Denizli Laodikeia - Laodikya Antik Kenti - Yıllar Sonra Staj Yaptığım Kente Gittim, Çok Şaşırdım

preview_player
Показать описание
#laodikeia #gezilecekyerler #gezivlogu

00:00 Giriş
00:42 Suriye Caddesi
01:56 Sütunlu Cadde Nedir?
02:26 Laodikya'da Depremlerin İzleri
04:08 Hippodomik Plan Nedir? Izgara Sistem Şehir Planlaması
05:51 Laodikeia'da Dükkanlar
07:34 Laodikeia Tapınak A
11:02 Horoz Kabartmaları - Denizli Horozunun Öncüleri
12:04 Tapına Avlusundaki Küçük Kilise
12:47 Neden Dini Yapıların Basamak Sayıları Tek Sayıdır?
14:01 Tapınak A ve Antik Dönemde Tapınak Bankacılığı
17:09 Laodikeia Kilisesi
27:41 Peristil Nedir? Peristilli Villa
29:21 Laodikya Büyük Tiyatro Laodikeia Kuzey Tiyatrosu
31:00 Laodikya Batı Tiyatrosu - Gösterilerin Yapıldığı Tiyatro
31:02 Antik Kentte Depremin Yıkıcı İzleri - Enkaz Kalıntıları
34:37 Kuzey Kutsal Agora Freskli Duvarı
37:31 Kuzey Kutsal Agora'nın Zeminine Yapılan Graffitiler - Kazımalar
39:01 Kuzey Kutsal Agora Anıtsal Giriş Kapısı Üstündeki Boya Kalıntıları
39:45 Yeşillerin Jokey Kulübü - Those About to Die
42:53 Caracalla Çeşmesi Kabartmaları
44:44 Zeus ve Ganymedes Efsanesi - Zeus Ganymedes'i Neden Kaçırdı?
46:24 Laodikya Latrinası Tuvaleti ve Antik Dönemde Tuvalet Kullanımı
49:10 Traianus Çeşmesi ve Laodikeia Su Yasası
52:37 Laodikya Stadyumu
54:37 Laodikya Eski Mezarlık
56:25 Denizli'nin Meşhur Kar Helvası
56:43 Korkuteli Yanık Dondurması

Yıllar sonra öğrenciyken staj yaptığım Laodikeia Antik Kenti'ne gittim. Ziyaret etmekten çok keyif aldığım bir kent olmasına rağmen yıllardır gidememiştim ve en sonunda bir fırsat bulup arkadaşım Burak'la birlikte gittik, iyi ki de gitmişiz. Kentin geldiği son hali görünce çok mutlu oldum, ben oradayken başlayan ya da devam eden pek çok çalışma tamamlanmış ya da pek çok yeni çalışma bitirilmiş. Özellikle Batı Tiyatrosu'nun son hali çok etkileyici, orada da zaman zaman kültürel etkinlikler yapılıyor, örneğin 24 Ağustos 2024 tarihinde Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle dünyaca meşhur Mikis Theodorakis'in Zorba isimli bale gösterisi sergilenecek. Bunun dışında Kuzey Kutsal Agora'nın temenos duvarlarında yapılan çalışmalar ve Traian Çeşmesi'nin son haline bayıldım.

Laodikeia Kilisesi zaten mutlaka görülmesi gereken yapılardan birisi, mozaikleri her seferinde beni çok etkiliyor, benzer şekilde Tapınak A'nın cam zemininde dolaşmak da büyük keyif.

2017 yılındaki videomda kentin tarihine çok girdiğim için bu videoda daha çok yapıların işlevlerine ve hikayelerine odaklanmaya ve antik dönemde günlük yaşam izlerine odaklanmaya çalıştım, iyi seyirler diliyorum.

Zorba Balesi'nin Konusu

Küçük bir Yunan kasabasına John isimli bir Amerikalı gelir. Etkilendiği ve parçası olmak istediği geleneklerin cazibesine kapılarak güzel bir dul olan Marina'ya aşık olur. Marina'dan da karşılık bulur. Üstelik Marina, köyün yakışıklı delikanlısının aşkını da yok saymıştır. Yabancı birine aşık olduğu için Marina'ya köylüler karşı çıkar. Ancak John ile Marina'ya, John'un dostu Zorba sahip çıkar. Çift, kimsesi olmayan, ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba'nın sayesinde aşklarını yaşama fırsatı bulurlar… Köylüler birlik ve geleneklerini korumak gayretindedir. Zorba, zavallı John´u köylülerin elinden zor da olsa kurtarırken sevgilisi Marina, intikam peşinde koşan kalabalığın kurbanı olur. Yaşama küsen Zorba, sirtaki oynayarak teselli bulurken, John ve diğerleri de bu dansa katılır. Herkes yeni bir yaşam için teselli, af ve dayanma gücü arayışı içindedir.
KENTİN KISA KRONOLOJİK TARİHİ

M.Ö. III. Yüzyıl Öncesi

Yerleşim alanında özellikle de kentin batı ve güneybatısında yapılan araştırmalarda, Geç Kalkolitik (M.Ö. 3500) ve İlk Tunç Çağı I (M.Ö. 3000)’e tarihlendirilen seramik ve çakmaktaşı buluntular ele geçirilmiştir. Bunlar, kentin erken yerleşiminin daha çok su kaynağı olan Asopos (Gümüşçay-Goncalı Deresi) etrafında oluştuğunu göstermektedir. Batı Nekropolü alanında ele geçirilen kaplar ise İlk Kalkolitik Dönem’e (M.Ö. 5500) ait olup Lykos Vadisi’nde bugüne kadar tespit edilen en erken buluntulardır.

Plinius’un (NH.V.105), bahsettiğine göre; Hellenistik kent, önce Diospolis, sonra Rhoas olarak adlandırılmış olan, kutsal köy yerleşimlerinin üzerinde kurulmuştur. Diospolis, Zeus’un kenti anlamında olup Rhoas eski bir Anadolu adıdır.

Antik kentin güneybatısında ve batısında Asopos (Gümüşçay-Goncalı Deresi), güneydoğusunda Kapros (Başlıçay), kuzeydoğusunda ise Lykos (Çürüksu) Nehri yer almaktadır.

M.Ö. III. Yüzyıl

Kent, Seleukoslar Kralı II. Antiokhos Teos tarafından eşi kraliçe Laodike adına, M.Ö. 3. yy’ın ortalarında (M.Ö. 261-253) kurulmuştur.

Laodikeia’nın önemli antik yol güzergâhlarının kavşak noktasında olması, topografik yapıya bağlı Seleukos politikasına uygun yer seçimi, askeri, idari ve ekonomik konumu sebebiyle bölgenin ana merkezi durumundadır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Güzel video olmuş ayağınıza sağlık o sıcakta gezdiniz 👏

gokhant
Автор

Uğur bey sizi gerçekten çok beğeniyorum sayenizde gördüğüm harabeler, göçmüş taşlı yollar gibi kalıntılara anlam verebiliyorum ve geçmişteki halleri aklımda canlanabiliyor. Gerçekten harika bir arkeologsunuz.

erdemagn
Автор

Videolar için çok teşekkürler Uğur bey. Sayenizde merak ettiğim yerleri görmüş oluyorum.

hakansait
Автор

Hocam ben hem kamera ile sizi çeker hemde sırt çantanızı taşırım benide götürün bir dahaki sefer

causalgamer
Автор

Çok keyifliydi video
ağzınıza ayağınıza sağlık 🍀♾

oylesinebiri
Автор

Baya detayli ve aydinlatici bir video olmus. Emeginize saglik. Devmi bekleriz.

FYAM-cv
Автор

yarın hierapolis ve laodikeia kentlerini gezmek için yola çıkıyorum . Arkeoloji öğrencisi olarak baya bilgiler not ettim teşekkürler emeğinize sağlık

tugceeren
Автор

O idrar kokusunu düşünemiyorum
ama o zamanlarda rahatsızlık vermiyordur muhtemelen alıştıkları için

oylesinebiri
Автор

1992 yilinda tek basima gezmistim nerdeyse ayakta hicbir sey yoktu

oguzuysal
Автор

Ugur bey China dan selamlar, 2 kere gezme firsatim oldu Laodikea yi ama ikisindede cok sakin di az insan vardi hierapolisle kiyaslanmiyacak kadar az bu az taninmis olmasindan mi? ve antik donemde iki kent arsinda bir cekisme varmiydi sizce ve hangisi daha buyuk ve onemliydi?

cubalibra
Автор

hocam ayağınıza, ağzınıza sağlık sayenizde gezmiş kadar olduk 🙂

dantellipanter
Автор

Şu bilgilere sahip olarak antik kentleri gezmek bir ayrıcalık bence, mühendisim ama bazen arkeoloji okusaydım diyorum

ilkerguner
Автор

Yeşillerin jokey klübünden esinlenerek Denizli spor renkleri çıkmış diyebiliriz 😅

sunduzuzelli
Автор

güzel çekimler anlatımlar tşkler. laodikeia tekstil ile zenginleşen bir kent dediniz onunla ilgili ayrıntıyı tiyatro tarafında anlatırım dediniz fakat anlatmadınız :D merakta kaldım. bir kaç kelimeyle anlatabilir misin ?

alicenngiz
Автор

Hocam bu graffiti ve mermerlere oyulmus oyun ya da yazi tarzi seyler keske cevrilip korunsa hem de gezenlerin dikkatini ceker. Biz gittiğimizde hic farketmedik

erdala
Автор

26:12 yav niye öyle bırakmışlar rahat çalsınlar diye mi? Güvenlik de yok orada hiç

gokhant
Автор

Theseus babası ölsün kendisi kral olsun diye yapıyor bence. Tüm Yunan mitolojsiinde en sevmediğim karakter sanırım Theseus. Babasına, Ariadne'ye, Medea'ya yaptıkları... Boynu devrilesice 🤣

denizkirtasiye