Waarom de kinderopvang zo ***-duur is

preview_player
Показать описание
Meer dan de helft van de kinderen in Nederland gaat naar de kinderopvang. En je weet vast wel: dat is behoorlijk prijzig. Hoe het komt dat die opvang zo duur is? Zochten we uit!

Met dank aan Ewoud Poerink voor zijn input en het tegenlezen van ons script.

Animaties door Ewoud ten Hove.

Abonneer, zet je belletje aan 🔔 en praat mee!

00:00 Intro
01:25 Geschiedenis van de kinderopvang
03:09 Uurtarief en kinderopvangtoeslag?
05:10 Wat is private equity?
07:05 Hoe is het om in de kinderopvang te werken?
08:10 Hoe nu verder?
09:36 Outro

Volg ons ook op:

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Echt wel respect voor de medewerkers, als de kleine gebracht wordt zijn zij er al, en als ik uit m'n werk hem ophaal dan is dezelfde werknemer er vaak nog steeds. Daarna moeten ze nog schoonmaken, administratie doen. Om vervolgens thuis te komen en de volgende dag weer opnieuw alles te herhalen. En dan hebben ze ook nog eens de verantwoordelijkheid over meer kinderen per persoon terwijl je je als ouder alleen maar om je eigen kind hoeft te bekommeren.

Dus ja daar mag best een wat groter salaris tegenover staan. Je zag tijdens de coronaperiode heel goed wat voor impact het heeft op de samenleving als de opvang gesloten blijft.

Spichtmeister
Автор

Bijna alsof een vrije markt voor dingen als zorg, kinderopvang en de huizenmarkt nooit leiden tot beteren kwaliteit en prijzen voor consumenten, maar wel tot meer winst voor de mensen die graag zoveel mogelijk geld willen pakken ten koste van andere.

evercodfreak
Автор

Een paar dingen die nooit op de vrije markt geplaatst moesten worden: onderwijs, ziekenhuizen, kinderopvang, gezondheidszorg.

hilderenshof
Автор

Wat ik ook lastig vind aan het huidige systeem is dat als je dus goed verdiend samen je inderdaad minder terugkrijgt. Stel je man verdiend een stuk meer dan jij dan betaal je dus retehoge opvangkosten; vaak even veel of zelfs meer dan je eigen maandsalaris. Je hoort vaak vrouwen de afweging dan maken of het dan niet voordeliger is om helemaal niet meer te gaan werken. Waardoor je dus een groep vrouwen uit de arbeidsmarkt haalt en daardoor financieel afhankelijk(er). Dit systeem is bedacht om mensen gelijke kansen te geven maar in werkelijkheid valt dat nog vies tegen.

jeanoutegelaar
Автор

Zelf heb ik ook een tijd in de kinderopvang gewerkt, ik vond het leuk werk alleen wel zwaar. Rond half 7/kwart voor 7 aanwezig zijn zodat je de groep kan klaarmaken zodat alles gereed is als de eerste kids komen om 7 uur. Wij hadden ook vaak dat we teveel kinderen hadden waardoor er weer geschoven moest worden op groep of dat je even moest bij springen terwijl je eigenlijk pauze zou gaan nemen.

Daarnaast is het zwaar ondergewaardeerd werk. Je hoort vaak de zin: "veel plezier" of "lijkt me wel lekker hoor hele dag kunnen spelen en knuffelen" terwijl dit werk echt mega pittig is. Daarnaast wordt je ook niet heel goed betaald, je zou verwachten dat het loon op het gemiddelde ligt of iets boven het gemiddelde maar dat is in veel gevallen niet waar. Ook vakantie/verlof vragen is heel lastig, maar ook ziekmelden. Je krijgt dan vaak het vragenvuur: "wat heb je dan" "kan je niet heel even komen" "wil je eerst zelf rond bellen voor vervanging".

Daarnaast ervaarde ik het zelf als "lopende band werk" Elke dag hetzelfde met weinig uitdaging. Daarom uiteindelijk toch een andere richting op gegaan binnen de pedagogiek.

bernicewijnne
Автор

Bij ons is de kinderopvang relaxt. Wordt goed gezorgd voor de kinderen. Ik denk omdat er veel personeel is wat hier uit het dorp komt. En het verloop is klein. Mijn zoon van 6 maanden heeft dezelfde juffen als mijn zoon van 5 heeft gehad. MAAR - vlak na corona merkte ik wel dat een paar juffen wel heel veel werkten, beginnen om 7 uur en naar huis om 7 uur, 5 dagen in de week. Was een vrije keuze, jonge meid zonder gezin. Maar nu is er gelukkig meer personeel aangetrokken. Het lijkt voor mij als buitenstaander alsof er geen problemen zijn. De prijs ligt een 20 cent hoger dan plafond bedrag van de toeslagen.

Ken_Jones
Автор

Ik heb ruim 15 jaar gewerkt in de kinderopvang. Ik ben van mening dat een kind thuis het beste af is ipv op een kinderdagverblijf. Zeker de eerste 2, 5jaar van zijn leven. Ik ben blij dat ik vroeger een moeder had die fulltime thuis was.

Me-ywrx
Автор

ik werk zelf bij een van de grotere kinderopvang centrums in Nederland en ik merk omdat het een grote organisatie is dat er veel wordt geïnvesteerd in o.a. de pedagogisch coach en krijgen wij coaching op ons locatie niveau. Verder zit ik in een klein team van in totaal 4 man. We zijn goed op elkaar afgesteld en hebben allemaal onze kwaliteiten op de groep en leren ook zo van elkaar. Ik merk wel dat het op grotere locaties wat meer chaotisch is met invallers en personeelstekort. Het bedrijf organiseert ook 1 a 2 keer per jaar een scholing over belangrijke aspecten in ons werkveld. We hebben meerdere besprekingen en leren ook uit de e-learning over het werk. Ik heb nadat ik 2 jaar PABO heb geprobeerd hier eindelijk op de BSO mijn draai gevonden en vind het top om met kinderen te werken :).

kieksterr
Автор

Ik werk al 15 jaar met veel plezier in de kinderopvang. Het is hollen of stilstaan. Ik breng mijn eigen kinderen ook naar de opvang. Zij vinden het daar super leuk. De leidsters en de begeleiders zijn top.

sharonketel
Автор

Dit is een branch waar zoals op een school geen winst mag behaald worden. Dan worden ouders niet belazerd door een te hoog uur tarief

ZombieRofl
Автор

Deze video lijkt wel de grootste uitputtingsslag geweest te zijn voor onze NOS makers😂

ramonvos
Автор

2 maanden in de kinderopvang gewerkt en toen wist ik niet hoe snel ik weg moest komen. Wat een vreselijke mensen werken daar, geen hart voor kinderen en geven geen fuck om wat er gedaan wordt. Ik had kinderen van 7 tot 10, wil dus zeggen dat ik wel om half 8 op het werk moest zijn voor de voorschoolse opvang, maar dan de rest van de dag (tot 15.00) niks te doen had.
Werd ik dan betaald? Nope! Maar naar huis gaan mocht ook niet, moest aanwezig blijven.

Als de kinderen er waren mocht ik niks van regels aan ze vertellen. Ze waren immers niet op "School" en dus moest het allemaal maar wat losser.
I.e. Kinderen die over de bank rennen, met spullen gooien, super hart gillen en achter andere aan zitten met een schaar was dood normaal en mocht ik niks van zeggen.
Ik zat op de PABO dus voor mij was dit echt een schok. Ik ben meerdere keren op het kantoor van de "Baas" geweest om uit te leggen wat de situatie was maar ik was nieuw en snapte het nog niet, de persoon met wie ik samen de groep deed had deze baan al meer dan 20 jaar dus die wist echt wel hoe het ja

Nee, kinderopvang is hell.

CaptainMug
Автор

Ik hoorde laatst van m'n zus wat de BSO kost voor 3 kinderen, 3 dagen per week voor een paar kleine uurtjes...sjongejonge. ik zou een kind echt niet kunnen betalen, maar goed dat geldt ook voor een fijne woning

Kruzhh
Автор

Precies hetzelfde wat er met de dierenartsen os gebeurd. Ook knetter duur doordat er investeerders achter zitten.

En ook hier betreft het een dienst waar je moeilijk zonder kan.

JortBoonk
Автор

Eigenlijk is het in de jaren 90 al verkeerd gegaan. Kinderopvang zou eigenlijk gewoon overbodig moeten zijn. Vrouwenemancipatie is een groot goed, maar of de man of vrouw nou voltijd werkt, één van de twee zou genoeg moeten zijn. Vreemd genoeg is dat duizenden jaren geen probleem geweest en nu opeens moet iedereen werken om in een rijtjeshuis of appartement in een pauperbeurt te kunnen wonen. 😂

Timesplitter
Автор

Marktwerking, mooi man.
Naar een model zonder winstoogmerk zou beter zijn.

Mar_Ten
Автор

Wat ik hieruit begrijp is, dat de reden dat de kinderopvang zo onmogelijk is, komt doordat er jaren lang 3de partijen tussen zitten die dit alles opkoopen, en de kosten ervan bij de ouders neerleggen om er winst uit te halen.
en doordat dit al jaren zo loopt, is de lat om winst te maken steeds hoger komen te liggen.

En omdat het hier om een groep ouders gaat die er aan vast zitten, is het nu het probleem van de ouder.

Lekker geregeld, geen wonder dat men steeds minder kinderen krijgt.

helixstorm
Автор

Het is een situatie waarin de teruglopende demografische cijfers duidelijk aangeven dat er een fundamentele omslag gaande is in een onhoudbaar economisch model, gezien de nu geëmancipeerde, werkende moeder, nu ook financieel bijdraagt aan het alles opeisende economische groeimodel, dat verhoudingsgewijs geen draagvlak meer heeft.

Miriewoud
Автор

Kinderen horen door hun moeder opgevoed te worden en niet in een opvang. Helaas dwingt het systeem ons om dit te doen, omdat je tegenwoordig met 1 salaris overleven onmogelijk wordt gemaakt

alpharslan
Автор

Kunnen jullie een video maken over Rutte en navo? Ben er geïnteresseerd in dat maar ook in al jullie video’s ik kijk jullie video’s altijd en leer er heel veel van wat er nou eigenlijk gebeurd in de wereld 🌎 love jullie video’s blijf zo door gaan!

kirstenvanweerden