Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Merak Edilen Tüm Hususlar

preview_player
Показать описание
Bu sunumda Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Hakkında Merak Edilen Tüm Hususlar ele alınmaktadır.

---

İlk uydunun gönderildiği 1957 yılından beri Dünya yörüngesine yaklaşık dokuz bin uydu yerleştirildi. Halen bunun beş bine yakını dönmeye devam etmekte ve bunlardan sadece iki bine yakını faal durumda. Uyduların 901’i ABD, 299’u Çin, 153’ü Rusya ve 709’u da diğer ülkelere ait.

ABD’ye ait 901 uydunun 38’i sivil amaçlı, 523’ü ticari, 164’ü çeşitli devlet kurumlarına ait ve 176’sı askeri amaçla kullanılmak üzere yörüngeye yerleştirilmiş bulunmaktadır.

Türkiye’nin ilk uydusu 10 Ağustos 1994'te fırlatıldı. Aktif uydulardan Türksat 3A, 4A ve 4B haberleşme ihtiyacımızı karşılıyor. Göktürk-1, Göktürk-2 ve Rasat uydularımız ise gözlem yapıyor. Türkiye'nin aktif uydu filosunda halen 3 haberleşme ile 3 gözlem uydusu bulunuyor. Aktif haberleşme uydu sayısının, yapımı devam eden Türksat 5A, 5B ve 6A'nın hizmete alınmasıyla artması planlanıyor. Daha önce uzaya yollanan 3 haberleşme uydusu Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A ile BİLSAT isimli gözlem uydusu ise ömrünü tamamladı ve uzay çöplüğünde yerini aldı.

Uydular TV’den telefona, navigasyondan iş ve finans dünyasına, meteorolojiden çevre ve iklim gözetlemeye, güvenlikten doğal kaynakların izlenmesi ve tespitine, sosyal, ekonomik değişimin izlenmesinden, uzay bilimlerine ve istihbarata kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Türkiye Uzay Ajansı kurulmadan Türkiye’de uzay araştırmaları denilince ilk akla gelen TÜBİTAK UZAY’dı. gelmekteydi. ASELSAN, TUSAŞ, MSB, TURKSAT, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve üniversitelerin desteği ile Uzay alanında faaliyetler gerçekleştiriliyordu.

Uzay konularında tek bir merkezin sorumlu olabilmesi ve koordinasyon eksikliklerinin giderilmesi amacıyla uzun yıllardır fikir aşamasında olan Türkiye Uzay Ajansı, resmi olarak 12 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Sonrasında 7 Ağustos 2019’da kısa adı TUA yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin ataması yapılarak fiilen faaliyetlerine başlamış oldu.

Son yıllarda birçok ülke her ne kadar uzay konusunda büyük atılım içinde olsa da uzaya insan götürebilen 3 ülke var. Rusya, Amerika ve Çin. Hindistan, uzay teknolojilerine yönelik çalışmalarını anti-uydu füzeleriyle de son zamanlarda farklı bir noktaya taşıdı. Fransa, uzay teknolojilerinde çok iyi ama henüz insan gönderemedi. Çin, şu anda kendi uzay istasyonunu yapıyor. Birçok ülke uzay ve uzay teknolojileri alanında faaliyette bulunmakta. Dünyada 80 civarında ülkenin uzay ajansı var. Listeye baktığınızda ekonomik yönden geri kalmış ülke olarak bahsedilebilecek ülkelerin bile yılar öncesinden ajans kurdukları görülüyor.

Türkiye her ne kadar uzay ajansını 2018 yılında kurmuş gözükse de aslında fiilen kuruluşu 1990’lı yıllara dayanıyor.

Bu kadar ülkenin uzay ajansını kurmuş olmasının tek bir nedeni var o da uzay alanının ülkelerin egemenliklerini tehdit eder bir boyut kazanması. Örneğin; askeri amaçlı İHA’larda son yıllarda uydu kontrollü sistemler kullanılmaya başladı. Eğer sizin iletişim sağladığınız uydu şu an olmayan ama önümüzdeki süreçte muhtemelen kamikaze uydular tarafından hasar görürse ne olacak? Veya iletişim sağladığımız uydular çeşitli şekillerde bir anda etkisiz hale gelirse internet altyapısı olmadığı için telefonlar, bankalar vb. birçok sistem kullanılamaz hale gelirse ne yapılacak? Tüm bu hususlar ihtimal dahilinde konular. Önümüzdeki süreçte uydu sistemlerinin ülkelerin egemenliklerini etkilemesi bu ve buna benzer şekilde gerçekleşebilir. Sanırım ülkemize ait uzay ajansının kurulmasının önemi ve en kısa sürede tam faaliyet göstyerecek şekilde görevine başlamasının ne kadar hayati bir konu olduğu daha iyi anlaşılıyordur.

Bir başka bakış açısıyla son yıllarda uzay ve uydu sektörünün katma değeri yüksek bir sektör haline geldiği görülmektedir. Bugün dünyada yaklaşık 1 trilyon doları bulan ekonomik büyüklüğe ulaşan uzay ve uydu ekosisteminden ne kadar pay alabilirsek o kadar ekonomimize katkı sağlanacak ve dolaylı olarak enflasyonun düşmesine ve TL’nin değer kazanmasına faydası olacaktır.

---

KAYNAKÇA

---

MUSİC
Cinematic No Copyright Music by Infraction - No Copyright Music | Creative Commons Atıf lisansı (yeniden kullanılabilir)
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Geç olsun güç olmasın. Başlamak bir işin yarısıdır.

acemipenguen
Автор

Yeterli bütçe ve desteğin verilmediği ortada. Üstelik ülke insanı bunun yerine bambaşka şeylerin peşine düşmüş.

gorunurbilim
Автор

Umarım gereksiz ve torpilli adamlar olmaz

serpa
Автор

Starlink uyduları var mı bu sayı içinde...

tolgahanklc
Автор

Gidip bir asoriti sòmürsek ekonomimiz ilk 3e girer

alialtunok
Автор

EVRENAUT (TURKEY), ASTRONAUT (USA), COSMONAUT (RUSSIA), TAIKONAUT (CHINA)

mnmminix
welcome to shbcf.ru