Yapay Zeka Sanatının Şafağı

preview_player
Показать описание
---
Bu kanalın izleyicileri 2016’dan beri yapay zekanın gelişimiyle ve 2020’den itibaren de yapay zekayla üretilen görsellerle ilgili hazırladığım videoları hatırlayacaktır. Daha 4 ay önce Dall-e aracının ikinci versiyonu çıkar çıkmaz onun neler yapabildiğini anlattım. O videoyu yayına verdikten sonra Dall-e benzeri resim yapabilen, pek çoğu ücretsiz yüzlerce yeni yapay zeka aracı türedi. Bu konu o kadar hızlı gelişiyor ki bu gelişmeleri sıcağı sıcağına aktarabilmek için artık çok daha sık video hazırlamam gerekeceğini hissediyorum. Özellikle geleceğe dair kariyer planları yapan gençler abone olmanın dışında hatırlatıcıları da aktif hale getirsinler. Çünkü mesela bu yazdan itibaren “illüstratörlük” diye bir mesleğe ihtiyaç kalmayabilir. En azından “editöryal illüstratörlük.” Onun yerine “prompt mühendisliği” diye yeni bir meslek doğuyor olabilir.
---
---
---
Videnun tam metni ve kullandığım kaynaklar:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Keşke Barış abiyi öven yorumlar yerine biraz da video ile alakalı kendi fikirlerinizi yazsanız. Zaten adam kendini kanıtlamış biri arkadaş, her videonun altına sırf beğeni almak için benzer yorumlar yazmayın lütfen.

mustafazumrutkal
Автор

Teknoloji hem yararlı bir hizmetçi hem de tehlikeli bir ustadır.
- Christian Louise Lange

igneleyicibilgiler
Автор

Ünlü bir bilim insanı, bir davette arkadaşlarına Beethoven'in bir eserini çaldıktan sonra şöyle diyor : " Ben hiç yaşamamış olsam *belirsizlik ilkesini* muhtemelen başka biri formüle ederdi ancak Beethoven hiç doğmamış olsaydı az önce çaldığım *Opus 111* 'i kimse yazamazdı."
İşte bilim ve sanatın doğasının birbirine zıtlığının örneği.

TURCELIK
Автор

Bir sanatçı olarak yazıyorum, ilham kuşunu günlerce bekledikten sonra, tam ilhamı gelmiş bir sanatçı, o şeyin ilham değil AI'nin ta kendisi olmasını beklemezdi. Sanat bir sanatçının elinden çıkan özgün olmak şartıyla yapılan bir çeşit imzayken, şimdi bunların yapay zekalar tarafından 4 saniyede 4 farklı tarzda ve değiştirilebilir haldeyken, korkuyorum açık olmak gerekirse.

coversofcey
Автор

Yapay zekanın yavaş yavaş tüm sektörlere ulaşması belirli bir noktadan sonra insanı korkutmaya başlıyor. Düşünsenize sizin yerinize sizin işinizi yapan makineler, sizin yerinize albüm veya resim oluşturan makineler, sizin yerinize size yemek hazırlayan makineler, sizin yerinize bahçede çalışan ve mahsül yetiştiren makineler. Sizin yerinize her türlü bilgiyi öğrenip size yardımcı olan makineler. Sizin yerinize sağlığınızı takip edip bir rahatsızlık durumunda sizi bilgilendiren ve yönlendiren makineler. Sizi bir yerden bir yere götüren makineler, sizinle vakit geçiren makineler, sizin yapmanız gereken şeyleri yapan makineler... Gerçii bunlar hali hazırda bile olmuş durumda. Günümüzdeki bir çok şeyde bizzat yapay zeka olmasa bile yine birçok işimizi makinevari donanımlara yaptırıyoruz. Şuan yapay zeka emeklemeyle yürümeye başlama arasındaki bir evrede ama akla şu soru geliyor. Bir kez başlayınca (tamamen bir yapay zeka geliştirildiğinde [kendi kararlarını alan, kendine öğretilen programın dışında yeni şeyler öğrenebilen ve buna göre karar veren bir yapay zeka/makine] ) ne olacak? Düşünün tüm insanlığın binlerce yıllık bilgi birikimini saniyeler içinde edinebilen bir adına ne derseniz diyin; makine, yapay zeka. Bu bilince ulaştığında ne yapar? İnsanlığı, varlığı, hayatın amacını mı sorgular? Hepimizi korkutsa da heyecan verici olacağını şimdiden görebiliyorum.

AgentSmiith
Автор

Resim öğretmenliği mezunu olarak her zaman söylediğim bir şey vardı: "Herkes yeterli eğitim ve çalışma ile güzel resim yapabilir ama herkes sanat icra edemez. Sadece güzel resim yapabilmek, sanat değildir." Bu sözün altyapısında fikirlere dikkat çekmek istemem var. Sanat her şeyden önce düşünsel bir kavramdır. Ortada bir sorun, bir durum, bir istek vardır ve önemli olan bunları vurucu bir biçimde resimde anlatabilmektir. Tabi ki sanat anlayışının herkeste ayrı bir tanımı var. Bugün yapay zekanın geldiği bu durum, sadece güzel resim yapabilen insanların karşısında bir rakip. Sanat yapabilen, sanatsal düşünebilen insanlara rakip olamaz. İyi yanı, sanatsal düşünme becerisine sahip olup kendisini resim çizme konusunda geliştirmemiş insanlar da sanatın birinci kuralıyla, düşünsel aşama ile sanat eserleri üretebilirler. Yine de, gerçek bir sanatçı yapay zekaya yaptırdığı resimlerde her zaman bir eksiklik hissedecektir. Kendisinin olmayan bir şeyler bulacaktır.

olgudincel
Автор

Sadece illustratör değil, birçok sektör bitme yolunda. İlk deepfake çıktığında (yaşlı gösterme uygulamaları vb) o zamandan buralara geleceği belliydi. Fotoğrafçılık, video, reklam sektörü, grafik tasarım, sinema vs birçok insan zor durumda kalacak ! Bu tür videoları gördükçe aklıma Half Life belgeleselinde ki cümle aklıma geliyor. "Ateşi icat ettikten sonra sırtımızı bir kayaya yaslayıp dinlenmeliydik."

gondorunvarisi
Автор

Bu kadar yıl içinde izlediğim açık ara en heyecanlı ve sürükleyici video buydu. Uzun zamandır ai gelişimini takip ediyor ve gelecekle ilgili tahminler yürütüyordum. Sonda söyledikleri tatmin etmekle birlikte, acayip duyguları da canlandırdı.

barisbalkir
Автор

yeni dünyada meslek diye saydığımız bir çok uğraşı herkes yapabiliyor olduğundan insan daha da değersizleşecek, herkes bir makinaya ne istediğini söyleyebilir..

mami
Автор

bu videodan sonra herkes "Westworld" izlemeli. Çok güzel bir şekilde anlatıyor bunun gibi konuları. Zamanınız yoksa sadece ilk 10 bölümü izlemeniz de yeterli.

shimasanjiko
Автор

yaratmaya çalıştığımız şeyin, kendimiz olduğunu ne zaman anlayacağız? Robot dediğimiz evet. işte bu insana doğru giden yolun başlangıcı

NeAnlatiyor
Автор

Yapay zeka ve robotik konularinda ögrenci biri olarak bu video'yu cok degerli buldum. Cok tesekkürler böyle bir video hazirladiginiz ve Türk gencliginin ve toplumunun yeni gelismelerden, gelecekten haberdar olmasini sagladiginiz icin. Özellikle de genelde Ingilizce kullanilan terimlerin Türkce karsiliklarini kullanmaniz bence cok faydali.

altayyk
Автор

Hem korkutup hem heyecanlandırıyosun Barış Abi

The_Gokturk
Автор

Bu kanalda insanlar gördüğüm en uzun yorumlarını yapıyor fakat bazı insanlar en uzun yorumu kalplerini düşünerek en az elli kez siliyorlar ama bazı insanlar sadece yarumlarının altında gereksiz bir kalp için yazıyor örnek:”Abi seviliyorsun❤”

JJKIEDITZ
Автор

Bence bunu insanlar rüya gördüklerinde tarif ederek rüyalarını görselleştirebilir ve rüyalarını nasıl olduğunu anlaya bilmesini sağlayabilir. 💭💭💭

hayattankesitler
Автор

Dalle'yi tanıttığınız videoları izlerken de çok şaşkınlıklar içindeydim, şimdi de aynı durumdaydım. GSF mezunu biri olarak bunu haksızlık olarak görüyorum. Yıllarca aldığımız eğitimi, içimizdeki özgünlüğümüzle harmanlayarak ortaya çıkardığımız eser için övünemeyeceğiz artık. Çünkü biz daha nasıl ve ne yapalım sancıları çekerken, birileri iki tuşa basacak ve hoooopp dergi kapağı, bilboardlar, tablolar afişler tasarlayacak. Ama son cümleniz umarım birilerinin kulağına stopmotion olur. Teknoloji güzel şey. Var olan aslını, yok etmediği sürece...

jaleuzel
Автор

Robotların " istek sahibi " olması... Kulağa ürkütücü geliyor zira dünya tüm canlılar içerisinde doğadaki uyuma aykırı isteklere sahip olan ve bunu gerçekleştirmek için her yolu mübah gören insanlıktan çok çekti.

SSahin-pkbj
Автор

Şurada videoları kaliteyi bilgiyi görüyorum düşünce yapısına bayılıyorum bir şey keşfedecek insanların yetişmesine katkı sağlayacak bir insan görüyorum. Hepsi yetmiyor huzur ve keyif alıyorum.

mustafaozturk
Автор

çocuklarımızın hayal gücüne ve yaratıcılığına gem vurmadığımız gün, yapay zekanın iyiye-güzele ulaşmak için başarılı bir araç olacağına inanıyorum. yapabileceklerimizin sınırını zorlamasını izlemek keyif verecektir.
yapay zeka da çocuk gibi bence; ona gösterilen ayna nasılsa ileride bizi bekleyen hayatta o olacak.. bu zamanda genç olmak isterdim geleceğin bir parçası olmak istedim. şimdi çocuklarımın ufkunu açıp yapabileceklerini görmek için sabırsızlanıyorum.. herşey içimize bağlı, herşey iyi bir gelecek için.

minetulekkadoglu
Автор

Sonu aşırı güzeldi aldı götürdü bu adam cümle kullanmakta çok iyi

kimse