'Έρευνα, Τεχνολογία και Προοπτική Ενοποίησης της Ανθρωπότητας', Βιβλιοπαρουσίαση, Χανιά 17/02/2020

preview_player
Показать описание
Οι Εκδόσεις ΚΨΜ και Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας Χανίων διοργάνωσαν παρουσίαση του βιβλίου του Αν. Καθηγητή φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρη Πατέλη: «Έρευνα, Τεχνολογία και Προοπτική Ενοποίησης της Ανθρωπότητας. Η Ερευνητική και Τεχνολογική Δραστηριότητα στη Διαλεκτική της Αλληλεπίδρασης της Ανθρωπότητας με τη Φύση»,
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00 στο «Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών» Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5-9, Χανιά.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:
● Μανόλης Δαφέρμος, Αν. Καθηγητής Επιστημολογίας της Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
● Γιώργος Βολάνης, Πτυχιούχος Σχολής Μ.Π.Δ. Πολυτεχνείου Κρήτης και ο συγγραφέας,
● Πατέλης Δημήτρης, Αν. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Το βιβλίο αυτό είναι μια πρωτότυπη συνθετική έρευνα. Στόχος του: η ανάδειξη της λογικής της ιστορίας της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας, εντός της ανάπτυξης της κοινωνίας ως ολότητας∙ η αποκάλυψη των νομοτελειών-τάσεων αυτής της δραστηριότητας στην αντιφατική κλιμάκωση του κοινωνικά και τεχνολογικά διαμεσολαβημένου εξωσωματικού μεταβολισμού-μετασχηματισμού της φύσης.

Η εκπόνηση, ανάπτυξη και εφαρμογή καθολικού χαρακτήρα μέσων και τρόπων επενέργειας στη φύση και στην κοινωνία δρομολογεί τεράστιας κλίμακας καταστροφικές-αποδομητικές και δημιουργικές-εποικοδομητικές τάσεις. Η υπαγωγή σε ιδιοτελείς σκοπιμότητες, αντίθετες στη λογική της έρευνας και των πραγματικών αναγκών, οδηγεί στις πρώτες. Οι δεύτερες ωριμάζουν με την καθολικοποίηση-δημιουργική επαναστατικοποίηση των ιδεατών και υλικών όρων αυτού του μετασχηματισμού, γεγονός που συνδέει επιτακτικά τον αγώνα για την επιστημονική αλήθεια με την προοπτική ενοποίησης της ανθρωπότητας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Ο Δημήτρης Πατέλης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας. Έχει διδάξει στη Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας, και στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., είναι μέλος ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας» και δραστηριοποιείται στους Ομίλους Επαναστατικής Θεωρίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία και θεωρία του υλικού και πνευματικού πολιτισμού, στη διαλεκτική λογική και μεθοδολογία, στην ιστορία και θεωρία της επιστήμης και της τεχνολογίας, στις κοινωνικές επιστήμες, στη μαρξιστική φιλοσοφία, στην πολιτική οικονομία, στην ψυχολογία, στην παιδαγωγική και στην πολιτική φιλοσοφία.
Рекомендации по теме