harikasın..bayılıyorum dengeli ve bilimsel yaklaşımına..insanı hep hiç bir şeye düşman olmadan sorgulamaya farklı ve geniş düşünmeye anlamaya çalışmaya yönlendiriyorsun..her konuşmanda aydınlanma yaşıyorum

yaseminylmaz
Автор

Harika bir bölüm ilk kez bu kadar zıt olduğunuz konuya denk geldim ve bu zıtlığı bukadar naif bir sohbetle ele almanız mühteşem sizi seviyoruz hiç bırakmayın bu işi ❤❤❤

muruvetosmanoglu
Автор

Tartışmanın saygınlığı ve karşıt fikirlerin bu kadar uyum içinde konuşulması ❤ insanı gıpta ettiriyorsunuz 😌🤗

gokcenandurmak
Автор

Sevgili Sinan Canan, senin gibi bilime ömrünü vermiş çok değerli bir kişiden, dengenin savunucusu bu sözleri duymak harika❤ Hakikaten bilgiye haiz, bilinmeyene saygılı, bilmediğinin farkında, öğrenmeye devam edenlerin, gerçek bilgi kaynaklarına kolaylıkla ulaşması, bu bilgi kirliliği olan dünyada, çok kıymetli. Çoğalmalı. Bilgi ve bilgelik bir aradayken insanlık gelişecektir.

mellkap
Автор

Lütfen böyle daha çok bölüm yapın, 2 farklı düşüncenin bu kadar saygılı şekilde tartışılması çok hoşuma gidiyor.

Saygılar

halil
Автор

Bir gün gelmesini beklediğim bölüm nihayet yayınlandı. İki hocamın da dillerine, bilgilerine, emeklerine ve yüreklerine sağlık. Yayınla ilgili uzun bir yorumum olacak. Sürçü lisan edersem şimdiden affola.

Sinan Hocam 20. Dakika içeresinde bilimsel bilgi senin herhangi bir derdine çare oldu mu diye sordu ya, ben de hemen kendi cevaplarımı aramaya başladım. Mesela şu an sizi izliyor olmamızı Maxwell’e ya da onun öncesinde Faraday’a borçlu olduğumuzu düşündüm. Ya da sizi stüdyoya getiren ulaşım araçlarının mekanik temellerinin Newton’un yasaları tarafından ortaya konduğunu düşündüm. Hatta Sinan Hocam’ın en önemli eserlerinden biri olan İFA’yı Charles Darwin’in yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ve gözlemler sayesinde ortaya koyabildiğini düşündüm. Ama sonra Sinan Hocam dedi ki bilimsel bilgilerin sistem için iyi olduğunu nereden biliyorsun? Buna karşılık ben de şu soruyu aklımdan geçirdim: Kadim bilgi, daha 4, 5 milyar yıl ömre sahip olduğu öngörülen bu dünya için neyin iyi neyin kötü olduğunu söyleyebiliyor mu ya da acaba bunu karar vermek, biraz erken olmaz mı? Burada bilimin mi yoksa kadim bilginin mi haklı olduğunu öğrenmek için milyonlarca hatta milyarlarca yıl beklemek zorunda kalmaz mıyız?

Sonuçta bilimin parçaları araştırarak bütüne ulaşmaya çalıştığını ve bazen bütün içindeki ritimleri gözden kaçırabileceğinden bahsediyor Sinan Hocam ancak kadim bilgi diye tanımladığı tekrar eden örüntüler de başta bazı bilgi parçalarından oluşmuyor muydu? Parçaları birleştire birleştire örüntülere ve nihayetinde kadim bilgiye ulaşılmadı mı? Bu durumda bilimden farkı nedir? Bunu anlamakta zorlandığımı söylemeliyim. 22. Dakika içinde Mustafa Hocam’a, uzun yaşamın sistem için iyi olduğunu nereden biliyorsun gibi bir soru soruyor Sinan Hocam. Eğer soru buysa, kadim bilgi bu sorunun cevabını verebiliyor mu mesela. Veriyorsa neye göre iyi olduğunu ya da olmadığını söyleyecek?

Astrolojiyi binlerce yıllık örüntülerin, tekrarların ya da ritimlerin bilgisine sahip bir alan olarak tanımladı Sinan Hocam ve bu konuda yetkin ve gerçek bilgiye sahip belli bir grup olduğundan bahsetti. Hatta birkaç astroloğun da ismini verdi ve yazdıkları bir kitaptan bahsetti. Bu kişilerin binlerce yıllardan beri süregelen bu birikimsel bilgiye sahip oldukları ve gerçek astrologların bu kişiler olduklarını kim karar veriyor? Yani bu kişilerin yetkin astrolog olup olmadıklarını belirleyen kriterler var mı? Varsa bu kriterleri oluşturan herhangi bir kurul ya da otorite mi var? Çünkü binlerce yıllık bilgilerin sistematik bir şekilde birilerinde toplanıyor olması ya da bunların yüzlerce hatta binlerce kitapta yazıyor olması fikri bana çok fantastik geliyor.

Bir de 27. Dakikada astrologların belirli dönemlerde olan önemli olayları öngörebildiklerini ya da oradaki riski hesaplayabildiklerini ifade etti Sinan Hocam. Ben de hemen, önemli ve dünya tarihini ve geleceğini etkileyen herhangi bir olayın olmadığı ya da böyle risklerin olmayacağı tarihsel bir dönem var mıdır diye düşündüm. Sinan Hocam eğer böyle bir dönem varsa ya da dönem de değil, tarihte böyle önemli olayların olmadığı bir yıl var mı? acaba.

36. dakikada Sinan Hocam astroloji alanında analiz yaptırdığını, bazı şeylerin tutarlı ve döngüsel olarak onda bir karşılığı olduğunu ifade etti. Size Forer-Barnum Etkisi’nden bahsetmem kabalık olur sanırım. Türkiye’de bu etkiyi halka anlatabilecek sizden daha iyi bir kişi tanımıyorum hocam. Ama ben yine de merakı olanlar ve bu yayını izleyenler için linki buraya bırakıyorum. Astroloji hakkında farklı bilgilere de ulaşabilecekleri bir yazı dizisi burada onları bekliyor.


40 dk. içinde Covid geçirdik ve sistemin bilimsel performansını nasıl buluyorsun gibi bir soru soruluyor Sinan Hocam tarafından. Aklıma direkt kara veba geliyor. Avrasya ve Kuzey Afrika'da neredeyse 75-200 milyon kadar insanın ölümüne yol açtığı söyleniyor. Bunu düşününce, mükemmel değiliz tabii ki, ancak geldiğimiz noktada şu anki bilimsel performansımızın gayet iyi olduğu birçok kişi tarafından rahatlıkla kabul edilecektir. Vebanın ne olduğunu ya da nereden kaynaklandığını açıklayamadan milyonlarca insan öldü ve bu olay Avrupa tarihini hatta dünya tarihini değiştirdi. Bunun kötü olduğunu nereden biliyorsun diye Sinan Hocam’dan bir soru geldiğini hayal ettim bir an :) Peki hocam kadim bilgi bunun iyi olduğunu ya olmadığını nereden bilebilir? Ya da burada bilimin öngöremediği neyi öngörebilir? (iyi ya da kötü olduğu konusunda). Acaba Sinan Hoca’mın Mustafa Hoca’ya sorduğu soruyu vebadan acı çekenlere sorsaydık yani kendilerini nasıl hissettiklerini sorsaydık, eminim şu anda covid sonrası bizim yaşadıklarımızdan bin kat daha kötüsünü yaşadıklarını ve hissettiklerini söyleyeceklerdi.

Bilime dayanıp bir hayat görüşü oluşturmanın beyhude olduğunu söylerken bile bilimin orta koyduğu teknolojiyle yayın yapmak, bu yorumu yine cep telefonu vasıtasıyla okumak ne büyü ironidir (Kadim bilgiden faydalanmadan ortaya konan bilime vurgu yaptığınızı biliyor ve bu konuda sizi anlıyorum).

Sevgili Sinan Hocam yayında vermek istediğiniz esas mesajı ve yayın temasını anladığımı düşünüyorum ve bu konuda kendimi geliştirmeye çalıştığımı bilmenizi isterim. Bilimsellik ve kadim bilgi arasında durarak bilinmeyenlere cevap aramaya çalışmak kadar güzel ve anlamlı bir şey olamaz benim için bu hayatta. Bu konuda size inanılmaz saygı duyuyorum ve bu bakış açsına sahip olmak için elimden gelen her şeyi yapıyorum.

Son olarak sizi çok seviyorum. İyi ki varsınız değerli hocam.

Ve Mustafa Hocam. Yaklaşık 3 yıl oldu sanırım sizi takip etmeye başlayalı. İnanılmazsınız gerçekten. Bu yayında da benim dilim, kulağım, duygularım, düşüncelerim oldunuz. İyi ki varsınız.

Ve AÇIK BEYİN iyi ki var...

ahmetozturk
Автор

Yorum yaparken ilk önemli olan bu yorum ne amaçla yapılan bir yorum. Konu ise kendi düşüncelerimin bu güne kadar seslendiremediğimin seslendirilmiş ve Yeni bilgiler eklenmiş bazı bilgilerinde eksikliği olan, izlemesi eğlenceli ve beynimdeki bir konuyu güncellemeyi sağlayan güzel ve tehlikeli bir konu;)

thinking
Автор

Heyhaat, yine başa sarıp bol bol not alıp, yol alınacak bir sohbetle ikramlandık. Daha sohbetin başı bu kadar leziz ise, sonuna kadar nasıl tatlı olur 💕🙏🙏🙏

Forest.Jump.
Автор

Yine Sinan Canan in bilimi kutsamadan mantik muhakeme ölçüsünde bakmasina ve aktarmasina hayran kaldim..Mustafa Can in astrolojiye bakışına çok çok şaşırdım...Kaderde Mustafa Can in da direnç gösterdiği kadim ilimler olduğunu görmek varmış...Astroloji hic ilgim yokken, Sinan Hoca gibi bakip, araştırdıkça hayretlere düştüğüm bir ilim...Kendime güven geldi yaa, Sinan Hoca gibi bakabildigim için..Bu motivasyon beni bayaa götürür 😅

hacercalskan
Автор

Bilime kaynaktan yaklaşan Mustafa bey astrolojiye ( benin için bir inanç değil ) sağdan soldan gazeteden duyduklarında konuşuyor :) Sinan hocam siz hiç birşeyi inkar etmiyorsunuz ve bir bilenle öğreniyorsunuz ❤sonra tam kabul tam ret değil bir anlayışla yerleştiriyorsunuz ❤sizi seviyorum

Nihan__
Автор

Aç olan bir yanım var, neresi derseniz gösteremem lakin sizi dinlerken o yanım doyuyor, teşekkür ederim.

SA-mpkd
Автор

Her gün bir yerden göçmek ne iyi, her gün bir yere konmak..Ne güzel şey, bulanmadan,
donmadan akmak..♾️

han
Автор

merhaba sinam hocam oncelikle saygilar. ben 12 yildir tip dunyasinda aktif calisan saglik çalışanı ve bilim insani olarak gecen seneden baslayarak oguzhan ceyhan akademide ezoterik astroloji egitimi almaya basladim. Bu dunya icine girince olay oruntuleri tarihin tekrar silsileleri ve bu kadim ilmin zorluğu yaninda insani icine ceken bilgeligi karsisindaki hayretim beni daha 2. sinifa baslamadan birçok egitimlere başlamaya itti. cevremdekilerin astroloji karsiti dusuncelerine zaman zaman ne cevaplar verecegimi bilemedim. Ama siz bir bilim insani olarak oyle guzel savundunuz ve anlattiniz ki insanlara farkli bir bakis acisi kazandirdiniz. Size astroloji ilmi adina teşekkür etmek isterim. Degerli dusuncelerinizi herkesle paylastiginiz icin tesekkur ederim. Kadim ilimlere ve ezoterizme ilgili biri olarak oguzhan ceyhan akademiye de yakisacaginizi belirtmek isterim. Ilminize saglik. sevgiler

cansuunal
Автор

Sinan hocam mutlaka devam etmeli. Çünkü sizin söyledikleriniz benim kafamı karıştırdı. Netleştirirsiniz umarım.

feliskocak
Автор

45 dakika boyunca hiç sıkılmadan ve bitmesini istemeyerek izledim. teşekkürler leziz sohbetiniz için

mine.scroll
Автор

İyiki varsınız Sinan Canan. Önyargılı, hiç araştırmadan okumadan herşeyi bildiğini zanneden, esnek düşünemeyen kibirli insanlara karşı sizin gibi gerçek bilim insanlarına çok ihtiyacımız var. İyiki varsınız 🙏🙏

rustic.kitchen
Автор

Eveeet ilk defa farklı bakış acılarıyla karşımızdalar mükemmel ikili..nasıl keyifliydi öyle 😂 astroloji hakkında çok fazla bilgim olmasa da içim kadim bilgiden yana atıyor, çünkü hakikati arama yolculuğunda insanlık hep benzer şeyler üzerinde durmuş ve ortak inanç kalıpları oluşturmaya, hikayelerle bi şeyler anlatmaya çalışmış..bir tane ömrüm var ve bu hayatta bilimin tıkandığı( ki bilimin rehberliğine daima inanmışımdır) yerde kadimden yardım almaya hazırım hep..❤😅

nazlak
Автор

Bu bölümdeki yaşanan aranızdaki çekişme cidden çok heyecan verici olmuş. Diğer çoğu bölümden farklı olarak bir düşünceler çatışmasını izlemek ve birbirinizi kafa sallayarak onaylamadığınızı görmek ilginç ve güzel oldu.

unknownnespile
Автор

Iki gözümün çiçeği can hocalarım gelmiş 😊...hoşgelmiş ❤

fakiyebereket
Автор

Beni astrologları savunmak zorunda bırakma😀
Örnek bir münazara izledik, Barça Real maçından daha keyifliydi.
Bu konuyu nihayete erdirmek büyük bir kazanım olacaktır.
Sinan hocama ikna olmuş vaziyetteyim.

fentolga