Ρήγμα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους Επαναπροσέγγιση Χαμάς Συρίας & απομάκρυνση Τουρκίας από την Αδελφ

preview_player
Показать описание
Η αλλαγή θέσης της Άγκυρας έναντι της Χαμάς, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Αδελφότητας και της νεο-Οθωμανικής εξουσίας
-----------------------------------
Μετά από δέκα και πλέον χρόνια αποξένωσης από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την αποκατάσταση των σχέσεών του με τη Δαμασκό. «Συμφωνήθηκε να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας (μεταξύ των δύο μερών) και να διεξαχθεί ένας σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος για να προετοιμαστεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των αμοιβαίων δεσμών», δήλωσαν πηγές από την παλαιστινιακή ομάδα στο Reuters.
Αν και οι συριακές αρχές δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το γεγονός, ο Χαλίλ Αλ Χαγιά (Khalil al-Hayya), επικεφαλής του Γραφείου της Χαμάς για τις Αραβικές και Ισλαμικές Σχέσεις, δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις «εντός της Χαμάς και στο εξωτερικό (...) . Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι συμφωνήθηκε να βρεθεί τρόπος να το κάνει». Κάτι που υποστηρίζει τις διαρροές ενός αξιωματούχου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις υψηλού προφίλ».
Οι σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Χαμάς -η οποία ελέγχει τώρα τη Λωρίδα της Γάζας- ήταν τεταμένες έως ότου έσπασαν το 2012, όταν η ισλαμιστική ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την έδρα της στην παλαιστινιακή πρωτεύουσα αφού τοποθετήθηκε υπέρ των σουνιτών ανταρτών, οι οποίοι μάχονταν για ανατροπή του καθεστώτος Αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια αυτού που είναι ευρέως γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη».
Από την πλευρά του, το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η αρχική μήτρα των διαφορετικών τοπικών ισλαμιστικών εκφράσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, καταδίκασε την απόφαση της παλαιστινιακής ομάδας. Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Al-Arab, οι φόβοι της Αδελφότητας δημοσιοποιήθηκαν μετά τη δήλωση μουσουλμάνων σοφών και μελετητών, οι οποίοι προέτρεψαν τη Χαμάς να «αναθεωρήσει την απόφασή της» επειδή δεν είναι σύμφωνη με «τις αρχές, τις αξίες και το νόμο» του κινήματος.
Ωστόσο, σε όλη την ιστορία της, τόσο η θέση της Χαμάς όσο και η ίδια η Αδελφότητα, σε σχέση με το καθεστώς Αλ Άσαντ, διέφεραν ανάλογα με τα πρόσωπα που απασχολούσαν την ηγεσία. Έτσι, όπως αποκάλυψε ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασάλ (Khaled Mashal), ο πρώην ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Συρία, Αλί Σαντρεντίν Αλ Μπαγιουνί (Ali Sadreddine Al-Bayanouni), υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις που περιελάμβαναν τη συριακή κυβέρνηση, πριν ολόκληρο το κίνημα κλίνει προς τη συμμαχία κατά της Δαμασκού με τοπικές προσωπικότητες όπως ο Μασάλ στην Παλαιστίνη.
Αρκετοί παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι η πρόσφατη προσέγγιση είναι απλώς άλλη μια απόδειξη ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ιστορικά συνδέεται με κράτη όπως η Τουρκία και το Κατάρ, έχει αρχίσει να απομακρύνεται από αυτές τις κυβερνήσεις. Έτσι, η αλλαγή θέσης της Άγκυρας έναντι της Χαμάς, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Αδελφότητας και της Οθωμανικής εξουσίας.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Αντιτρομοκρατικού Ινστιτούτου της ισραηλινής πόλης Χερτσλιγιά, Μάικλ Μπαράκ, για το JNS (Jewish News Syndicate), «η Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, συμμετείχε επίσης σε αυτή τη συμφιλίωση».
Στην πραγματικότητα, για τον Μπαράκ, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει πολλά περισσότερα για την Τεχεράνη, η οποία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Χαμάς μέσω της χρηματοδότησης και της παροχής όπλων για την εφαρμογή της ιρανικής ατζέντας στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας έτσι την περιφερειακή της επιρροή.

Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:10 - Απομάκρυνση Τουρκίας

----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
--------------
-Videos animations, maps, used:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

ΠΡΈΠΕΙ να ενσωματωθούν τα Παράλια και τα Στενά με την Ελλάδα. Όχι για θρησκευτικούς λόγους ούτε για εθνικιστικούς. Αν μπορεί να γίνει χωρίς πόλεμο, θα ήταν το καλύτερο. Αν όχι, τότε με πόλεμο.

Dionysios_Skoularikis
Автор

You must understand that the only problem in the area and not only is turkey.

forciusego
Автор

Δεν πιστεύω τους Τούρκους, παιζουν τα παιχνιδια τους.

ΙωάννηςΜωυσόπουλος