Düşük Doz Tomografi - Uzm. Dr. Ertan Okay

preview_player
Показать описание
128 kesitli BT cihazı TOMOKAY’da. Güncel çekim teknikleri, düşük doz uygulamaları ve yapay zeka kullanımı ile halkımızın hizmetindedir.

Çok düşük doz ve Düşük doz Bilgisayarlı Tomografi çekimi: Özel bir yazılım ve BT Cihazı ile görüntü kalitesi bozulmadan hastaya verilen radyasyon dozu azalmaktadır. Bu özelliklere sahip olmayan BT cihazıyla doz azaltıldığında görüntü kalitesi bozulmakta ve teşhiste zorluk oluşmaktadır. Kliniğimizde 128 kesitli Bilgisayarlı Tomografi cihazı ve ASIR modu (GE- General Electric) kullanılarak görüntü kalitesi bozulmadan hastaya verilen radyasyon dozu en aza indirilmektedir.
Akciğer Tomografisi: 128 kesitli Bilgisayarlı Tomografi Cihazı ile özel olarak geliştirilen çok düşük doz uygulamaları (ASIR, GE- General Electric) sayesinde normal tomografilere göre %80’e kadar doz azaltılabilmektedir. Pandemi yaşadığımız bu günlerde Covid19 hastalığı akciğerde pnömoni oluşturabilmekte ve teşhisi Akciğer Tomografisi ile konulmaktadır. Hastalığın teşhisinde ve takibinde tomografi çekimleri gerekebileceği göz önüne alınırsa düşük doz çekim teknikleri önem arz etmektedir.
Akciğer nodüllerinin VCAR LUNG VCAR yapay zeka ile değerlendirilmesi ve takibi: Akciğerde nodül olarak isimlendirilen milimetre boyutunda çok küçük oluşumlar görülebilmektedir. Nodüller geçirilen akciğer hastalıklarının izleri olabileceği gibi akciğer kanseri başlangıcı da olabilmektedir. Bu nedenle nodüllerin tespiti ve takibi önemlidir. Nodüller küçük olduğundan akciğerin damar ve bronşiyal yapılarından ayrımı güçtür. Yapay zeka kullanımı ile nodüllerin hem teşhisi hem de büyüyüp büyümediği daha doğru olarak saptanmaktadır. Kliniğimizde hizmete giren GE 128 kesit BT cihazı ve LungVCAR yapay zeka uygulamazı ile nodüllerin tespiti ve büyüme olup olmadığı kolaylıkla teşhis edilmektedir. Dolayısıyla Akciğer kanserinde erken teşhis ve tedavi sağlanabilmektedir.
Kalp anjiyosu: Kliniğimizde hizmete giren GE 128 kesit BT cihazı ve düşük doz (ASIR) çekim modu sayesinde 1 milisievert doz ile Anjiyo çekimi yapılabilmektedir. Normal kalp anjiyosunda yaklaşık 5 milisievert doz alındığı göz önüne alınırsa kullanılan cihaz ve yazılımların önemi anlaşılmaktadır. SnapShot™ Freeze programı sayesinde kalp damarları olan koroner arterlerin anjiyosunda normal tomografilere göre görüntü netliği 6 kata kadar artmaktadır.
Diğer anjiografiler (Karotis anjiyo, Aort anjiyo, Renal anjiyo, Üst ekstremite anjiyo, Alt ekstremite anjiyo ve diğer anjiyolar)
Sanal Kolonoskopi: Kolonoskopi ışıklı bir kamera ile makattan girilerek kalın barsakları inceleyen invazif bir yöntemdir. Kalın barsak hastalıklarını teşhis etmek için altın standarttır. Ancak bazı durumlarda kolonoskopi yapılamayabilir. Bu taktirde kliniğimizde hizmete giren Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi cihazı ile Sanal Kolonoskopi yapılmaktadır.
Sanal Bronkoskopi: Bronkoskopi ışıklı bir kamera ile soluk borusundan girilerek akciğer hava yollarında daralma ve tıkanma oluşturan hastalıkları teşhis etmeye yarayan invazif bir yöntemdir. Şayet bu yöntem uygulanamaz ise Kliniğimize Çok Kesitli BT cihazı ile Sanal Bronkoskopi yapılmaktadır.
Karaciğer hacim hesaplaması: Karaciğer hastalıklarında, karaciğer nakillerinde (organ vericisine yapılmaktadır) gerekli olan özel bir tetkiktir. Yapay zeka uygulamaları sayesinde (GE, HepaticVCAR) kliniğimizde yapılabilmektedir.
Koroner arter kalsiyum skorlama: Kalp damarlarının ( koroner arterler) duvarındaki kalsiyum miktarı yani kireçlenme miktarı ölçülerek kişinin koroner kalp hastalığı yani kalp krizi riski hesaplanmaktadır. Kliniğimizde düşük dozlu çekim yöntemi (ASIR, GE- General Electiric) kullanılarak 5 saniyede herhangi bir ilaç verilmeden çekim yapılmaktadır. Çekim sonunda damarlardaki kalsiyum birikimi ölçülerek kalp krizi açısından düşük risk, orta risk ve yüksek risk belirlenmektedir. Orta ve yüksek riskli olanlara Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi ile koroner anjiyo önerilmektedir. Yüksek riskli olanların bir kısmına kalsiyum skoruna göre klasik kateter anjiyo önerilebilmektedir.
Uzm. Dr. Ertan OKAY

Radyoloji Uzmanı

Detaylı Bilgi için tıklayın.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ya makine bozuk ya doktr doktr değil artık muane etmiyorlar bir yere da bakmiyorlar el surmiyor birsey da yaptıkları yk git filim çek gel o filmde da anlamıyorlar kanser olup gitcez bir gun

lilianafilip