DİZ BAĞ YARALANMALARI VE DİZ BAĞ TEDAVİLERİ

preview_player
Показать описание
Diz Eklemi Bağ Sorunları Nelerdir?
Diz Bağ Yaralanmaları Nelerdir?
Diz Bağ Hasarları Testi Nasıl Yapılır?
Diz Bağ Yaralanmaları Teşhisi Nasıl Yapılır?
Diz Hasarlarında Tedavi Seçimi Nasıl Yapılır?
Diz Bağ Kopukları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Prof. Dr. Alper Gökçe Diz Bağlarının Yapı, Görev, Yaralanma ve Tedavilerini Anlatıyor.

➤Tel : +90 212 294 64 10
➤Mobil & Whatsapp : +90 535 574 51 55
➤Arapça/Arabic :+90 530 661 51 55

Diz Anatomisi

Diz eklemi uyluk kemiği (femur), kaval kemiği (Tibia) ve diz kapağı (patella) kemiklerinin birleşiminden oluşur. Eklemin içinde diz ekleminin bir arada durmasına yardımcı 4 adet bağ vardır. Dizin 2 yanında bulunan yan bağlar ve dizin ortasında çapraz bağlar vardır.

Yan bağlar
En basit tanımıyla iç ve dış yan bağ olmak üzere her dizde 2 adet bulunur. Temel görevi diz ekleminin iç ve dışına gelen yükleri taşımaktır.

Ön Çapraz Bağlar
Ön ve arka çapraz bağ olmak üzere her dizde 2 adet bulunur. Konum olarak birbirlerine çapraz olacak şekilde diz ekleminin içinde yer alırlar. Dizin ön ve arka kısmına gelen yükleri taşıyıp dönme hareketleri içinde diz eklemini koruma görevini üstlenirler.

Ön çapraz bağımız, kaval kemiğinin üst kısmından başlayıp diz boşluğundan geçerek uyluk kemiğinin alt kısmına dizimizin tam ortasından geçecek şekilde konumlanmıştır. Başlıca görevi kaval kemiğinin, uyluk kemiğinin altından öne doğru hareket etmesinin engellemek ve diz eklemini korumaktır.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları
Çapraz bağ yaralanmaları genellikle ön çapraz bağlarda oluşur. sportif etkinliklerde oluşmakla birlikte kaval kemiğinin uyluk kemiği altından öne doğru zorlanmasıyla olur. Bu tip zorlu hareketler bağın fazla gerilmesine ve yaralanmasına sebep olur.

Futbol ve kayak sporuyla ilgilenenler diz eklemlerini ani dönüşler, dizi zorlayıcı yük ve darbelere maruz bıraktığı için ön çapraz bağ yaralanmalarını yaşarlar.

Ön çapraz bağ yaralanmaları kadın sporcularda erkek sporculara oranla daha sık oluşur ve nedeni erkek bacak kaslarının kadınlara oranla daha güçlü olmasıdır. Unutmayalım ki bacak kaslarımız dizlerimize binen yükün azalmasını sağlar.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Belirtileri
Çapraz bağ yaralanması esnasında dizden bir kopma olduğunu düşünmemize sebep olacak kadar belirgin ses duyulabilir. Sonrasındaki ilk belirtiler diz ağrısı ve dizde şişme şeklinde olur. Şişliğin sebebi yaralanma sonrasında oluşan eklem içi kanamadan dolayı olur. Yaralanma sırasında ve sonrasında kıkırdak ve menisküs dokuları zarar görmediyse şişlik ve ağrılar zamanla azalır. Çapraz bağ yaralanmasından sonra hasta dizinde boşluk hisseder ve diz eklemi güçsüzleşir.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Teşhisi
Ön çapraz bağ yaralanması teşhisi hastanın travma öyküsü dinlenir, fiziki ortopedi muayenesi yapılır ve diz MR’ı değerlendirilerek konulur. Mr eşliğinde muayenede çapraz bağ yaralanmasının yanında menisküs ve kıkırdak dokularındaki hasarlarda belirlenir.

Ön Çapraz Bağ Tedavisi
Ön çapraz bağ yaralanmalarından sonra uygulanacak tedavinin belirlenmesinde hastanın yaşantısı önemlidir. Hasta sporcuysa ve spora devam etmesi gerekiyorsa hedef sportif etkinliklerini yapabilmesini sağlamak olurken, spor yapmayan bir hasta için günlük yaşantısına dönmesini sağlayacak en uygun tedavi seçilmelidir. Sporcularda genellikle cerrahi tedavilere başvurulur bunun sebebi ise cerrahi tedaviler biyolojik tedavilere oranla daha hızlı sonuç verir.

Ön Çapraz Bağ Cerrahi Dışı Tedavi
Ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi dışı tedaviler kısmi yaralanması olan, sportif faaliyetleri olmayan ve iyileşmek için zamanı olan kişiler için uygundur. Prp ve kök hücre tedavileri cerrahi dışı tedavilerin başında gelir. Bu tedaviler hasarlı bağlarda doku iyileşmesi başlatır. Uygun hasta grubunda oldukça etkili tedavilerdir.

Fizik tedavi ve istirahat ile de diz eklemine binen yük azaltılıp, kaslar kuvvetlendirilerek hastaların şikayetleri azaltılabilir.

Ön Çapraz Bağ Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedaviler zorunlu hallerde yapılır ve en son başvurulan tedavilerdir. Gereklilik şartları oluşmadan cerrahi tedavilere başvurmamak gerekir. Vücudun doğallığını korumak tedavilerde birinci öncelik olmalıdır. Mümkün olduğu kadar ameliyatları ertelemek hastaya zaman kazandırmak amaçlanmalı doğal vücut yapısı korunmalıdır.

Ön çapraz bağ yaralanmalarında artroskopi yöntemi kullanılır. Artroskopi ile mümkünse hastanın kendi bağı dikilerek eski görevini yapacak şekilde iyileşmesi hedeflenir.

Ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi tedavi ile kopan bağın yerine yeni bir bağ yapılması yani ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sık yapılan ameliyatlardan biridir.

Çapraz bağ hasarları çeşitlidir yırtılma şeklinde olabileceği gibi tam kopmalarda meydana gelebilir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

işte gerçek bir doktor . gerçekten çok mükemmel bir anlatım ve bir düşme sonucu 1 ayda tıp mezunu oldum resmen . teşekkür ederim hocam bilgiler için emeğinize sağlık

astronommm
Автор

İşte gerçek bir hoca, ağzınıza sağlık hocam. Saygılar.

karsyakalodin
Автор

İşte gerçek bir insan gerçek bir doktor ömrünüz hayirli ve uzun olsun hocam Allah size kaza bela vermesin

serkancinkaya
Автор

Ön çapraz bağ kopması başıma geldikten sonra o kadar çok video izledim ki en iyisi.Muhteşem bir anlatım zihnimize bilginize dilinize sağlık.

gunesdemirtas
Автор

ALLAH (c.c) razı olsun hocam çok teşekkür ederiz bilgi için

Xowafd
Автор

Teşekkürler hocam, kafamdaki tüm sorulara cevap buldum, malumunuz doktora gittiğimizde bize doğru dürüst bir şey anlatmıyorlar genelde.

yusufklc
Автор

Emekli öğretmenim. Mükemmel bir sunum. Teşekkürler Sayın Hocam.

tugrulakn
Автор

İlk defa böyle muhteşem bir anlatan Hekim ile karşılaştım.

muhabbet-kus-
Автор

Çok aydınlatıcı bir video olmuş hocam ağzınıza sağlık

ufukecrin
Автор

Salam hekim diz qapagının protez emeliyatı neciyedi zehmet olmasa yazardız Anamı getirmek isdiyirem

qarabagaazerbaycan
Автор

Teşekkür ederim.Benim sol dizime 10 sene önce total protez kondu.Şimdi sağ dış tarafta ve diz kapağının altında ağrı ve hafif oynama sesi geliyor.Ortopedist röntgen verdi sadece ve diz kapağında problem var dedi.MR veya tomografi olmadığı için dış bağlar gözükmüyor, ayrıca iç çapraz bağlar yok, protez ameliyatında yok oldular. Kendim dizlik alıp taktım ve Devlet hastanesinden randevu aldım.Ilk gittiğim protezist özel hastanede idi, tabii ücretli.Sizin tavsinenizi rica edeceğim benim durumumda.Teşekkür ederim.

lakabsz
Автор

şimdi doktordan geldim bu nedir diye bakarken sizi buldum soru işaretleri kafamda gitti.korona bittikten sonra bakacağız.artık ameliyatsa ameliyat.

tomrishak
Автор

6 il önce futbolda dizim zedelendi.Her defe yuruyende, top vuranda yeniden evvelki hala gelir.Koşa bilmirem.Azerbaycandan salamlar

nadirqorxmazov
Автор

Peki devlet hastanesi bu ameliyatı ücretsiz mi yapıyor..herhangi bi ucret alıyormu

fidanilig
Автор

Çok güzel detayli anlatim harika ağzınıza saglik teşekkürler👍💕😘

abcdefabcdef
Автор

Arkadaşlar, dizdeki bağ ve menisküs yaralanmalarında en doğru kararı doktorunuz verecektir. Burada önemli olan doktorun tecrübesidir. Ben 2014 de sol dizimden dış menisküs yaklaşık 1 ay öncede sağ dizimden öçb ve dış menisküs ameliyatları oldum. Öçb ve açb yaralanlamalarında eğer aktif spor yapıyor ve yaşınız genç, orta yaş ise yırtık veya kopuk olduğuna bakmaksızın % 90 ameliyat olması gerekiyor. Çünkü bağ kendini yenilemiyor. Dış ve iç yan bağ yaralanmalarında yırtık derecesine göre açılı dizlik ve fizik tedavi ile 2-3 ay gibi bir sürede tekrar toparlayabilme şansınız var. Menisküs de ise yırtığı türü ve derecesi önemlidir .

savasdoguskaradeniz
Автор

Diz kisti icin ameliyat şart mı hocam, ilacla gecmezmi

samigunes
Автор

Gerçek çok güzel anlatıyorsunuz teşekkürler nerde yeriniz anlattığımız herşey bende var

gulkanal
Автор

Güzel bilgiler için teşekkürler hocam. Bende ocak aynda menüsküs amaliyati oldum halen igleşenedim. Şimdide acl'de ödem çıktı. Hangi doktora gitsem amaliyat yapana gönderiyor oda başından saviyor. Ne yapacağımı şaşırdım? Şu süreç de ne yapmalıyım hocam? Teşekkürler ❤

mzg
Автор

İlk 10 gunundeyim hala tedavimi bekliyorum sol diz..😢😢😢

Parlament____