Nesli tükendi sanılıyordu; yaşam alanı Dersim çıktı!

preview_player
Показать описание
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Metin Armağan tarafından yapılan çalışmada, Türkiye Kırmızı Bitkiler Listesi’nde nesli tükenmiş olarak görülen Horoz Gülü bitkisinin asıl yaşam alanının Dersim olduğu tespit edildi. Doç. Dr. Armağan, Dersim’de yaptığı araştırmalarda sadece bir alanda bine yakın birey tespit ettiklerini belirterek, bunun da en son 150 yıl önce kayda alınan bitkinin asıl yaşam alanının Dersim olduğunu gösterdiğini söyledi.

Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi ve Gümüşhane kırsalında, 1867 yılında Rus doğa bilimcisi ve tarihçi Pyotr Aleksandroviç Çihaçov tarafından tespit edilen ve Türkiye endemik bitki türü olarak literatüre giren yöresel adıyla “Horoz Gülü ve “Sarı Dağ Gülü” olarak bilinen bitki o tarihten sonra kayda alınamadı.

SOS Munzur ve Munzur Üniversitesi Akademisyeni Mehmet Yavuz Paksoy’un bitkiyi fotoğraflayıp kendisine göndermesinin ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi’nin desteğiyle arazi çalışması yaptıklarını söyleyen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Buharkent Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Metin Armağan, çalışmada bitkinin asıl yaşam alanının Dersim olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tuncelinin güzel çiçeklerini ve doğası nı anlattığın için çok teşekkür ediyorum.

davuterginoglu
Автор

Bu değerleri yaşatmak için sizin gibi değerler yetiştirmeli memleket ki tam yeridir..

muratboztas
Автор

uzun uzun konuşma iyi de birazda çiçeğin ayrıntısını fazla verseniz iyi olur. Halkımız bitkiyi tanımıyor diyorsunuz bitkinin gövdesinden, yapraklarından, çiçeğinden ayrıntı verilse biraz zihnimize yer eder

aynur
Автор

#Tunceli demek #Zorunuza Gitmesin #Türkiye Cumhuriyetinde #Yaşıyorsunuz İran da #Değil

sonsuzbulut