Yapay Zeka Balonu Ne Zaman Patlayacak?

preview_player
Показать описание
Şu anda kafanızı nereye çevirseniz yeni yapay zeka araçları görüyorsunuz: Yeni sohbet botları, yeni görsel üreticiler, yeni video yapay zekaları... Her gün çıkan yeni ürünler, Dünya'yı değiştirme vaadinde bulunuyor. Uzmanlar buna "dördüncü endüstri devrimi" diyor. Şirketler yapay zeka yazılımlarının geliştirilmesine ve entegrasyonuna milyarlarca dolar ayırıyor. Yapay zeka firmaları, her alanda insandan daha zeki olan "yapay genel zeka"nın elinin kulağında olduğunu, ha geldi ha geleceğini söylüyor. Peki siz, hayatınızın yapay zekayla değiştiğini düşünüyor musunuz? En son yapay zeka sayesinde üretilen hangi ürünü kullandınız? Ya da şöyle sorayım: Yapay zekayı kullanarak, yapay zeka olmadan yapamayacağınız veya çok daha zor yapabileceğiniz hangi işi hallettiniz?

Çünkü biz bu vaatleri çok duyduk: Theranos, tek bir damla kandan bütün hastalıkları teşhis edecekti, size anlatmıştım. Segway, şehir içlerindeki ulaşımı baştan yaratacaktı. Herkes Google Glass sayesinde arttırılmış gerçek dünyasına girecekti. Meta ve Apple'ın sanal gerçeklik gözlükleri, bizi Ready Player One gibi bir dünyaya sokacaktı. Televizyonlar 3D olacak, birkaç sene içinde tüm dünya fiat parayı bırakıp kriptoparalara geçecek, gençler havada uçan hoverboardlarla kaykay yapacak, arabalar uçacak, NFT'ler sanatı baştan yaratacaktı. Bu teknolojilerin kimi düpedüz yalan, kimisi yanlış zamanda yanlış şekilde ilan edildiği için tutmadı, kimiyse halen vaatlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Yapay zeka da böyle olabilir mi? Yoksa yapay zeka, koca bir balondan mı ibaret? Gelin bir bakış atalım.

#YapayZeka #ChatGPT #OpenAI

00:00 Giriş: Yapay Zeka Bir Balon mu?
01:49 Ya Yapay Zeka Hakkında Yanılıyorsak?
02:40 Yapay Zeka Düşünüyor mu? Gerçekten "Zeki" mi?
04:32 Yapay Zekada İntihal ve Açılmış Davalar: Yapay Zeka Özgün mü?
05:56 Halüsinasyon ve RAG: Yapay Zeka Neden Yalan Söylüyor?
10:16 Yapay Zeka, Verdiği Cevabı "Anlıyor" mu?
13:05 Hesap Verilebilirlik: Yapay Zeka Yargılanabilir mi?
14:08 Yapay Zeka, Bir Teknoloji Balonu mu?
16:50 ChatGPT, Gerçekten Kullanılıyor mu?
17:30 Şirketler Yapay Zekayı Kullanıyor mu?
18:40 Yapay Zekayı Nasıl ve Nerede Kullanacağımızı Biliyor muyuz?
20:30 Yapay Zeka İş Gücüne Etkisi Ne Kadar Olacak?
21:21 Veri Sıkıntısı: Yapay Zeka Neden Sürekli Gelişmeye Devam Edemiyor?
22:48 Yapay Zekayı Coşturacak Bilgisayar Çiplerini Üretebilecek miyiz?
23:49 Kapanış: Zeki Makinalara Ulaşabilecek miyiz?

***

📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı

Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz:

Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤

***

BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

çağrı abi yapay zeka en çok sana yaradı. haftada 1 yeni içerik çıkıyor sana :D

lutfiozdemir
Автор

Üniversite öğrencisi ve altı yıllık yazarım. Yapay zeka gerçekten de bir alet olarak nimet gibi. İnterneti baştan aşağı arasam bulamayacağım konuları ve özetleri öylesine güzel veriyor ki elde ettiğim zaman avantajı sayesinde birçok dersi AA alarak geçtim, ezbere bile gerek duymadan bir hocanın ustalığı ve makinenin sakinliğiyle beni her konuda eğitti. Yazarlıkta da aynı şekilde İngilizce yazdığım ve grameri kontrol etmek çok uzun vakit alacağı ve asla da garanti sonuçlara ulaşamayacağım için yapay zeka bir nevi benim kişisel editörüm oldu, onun verdiği dersler sayesinde daha hızlı ve doğru yazabilir oldum. Yani şu bir gerçek ki yapay zeka çok güzel bir çalışma, tanıklık ettiğim en iyi araçlardan biri diyebilirim gönül rahatlığıyla.

Ama yine her şey onu kullanan insan zekasına bağlı kalıyor. Cümle örnekleri görmek için ona planladığım bir sahneyi baştan aşağı yazdırdım ve hataları öylesine komikti ki insan bilinci ve mantığının öyle kolay kolay taklit edilemeyeceğini kanıtladı. Aynı sahneyi defalarca farklı kelimeleri kullanarak tarif etmek mi dersiniz, karakterlerin kişiliklerini radikal şekilde çarpıtmak mı, mutlaka her şeyi iyi bir sona veya insani derse getirme içgüdüsü falan filan derken yapay zekanın sadece bir araç olduğunu kendi kendime kanıtladım.

Bakın dostlar, bilgisayarlar ve AutoCAD programı çıktığında mühendislerin kariyeri bitmedi. Sadece zamandan daha fazla tasarruf edip daha isabetli ve güvenli hesaplamalar yapabildiler, çizimler daha kolaylaştı ve hayat bir tık olsun rahatladı. Bu tür devrim niteliğinde araçlar insanların yerine geçemez, geçseler bile dünyadaki ülkeler bu yapay zeka devrimine yetişecek teknoloji ve varlığa sahip olmadığı için böyle ütopik bir durumun gerçekleşmesi yüzlerce yıl alır. Güzel araçlardır, güzel kullanmasını bilen güzel insanlara haftalarca süre tasarruf ettirir diyelim ve keyfimize bakalım :)

SerenitySolituder
Автор

çok sağol abi çamaşır makinem ayaklanır da bana saldırır diye 5 aydır gömleklerimi yıkamıyordum içimi ferahlattın ❤

harungulcan
Автор

Bir fotoğrafçı olarak yapay zeka inanılmaz yardımcı oluyor, yapılmasının saatler alacağı hatta imkansız olduğu işlemleri dakikalar içinde halledebiliyorum.

ercanakan
Автор

Çok sevdiğim bir hocam: "fotoğraf makineleri ilk çıktığında kimse selfie çekeyim dememişti. O yüzden acele etmeyin." demişti. Şimdi düşününce çok haklı.

cagatai
Автор

müzisyenim ve deneme amaçlı bazı ai müzik teknolojilerini kullanıyorum. kendi çapında kayda değer müzikler üretebiliyor olsa da, aslında başı sonu belli ürünler ortaya koyuyor diyebilirim. ama sizin de söylediğiniz gibi beni etkileyen asıl faktör, birkaç zaman öncesine kadar hiçbir şekilde ortada olmayan ve çok yeni buluşmuş olduğumuz bu teknolojiye duyduğumuz hayranlık. en azından beni etkileyen şey bu.

ozguraltinok
Автор

5 yıllık yazılımcı olarak, Ben de yapay zekayı hiç bilmediğim teknoloji kullanarak uygulamamı geliştirmek için kullanıyorum, ilk başta çok yardımcı oldu, ama proje büyüyüp karmaşıklaştıkça yapay zeka anlamamaya başladı. Sorunları çözmek için beraber beyin fırtınası yaparak ve bazen sadece kendim düşünerek çözdüm. Benim yerimde bilgisiz birisi olsa, projenin bitimine az kala büyük ihtimal çakılırdı.

kegklaus
Автор

Yapay zekaya hayranlık beslemektense eleştirel yaklaşmak çok daha yerinde olur. Tıpkı sizin yaptığınız gibi. Zira Genel Yapay Zeka çok uluslu şirketlerin elinde insanlara çaktırmadan zarar verme aracı olarak kullanılmaya çok müsait bir olgu.

keiosaka
Автор

Teşekkürler, nesnel değerlendirmeler için bu kadar abartılı ve cehalet dolu bir ortamda sizin gibi kanallara çok ihtiyaç var

JKbo
Автор

Yazılım konusunda chat gpt’den destek almak istedim. Siz yazılım bilmiyorsanız zaten anlaşamazsınız ama orada fark ettim ki yapay zeka kocaman bir derleyici. Bir konuda forum forum gezmek yerine oraya sorup benim yerine gezdirip anında cevabı alıyorum. Bu yönü yetiyor zaten bana :)

mesutyucedag
Автор

Bence sadece bir duraklama dönemindeyiz. Birileri bir yerde başka bir yükselme döneminin temellerini atıyor.

ekinosus
Автор

Yapay birşeyin insan zekası ile kıyaslanacak kadar gelişmiş olması çok heyecanlandirici.

_-asparuh
Автор

Tam da tercih zamanı yapay zeka doktorları bitirebilir deyip şimdi bu videoyu atman da manidar olmuş

yavuzselimaltun
Автор

Bekledigim video sonunda yapildi ve bunu ilk Evrim Agacindan dinledigim icin cok memnunum.
Bunlari biliyordum diyemem ama ‘sezdim’.
Sezgilerinizle kalin!
GC ( electronics, communication and computer engineer)

AIShortsHubs
Автор

yapay zekanın şu anda en iyi olduğu alanlar:
-ielts toefl gbi snava çalışıyorsanız örneğin essaya yazdınız ve bir cümle kurarken cğmlenin doğru mu yanlış mı yazıldığını merak ediyorsanız sorun hemen cevap verir. anlamdaş kelimelerin arasındaki kullanım yerini akademik alanda hangisi daha çok tercih edilir gibi kısımlarda oldukça faydalı.
- parça parça kod yazmada çok iyi. iki saat fetch api kod öbeğini aramadan hemen önününe getirir. gelecek bu tür parça parça kod yazan yapay zekalarda.
- arama motorunun yapamadı birtşey var. o da sıralama yapması. örneğin, bir konuda araştırma yapacaksınız, yazılmış yüzlere makale, kitap vs var. yapay zekaya en popüler en çok atıfta bulunanlar hangisi diye sorunca hemen sıralamaya başlıyor. böylece ilk önce nelere bakacağınızı biliyorsunuz ve arama motorunda onlarca saatte yapacağınız "önemli dökümanlar " sıralamasını AI sizin için yapıyor.

cooxncooxn
Автор

Bir modelin başarısı onun üzerine kurulduğu verinin gerçekle bağlantısıyla bire bir ilişkili.

En büyük örnek, Türkiye'nin kısa ve orta ölçekli ekonomi modellerinin tutmaması. Veriler yanlış olunca bir modelin doğru sonuç vermesini beklemek bir mucize ya da beklenmedik koşulların oluşması.

anadolulu
Автор

İlk dakikadaki sorunuzu yanıtlayayım. Tasarımcı ve sosyal medya içerik üreticisiyim. Yapay zeka araçları sayesinde işim çok daha kolaylaştı. İşimin neredeyse yarısını yapay zeka araçları ile üretiyorum. Yapay zeka olmadan da yapıyordum ama yapay zeka sayesinde işlerimi çok daha hızlı bitirebiliyorum ve kendime ekstra zaman ayırabiliyorum.

Автор

Teşekkür ederim beynimdeki en önemli soruyu çözdünüz tamda böyle bir videoya ve bilgiye ihtiyacım varmış. Bütün ekibinize ve ağzınıza sağlık.

MGYEdit
Автор

Chat-GPT'yi günde en az 10 defa kullanıyorum, her soruma cevap buluyorum bazen öylesine bir konu için onunla sohbet ediyor ve bilgi öğreniyorum. Görsel oluşturmada daha iyi olsada ücretsiz sürümünde sadece 2 istek hakkı olduğundan istediğim gibi görsel oluşturmak içinde Gemini'yi kullanıyorum. Yani kısacası benim hayatıma yapay zeka birkaç yıl önce girdi ve git gide dahada hayatımın bir parçası oluyor. :D

mehmetAtc-mkol
Автор

neredeyse her konuda doğruluğuna güvenebildiğim insanlar arasında ilk sırada olabilirsin gerçekten. bugün dünya aslında kare desen düşünmeden inanırım. bir konuyu anlatırken derinlemesine değerlendiriyor olman, sadece tek bir taraftan değil her açıdan doğruluk payını incelemen çok güven veriyor çağrı abi. sayende biraz da olsa kültürleniyormuş gibi hissediyorum. aslında yazacak daha çok şeyim vardı ama bu da başka bir yorumun konusu:) teşekkürler…

seerrraa