Αγροτέρα Αρτέμιδα. Η Ελληνίδα Θεά που απειλείται με 'έξωση' λόγω της οικονομικής κρίσης.

preview_player
Показать описание
Παραγωγή: Ομάδα Up Drones.

Eυχαριστούμε πολύ τον ανώνυμο φίλο που μοιράστηκε μαζι μας το πολύτιμο υλικό του.

Το κανάλι Up Drones στο YouTube είναι μία πλατφόρμα όπου ο κάθε ένας μπορεί να μοιράζετε με το κοινό του καναλιού μας υλικό απο βίντεο, βίντεο drone, φωτογραφίες, σκηνοθεσία και μουσική.

Πρωτότυπη μουσική : Νικος Σπηλιώτης.

------------------------------------------------------------------------

Αγροτέρα Αρτέμιδα. Η Ελληνίδα Θεά που απειλείται με έξωση λόγω της οικονομικής κρίσης

Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδας αποτελεί ενα σταυροδρόμι ιστορίας και Θρησκειών για την πόλη των Αθηνών. Αρχαία Ελλάδα, Αθήνα, Δωδεκάθεο και Ορθοδοξία έχουν διασταυρωθεί και συγκρουστεί στο συγκεκριμένο ιστορικά σημείο και στα απομεινάρια ενός Αρχαίου Ναού τόσο σημαντικού για την πόλη των Αθηνών όσο και η Ακρόπολη και η στήλες του Ολυμπίου Διός

Σήμερα αυτό το "φιλέτο" απειλείται με οριστική εξαφάνιση και ο αρχαιολογικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε αναταραχή.

Μπορεί οι απαίσιοι τσίγκοι να το κρατούν καλά κρυμμένο από το ευρύ κοινό και οι ταμπέλες που σε οδηγούν σε αυτόν να γεμίζουν με απορία τα εκατομμύρια επισκεπτών της Αθήνας όταν ακολουθώντας της ταμπέλες προς τον Ναό που υπάρχουν είτε στης στήλες είτε στο Καλλιμάρμαρο καταλήγουν σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο και σκαρφαλώνουν επάνω σε τσιμεντένια τοιχία που υπάρχουν προκειμένου να τους λυθεί η απορία τραβώντας φωτογραφίες.

Η αλήθεια είναι ότι από τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος σήμερα δεν υπάρχουν παρά λίγες πέτρες από το κρηπίδωμα και λίγοι σκόρπιοι λίθοι. Ωστόσο η Γ´ Εφορεία Αρχαιοτήτων, στον έλεγχο της οποίας υπόκειται το οικόπεδο, δικαίως προτείνει να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στο οικοδομικό τετράγωνο όπου υπήρχε παλαιά ο ναός, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την τύχη αυτού του «φιλέτου γης» στο μέλλον. Γιατί βεβαίως για ένα «φιλέτο γης» πρόκειται, με θέα τον Ναό του Ολυμπίου Διός σε πρώτο πλάνο και την Ακρόπολη στο βάθος και μια περιπετειώδη ιστορία στην οποία εμπλέκονται οι πρώτοι αθηναίοι χριστιανοί, οι πρώτοι περιηγητές, οι παλαιοί και σύγχρονοι αρχαιολόγοι και ο... Χασεκί, βοεβόδας των Αθηνών. Ας δούμε όμως την ιστορία.

Στους πρόποδες του Αρδηττού, στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα στο Μετς, στεκόταν κάποτε ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται επάνω από την ανατολική όχθη του Ιλισού και ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα Αγρα ή Αγραι, λατρευόταν η Αρτεμις Αγροτέρα, η Αρτεμις Κυνηγός δηλαδή. Και ο ναός της ήταν ένας μικρός ιωνικός τετράστυλος και αμφιπρόστυλος ναός, ο οποίος κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Ο Ναός της Αρτέμιδος είχε πολλές ομοιότητες με τον Ναό της Αθηνάς Νίκης επάνω στην Ακρόπολη και πιστεύεται ότι και οι δύο χτίστηκαν από τον Καλλικράτη και ολοκληρώθηκαν με 20 χρόνια διαφορά ο ένας από τον άλλο. Ο Ναός της Νίκης τώρα αποκαθίσταται στην Ακρόπολη, ενώ η ιστορία του Ναού της Αρτέμιδος έμελλε να είναι περιπετειώδης και άτυχη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Η κατάσταση σήμερα βάση απόφασης της ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΣ 21/05/2018

ΕΙΣΗΓΗΣΗ:

Παρ’ ότι η αρμόδια Εφορεία διαχρονικά πρότεινε την απαλλοτρίωση του χώρου στο
σύνολό του, για την προστασία και ανάδειξή του, λόγῳ της ιστορικότητας του τόπου και
της ιδιαίτερης σημασίας του τόσο στη λατρεία, όσο και στη συμπλήρωση του
τοπογραφικού χάρτη της ανατολικής όχθης του Ιλισού, εκτός των τειχών της πόλεως των
Αθηνών, σήμερα, εν έτει 2018, και δεδομένης της αποσπασματικής διατήρησης του
[11]
σημαντικότερου μνημείου του χώρου, του ναού του Διός Μειλιχίου (όρυγμα θεμελίωσης
και οχτώ λιθόπλινθοι), της ιδιαιτέρως υψηλής αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (περί τα
2.200.000 ευρώ, συνημ. αρ. 32) και της γενικότερης συγκυρίας, στην οποία βρίσκεται η
χώρα, η Εφορεία αντιμετωπίζοντας με πνεύμα ρεαλισμού ένα πρόβλημα χρονίζον επί μισό
αιώνα περίπου, που έχει δημιουργηθεί κυρίως εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού κόστους,
εισηγείται την υπό όρους δόμηση του ακινήτου, με την παράλληλη διατήρηση και
ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων του χώρου. Τούτο θα γίνει δυνατόν κατόπιν
εμπεριστατωμένης αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί ξανά από το
Κ.Α.Σ.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μπράβο ρε Σπύρο, τρομερα πλάνα από πολύ ιδιαίτερο σημειο της Αθήνας

zelhs
Автор

Great 👍 Will visit this in december again 🤓

maximilianpaech
Автор

Very nice my friend. Thanks so much for sharing.
ATB
Joe
😎
👊🏻

JBOutdoorsAndMore
Автор

Υπέροχο βίντεο σε λίγο ανεβαίνει το δικό μου στις 15:00 περίπου. Χθες εκεί ήμουν 👍👍👍

HELLENICTRAVELS
Автор

Πολύ ωραία τα πλάνα, δυστυχώς ο χώρος έπλεξε στην Ελληνική γραφειοκρατία, οπότε... κρατάω το γεγονός ότι σώθηκε από την καταστροφή όταν έγινε εκκλησία, η Παναγία της πέτρας, αλλά δυστυχώς εγκαταλήφθηκε και αυτή.

AgionOros
Автор

Πας σε άλλες πόλεις και το κέντρο τους είναι το στολίδι. Ακόμα και χώρες χωρίς ιστορία. Το κεντρο είναι, συνήθως, ήσυχο, περπατητό, με πολλές συγκοινωνίες (τραμ, λεωφορεία κλπ) και ποδηλατόδρομους. Κανονικούς ποδηλατόδρομους, όχι... afterhoughts.

Τα κτίρια είναι κατά πλειοψηφία νεοκλασσικά, χωρίς άσχημα """γκράφιτι""" και με όμορφα κεραμίδια. Φυσικά ήταν και η Αθήνα τίγκα σε αυτά τα πανέμορφα κτίρια... όμως η "πρόοδος" των 60s απαιτούσε τσιμεντένια, άψυχα κουτιά. Όλοι οι οργανισμοί και τα υπουργία "έπρεπε" να κτιστούν στο κέντρο... κυριολεκτικά ΠΑΝΩ σε αρχαία. Σε αρχαία που αρκετά δεν θα τα δούμε και ποτέ. Θα παραμένουν θαμμένα στα θεμέλια του εκάστοτε άσχημου τσιμεντένιου μπόγου. Μπαίνεις σε καταστήματα στην Ερμού και το πάτωμά τους είναι γυάλινο γιατί έχει αρχαία...

Κάνεις μια βόλτα στην Πλάκα και στις εισόδους πάρκινγ (ναι...πάρκινγκ στην Πλάκα) ορισμένων σπιτιών έχει γυάλινο πάτωμα και από κάτω αρχαία. Και αναρωτιέσαι ρε Διάολε...σαν λαός είμαστε ΤΟΣΟ απαίδευτοι και ακαλλιέργητοι πια; Οι ξένες πόλεις που έκτισαν γήπεδα, υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς κλπ κλπ περιφεριακά των πόλεων, ήταν ηλίθιοι; Ναι υπάρχουν και χειρότερα. Ναι ξέρω πως παρά όλα αυτά, η Αθήνα έχει πανέμορφες γωνιές...γωνιές που δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλού στον κόσμο. Άντε και στην Ιταλία. Αλλά οι Ιταλοί από ποιους εμπνεύστηκαν και έχτισαν με τέτοιο όμορφο στυλ τις πόλεις τους; Ναι αδέλφια...από τους αρχαίους Έλληνες. Θα μπορούσαν οι πόλεις μας να μην είχαν απλώς "πανέμορφες γωνιές" αλλά να ήταν πανέμορφες σχεδόν στο σύνολό τους.

ΥΓ: Ακόμα "κλαίω" την ακύρωση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημιου το 2015. Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία.

ΥΓ2: Χρειαζόμαστε περισσότερα "Κέντρα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος". Χρειαζόμαστε πεζοδρομήσεις όπως η Αρεοπαγίτου, περισσότερους εθνικούς κήπους, αξιοποίηση του πανέμορφου Πεδίου του Άρεως και ακόμα καλύτερη υλοποίηση του οράματος της Μελίνας Μερκούρη (ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων).

itchy.tasty.