Mitä kuuluu, TENOJOEN LOHI?

preview_player
Показать описание
Peltsi & Panu sukeltavat lohien valtakuntaan. Matka alkaa Utsjoen sillalta Tenojoelta, joka tunnetaan yhtenä maailman parhaana lohijokena.

Panu ja Peltsi jatkavat keskustelua lohen tilanteesta podcasteissa.

Podcast 1# Tenojoen tilanne tänään – miksi lohet ovat melkein loppu?

Podcast 2# Kyttyrälohi vs Atlantin lohi

Podcast 3# Tenojoen lohen monet eri kannat

Matka alkaa Utsjoen sillalta Tenojoelta, joka tunnetaan yhtenä maailman parhaana lohijokena. Kuitenkin, lohikannat ovat romahtaneet ja kyttyrälohet pyrkivät jokeen suurina massoina. Tilanne on katastrofaalinen, eikä kukaan tiedä tarkalleen syitä lohikannan romahdukseen.

Luonnonvarakeskuksen Panu Orell, joka on kehittänyt kansainvälisesti käytössä olevan emokalojen sukelluslaskentamenetelmän, kertoo meille tutkimustyöstään. Panu on työskennellyt Tenolla 25 vuotta ja on arvostettu lohitutkija.

Lohi matkaa jopa Grönlannin vesiltä asti Tenon 40 sivujokeen, joista yksi on Akujoki, jonne lähdemme selvittämään lohien tilannetta. Sukelluslaskennassa nähdään, millaisia lohia joessa liikkuu. Akujoen putouksen partaalla arvioidaan, miten eri tekijät, kuten veden lämpeneminen ja ravintokalojen pyynti, ovat vaikuttaneet lohikantaan.

Sukelluksen aikana kerromme, mitä näemme ja kuulemme Panun ja Mikko Peltsi Peltolan kokemuksista. Selvitämme, missä lohet kutevat ja voisiko täällä nähdä kyttyrälohia, jotka ovat tulleet uutena kilpailijana Tenon lohille.

Tenojoki on kokenut dramaattisen laskun lohikannoissaan viime vuosina. Syitä arvellaan olevan heikentyneet meriolosuhteet esimerkiksi veden lämpeneminen ja ravintokalojen väheneminen. Makean ja suolaisen veden muutokset voivat vaikuttaa lohien merivaellukseen ja ravinnonhankintaan.

Tenojoen lohta on pyydetty liikaa pitkän ajan kuluessa. Meripyynti on kielletty, mutta lohikanta ei ole vielä elpynyt odotetulla tavalla. Lisäksi ilmastonmuutos on lämmittänyt Tenon vesistöä, mikä vaikuttaa lohien kutualueisiin ja poikasten selviytymiseen.
Kyttyrälohi, joka on alkujaan Tyynenmeren alueelta, on saapunut Tenolle ja kilpailee nyt Atlantin lohen kanssa samoista elinalueista. Kyttyrälohet voivat vaikuttaa negatiivisesti Atlantin lohen poikasten selviytymiseen ja kasvuun. Tämä uusi kilpailija tuo mukanaan myös haasteita paikalliselle ekosysteemille.

Lohikantojen elpyminen vaatii pitkäjänteisiä toimia, kuten kalastuksen rajoituksia ja elinympäristöjen suojelua. Jokaisen kalastajan ja paikallisen asukkaan panos on tärkeä lohen tulevaisuuden turvaamiseksi. Lisäksi tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön merkitys korostuu, jotta löydetään kestäviä ratkaisuja lohikriisiin.

Tenojoen lohi on paitsi tärkeä osa paikallista kulttuuria ja ekosysteemiä, myös kansainvälinen symboli luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Toivomme, että tämän videon kautta katsojat ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja merkityksen sekä innostuvat tukemaan lohikantojen suojelua ja kestävää kalastusta.

Tuotanto on saanut rahoitusta Metsähallitukselta (Eräluvat) ja kalastonhoitomaksuvaroista Lapin ELY-keskukselta.

✨✨Isot kiitokset Panulle ja lisäksi Mikko Kytökorvelle, joka oli suurena apuna kuvauksissa. Vedenalaisvideot ovat Panun käsialaa!✨✨
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Podcast 1# Tenojoen tilanne tänään – miksi lohet ovat melkein loppu?

Podcast 2# Kyttyrälohi vs Atlantin lohi

Podcast 3# Tenojoen lohen monet eri kannat

KalastusKanava
Автор

Olen nauttinut 45 kesää Teno joen laakson ikimuistoista nautintaoikeutta, viime vuodet maisemia ja muistoja verestäen.
Lohelle on käynyt samoin kuin vanhoille kalakavereille, suurin osa tutuista kavereista on siirtynyt tuonenvirran soutajiksi.
Kiitos erittäin hyvästä videosta.

perttikukkaslahti
Автор

Tenojoki on suomen kansallisaarre. Sen suojelu ja tutkimus on erittäin tärkeää ja arvostettavaa työtä. Kiitos videosta

suomalainenmies
Автор

Surulliseksi vetää Tenon tilanne.

Jos pitää valita niin minä tahtoisin mieluummin, että meillä on luonnon kalaa vahvat kannat omassa elinympäristössään polskimassa, kuin että kaupassa olisi aina sitä norjalaista kassilohta tai vastaavaa tiskissä saatavilla. Luontorakkaan ihmisen on tärkeää miettiä kulutustottumuksiaan ja äänestää lompakollaan.

Kyttyrälohi on ilmeisesti tullut jäädäkseen. Mielestäni nyt kannattaisi yrittää siirtyä hyödyntämään sen kantoja maksimaalisesti, kyttyrä kun ei ole kesken loppumassa. Mitä enemmän tuota tulokasta saadaan Tenon ekosysteemistä pois, niin sen parempi?
Jätetään alkuperäinen atlantinlohi rauhaan, jota se nyt selkeästi tarvitsee.

Kerran olen Tenosta lohen nostanut, jo vuosia sitten. Toivotaan että vielä joskus koittaa se päivä kun voisi palata kalalle.

Hieno, kaunis video hyvin tärkeästä ja koskettavastakin aiheesta! Kiitos siitä teille. Teette arvokasta työtä.

Lartsan
Автор

Hienoa nähdä materiaalia tärkeästä aiheesta. Jotenkin koskettava, mutta mielekäs video katsoa. Häkellyttäviä lukuja, toivottavasti Luken tutkijat saavat jatkaa tärkeää työtään, eivätkä leikkaukset lamauttaisi tätä tärkeää elintä.

Peltii
Автор

Kiitos erittäin mielenkiintoisesta videosta. Surullinen tilanne Atlantin lohen kannalta.

paularuotsalainen
Автор

Mahtava video! Kyllä surettaa tuo Tenon lohen tilanne ja ongelman kompleksisuus.

eliaskyosti
Автор

Hyvä ohjelma, hienoa kuvaa. Asiantuntija huippu👍

penaheikkinen
Автор

Surullista. Kiitos Peltsi keep on going!

MarkoReidaa
Автор

Kyttyrälohesta puheen ollen se on erinomainen ruokakala. Savustitpa, keititpä tai paistoitpa niin järisyttävän hyvältä maistuu ja tuntuu. Lisukkeeksi vain voita, suolaa ja mausteita. Kaikki kesällä kalastamaan kyttyrää, jotta yltiömäinen kassilohen hinta laskee.

raimoleskinen
Автор

Hieno video hienosta paikasta ja aikas hyvä kuvaus nykytilasta, vähän historistakin että tulevaisuudesta

Kiitos Panu arvokkaasta työstä tutkimuksen eteen ja tuotannolle tästä videosta

arviw
Автор

20v on tullut omaa pätkää sukellettua Tenossa aika hyvin on muistissa mitä on tullut nähtyä, koskaan aikaisemmin en ole nähnyt niin paljoa ks pätkällä Atlantin lohta kun heinäkuussa 23 vaikka norjalainen epäonnistunutta patoaan alajuoksulla piti. 😊

Thunteri
Автор

Hieno tietopaketti ! Minusta kuitenkin naytti, etta videolla oli enemmakseen harjuksia ja taimenia (pilkut kylkiviivan alla). Tsemppia pojat !

PasiMiettinen
Автор

Se on hyvä ettei väitetä ymmärtävämme mikä vaikuttaa mihinkin millä tavoin. Ihmisen (populaation laajuus) vaikutus luonnon muutoksiin lienee suuri. Mitkä on ne ratkaisevat (suurimmat) tekijät jotka vaikuttavat lohen selviytymiseen? Lohen pyynnin rajoitukset vai lisääntymisen onnistumisen edellytyksien parantaminen? Vai niiden gompo? Onko ainoa tapa vähentää jokien kalastus- ja kuormitus tapoja vähentämiseen ihmispopulaation rajoittaminen!?

perttikarkkainen
Автор

00:29 lohikanta romahtanut mistä se johtuu? 07:58 60th lohta nostettu yhe kesä aikana siältä se vastaus tuli. no en ihmettle miksei sitä kalaa oo. Aikoona naapuri nosti mökkijoen rannasta aikonaa komiaa taimenta, yks kesä kehu et mikähä on ku ei enää tuu.. 😏

FINjannu
Автор

Meressä on tapahtumassa valtavia muutoksia, Alaskassa on "hävinnyt" miljardeja rapuja, kukaan ei tiedä miten/mihin. Koko kal. kausi peruttu. Onko ihme jos lohetkin loppuu? Kalakannoista on merissä vähentynyt n.90% historiallisiin saaliisiin verrattuna muutenkin.

fatmike
Автор

Viime kesänä näin jotku sukeltajat tenon rannalla

tikkuukko
Автор

moi, kyselen tässä vaan että tietäisitkö turun seudulta mitään hyviä kalapaikkoja mistä sais kuhaa, haukea tai ahventa? ps. teet hyviä videoita😊

Fin_L
Автор

kannattaa pyytää kauppiaalta sitä lohta, niin aina saa 😉😂

janiheinonen
Автор

tuo kasvatettujen lohien kanssa lisääntyminen ei voi olla ongelma ainakaan niistä karannesita lohista. koska ihminen on istuttanut jo vaikka kuinka kauan lohia niin ei varmasti ole nykyään yhtäkään jossa olisi 100% luonnonkalaa

pertt