Bilim Sayesinde Tekrar Yaşaması Mümkün Olan 10 Nesli Tükenmiş Canlı

preview_player
Показать описание
Binlerce yıl boyunca sürekli olarak gelişmekte olan insanoğlu, kendi yaşam kalitesini, standartını yükseltmek için pek çok şey yapmış olsa da bencilliğimiz ve umursamazlığımız gezegenimize zarar vermeye devam ediyor. Bu zararın en fazla hissedildiği doğada ise en ağır bedeli hayvalar ödüyor. Bu konuda tarihte pek çok örnek mevcut. Fakat bilim sayesinde nesli tükenen bazı canlıları geri getirmemiz mümkün. Bu hayvanların arasında en fazla ön plana çıkanları sizlere derledik.

Mamut
Karada yaşamış en devasa canlılardan biri olan mamutlar konusunda bilim insanları pek çok çalışma yürütmekte ve şu an geri gelmesi en kuvvetli ihtimal olan canlı mamut. Mamutların tekrardan hayata dönmeleri konusunda özellikle Rus araştırmacılar ciddi çalışmalar yürütmekte.

Tazmanya Kaplanı
1930'lu yıllarda nesli tükenen Tazmanya kaplanını bu sona götüren şey, genetik çeşitliliğinin az olmasıydı. Bilim insanları için bu canlıyı yeniden hayata döndürmek ve genetik çeşitliliklerini attırmak belli bir zaman isteyen iş. Yine de imkansız değil.

Göçmen Güvercin
Bir zamanlar sayıları milyarlara ulaşan bu canlıların, yaşam alanlarının işgal edilmesi ve bilinçsiz avlanma nedeni ile nesli tükenmiş. Türün korunan kalıntılarından DNA örnekleri alan bilim insanları, elde edecekleri genetik bilgileri diğer güvercinlere aktararak göçmen güvercinleri geri getirme amacındalar.

Pirene Dağ Keçisi
Pirene dağ keçileri, 1990'lı yıllarda nesilleri tükenen canlılar. Bu canlıların hayata döndürülmesi için araştırmacılar ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Asıl amaç erkek bir pirene keçisi yetiştirmek zira araştırmacılar dişi pirene keçisini canlandırabilecek bilgi birikimi ve imkanına sahipler.

Kılıç Dişli Kaplan
Donmuş halde pek çok kalıntısı bulunan kılıç dişli kaplan, bilim adamlarının geri getirme konusunda en umutlu olduğu canlılardan biri. Bunun nedeni ise bilim adamlarının donmuş haldeki bir fareyi DNA'sını alarak klonlamış oluşu ve aynı yöntem kılıç dişli kaplanlarda da işe yarayabilir.

Dodo Kuşu
Uçamayan dodo kuşunun neslinin tükenmesindeki en önemli şey, etinin lezzetli oluşu. Bu durum onun sadece vahşi hayvanlar değil insanlar tarafından avlanmasına da neden olmuş. Fakat bilim insanları birkaç sene önce bir mağarada oldukça iyi korunmuş bir dodo kuşu fosiline ulaştılar. Bu fosilden alınan DNA örnekleri ile dodo kuşları yeniden hayata döndürülebilirler.

Uyuşuk Hayvan
Günümüzde benzer soydan gelen ve genelde ağaçlarda yaşayan uyuşuk hayvanlar mevcut. Fakat bu canlılar, o ağaçlarda yaşayanların çok daha büyüğü ve yerde yaşayanıydı denilebilir. Yavaş haraket etmeleri nedeni ile tarih öncesi canlılara kolay av olan uyuşuk hayvanlardan günümüze yumuşak doku örnekleri ulaşmış ve bu, onun yeniden hayata döndürülebilmesini sağlayabilir.

İrlanda Geyiği
10 bin yıldan fazla bir süre önce nesli tükenmiş olan İrlanda geyiği, soğuk bölgelerde yaşamış olması nedeni ile günümüze çok iyi korunmuş kalıntılar ile ulaşmış bir canlı. Bu durum da onun tekrar hayata dönebilme ihtimalini arttırıyor.

Moa
Yeni Zelanda'da yaşamış, deve kuşu ile dinozor karışımı bir görüntüye sahip olan Moa, yerel halkın bilinçsiz avlanması sonucu tükenmişti. Fakat geri gelmesi için gerekli genetik bilgiler elimizde fazlasıyla var.

Ve Tabiki: Dinozorlar
Tarih öncesi canlılar arasında en merak uyandıranı ve en fantastiği olan dinozorlar,her ne kadar korkutucu ve insanlar için tehlikeli olsalar da, geri gelmeleri adına pek çok çalışma yürütülmekte. Listemizdeki canlılar arasında belki de geri gelmesi en fazla isteneni dinozorlar olabilir. Tabi bu durum bizler açısından iyi mi olur, kötü mü olur orasını bilemiyoruz.
Рекомендации по теме