De ce NU DORMI BINE: iată 5 motive

preview_player
Показать описание
Oricât dormi, te trezești obosit? Iată cele 5 motive pentru care NU ai un SOMN ODIHNITOR și cum poți să îl îmbunătățești!

Informațiile din acest video au fost VERIFICATE si VALIDATE MEDICAL de dr. Ovidiu Tudor, medic specialist neurolog, care ne susține în tot ce facem și căruia îi mulțumim.

Măsurarea calității somnului este ceva mai mult o artă decât o știință. În general, o calitate bună a somnului este definită de următoarele caracteristici:
• Adormi în cel mult 30 de minute după ce te-ai întins în pat;
• Te trezești cel mult o singură dată pe parcursul nopții;
• Poți să dormi atâtea ore câte sunt recomandate grupei de vârstă din care faci parte (că doar n-ai pretenția acuși să dormi cât doarme-un bebeluș!);
• Când te trezești să adormi la loc în mai puțin de 20 de minute;
• Dimineața la trezire să te simți odihnit, refăcut și plin de energie.

Dacă nu îndeplinești aceste condiții și, în plus, dimineața ai ochii roșii, umflați, ai cearcăne sau pungi sub ei, ca să funcționezi cât de cât o ditamai cana de cafea ar trebui să bei, dacă îți este foame mai des decât este normal și ai poftă de mâncare de-aia nesănătoasă și te îngrași, dacă te simți stresat, epuizat emoțional și mai furios, în general, păi să fii sigur, frate, că ăla n-a fost somn de calitate! Și ce motive pot să fie pentru-așa o grozăvie: o slabă igienă a somnului (stai, nu te gândi acuș la apă fiartă, gel de duș...), stres, apnee de somn, o boală cronică sau tulburare de somn.

O igienă slabă a somnului
Igiena somnului înseamnă suma obiceiurilor bune care te ajută să dormi bine. Și obiceiurile bune sunt să ai un program de somn cât mai regulat, adică să te culci și să te trezești cam la aceeași oră, să nu bei multă cafea pe parcursul zilei, deci cu atât mai puțin în a doua parte a acesteia, și să nu consumi prea mult alcool pentru că și el interferează cu calitatea somnului chiar dacă este considerat un sedativ. Tot aici intră și asigurarea unei temperaturi conforabile în dormitor, o saltea bună și lipsa stimulilor vizuali și auditivi (lumină, zgomot).

Stres și anxietate
Starea precară a sănătății mintale, fie că e din cauza depresiei, a anxietății sau a unui nivel ridicat de stres, contribuie la scăderea calității somnului. Și asta cred că știm și am trăit cu toții: gânduri și îngrijorări, temeri și framantari, emoții... Și îți dau un exemplu foarte banal, trăit pe pielea mea: când trebuie să mă trezesc foarte de dimineață ca să plec undeva, și în special când e vorba de o călătorie pe care dacă o pierd, pierdută rămâne, de exemplu dacă urmează să mă deplasez cu avionul, în noaptea aia dorm foarte prost, iepurește, de teamă că s-ar putea să nu aud alarma și să nu mă trezesc la timp. Bine, nu plec atât de des încât asta să devină o mare problemă de somn, dar nici nu e singura grija din cauza căreia bine nu pot să dorm. (Apropo, după ce se termină acest video, scrie-ne în comentarii tu de la ce te perpelești când ar trebui să te-odihnești.)

Apneea de somn
O persoană care se confruntă cu apneea de somn, are parte noapte de noapte de întreruperi temporare ale respirației care se lasă cu gâfâit, sforăit și sufocare. Chiar dacă nu se trezesc în mod conștient, creierul lor trebuie să înceapă să respire din nou, și asta perturbă calitatea somnului. Și că organismul resimte lipsa calității somnului, se vede dimineața în starea de somnolență și lipsa de energie a persoanei.

Existența unor boli cronice
Anumite afecțiuni cronice sunt clar asociate și cu o cantitate, și cu o calitate redusă a somnului. Vorbim de boli pulmonare cronice, astm, reflux acid, boli renale, cancer, fibromialgie și tot ce implică durere cronică.
Și o ultimă cauză a calității slabe a somnului este o tulburare de somn nediagnosticată.

---

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

#sanatate #somn #medical
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Când eram mică și mă trimitea mama la somn credeam că e pedeapsă... Acum ca adult somnul a devenit un vis 😂

ELLA
Автор

Începând cu Plandemia, mi s-a dereglat somnul (din cauza stresului, panicii induse de autorități și de...prieteni și, mai ales, a Salvărilor care cutreierau toată noaptea, cu sirenele urlând!!!😮😮😮 La început, am rezolvat, o vreme, insomniile cu diverse ceaiuri din plante: Tei, Sunătoare, Roiniță (Melissa), Talpa Gâștii, Lavandă, Mușețel, etc. După o vreme, nu și-au mai făcut efectul și le-am completat cu variate somnifere de la Plafar (la plantele anterioare s-a adăugat Valeriana, Passiflora și Melatonina). Și ca să evit obișnuința cu unele tablete, le alternez...Însă, uneori, vreo petrecere în bloc, reușește să-mi anihileze toate "măsurile și prevederile"😢😢😢

catalinacodreanu
Автор

Sunteți grozava doamna Laura!Ascult întotdeauna cu placere toate lucrurile interesante pe care ni le aduceți la cunoștință!

mariacioban
Автор

Multumim Laura eu am 64 de ani si de vreo 2 ani am cate o noapte cand nu dorm apoi 2 3 dorm dar cam obosita ma trazesc am lucrat la vremea mea de noapte si poate de aceia 🙏😘❤🌺🌷

mariam
Автор

Am numărat oi până am ajuns sa vorbesc cu ciobanul 🤣
Mulțumiri pentru clip ♥️🌹🌹🌹

monicadragan
Автор

as dorii sa facetiun video despre TREMOR adc tremura o parte de carne pe tn .as fi foarte recunoscator

aurelianene
Автор

Nu beau nu fumez si nici cafea nu prea beau , si totusi nu dorm foarte bine, ma trezesc de 2 sau 3 ori .uneori adorm destul de repede .dar este cand numar caprele chiar si doua ore, ❤❤❤ . Nu iau nici pastile sigur am avut mult sres la muncă .o seara frumoasă ❤❤❤.!

mariaadamsz
Автор

Sunteți minunată doamna Laura!...Mulțumim pentru sfaturi!

DavidAndrei
Автор

Sunteți adorabila .Vă mulțumesc pentru sfaturi

Sorin-xmqn
Автор

Multumesc mult numai bine vă doresc sanatate multă

CristinaTobosaru-npkk
Автор

Buna dimineața, o zi bună și mulțumesc pentru informațiile oferite!

nicutzad
Автор

Sunteti o drăguță, MULTUMESC pentru sfaturi ❤❤❤❤❤❤😂😂😂😂😂😂

elenabalasa
Автор

Mulțumesc d-na Laura! Numai bine vă doresc!🌹❤️

anaradu
Автор

❤️❤️❤️❤️ Buna ziua ! Va multumim pentru tot ceea ce faceti pentru noi ! Va doresc o zi binecuvântata !

SimonaNicoleta-zjcs
Автор

😂❤ Buna dragilor Doamne ajuta sănătate și multe bucurii in casa voastră tot binele pupici 😊❤

mirzaclili
Автор

Nu pot dormi noaptea de ani de zile e complicat

georgetalita
Автор

Bună ziua, doamna Laura ! Nu știu dacă aveți deja, un video cu mineralele de care avem nevoie ca să facem față stresului și surmenajului de peste zi !!! Eu de ceva timp iau triplu magneziu și zinc și nu mă mai satur de somn 😊❤

halipmari
Автор

M-am operat acum 6 ani de histerectomie totală și de-atunci calitatea somnului este foarte precară! Noaptea mă trezesc de cel puțin două-trei ori, la baie iar ziua nu pot dormi deloc! Iar uneori mă țin în somn ca să nu mă trezesc pentru că simt că-mi este foarte somn, dorm pe mine cum s-ar spune! Vre-un remediu dacă știți vă rog să-mi spuneți! Mulțumesc pentru un eventual răspuns! 🤗😍

Mio
Автор

Cel mai rău este atunci când simți că îți este somn, te culci și în secunda când ai pus capul pe pernă, ți a fugit somnul. 🤕☹️

angelaniculcea
Автор

O soluție ar fi să puneți câteva frunze de dafin sub pernă sau în fața de pernă și într un săculeț de tifon pe noptieră sau în săculeț vată pe care ați pus cateva picături de esență/ulei de lavandă, ajută la relaxare

feliciadascalu